Pentru a putea pescui în habitatatele piscicole naturale din judeţul Galaşi, pescarii trebuie să devină membri ai unei asociaţii a pescarilor care deţine în prezent un contract în derulare pentru utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ. Această regula a fost impusă de la începutul acestui an, ca urmare a faptului că a fost desfiinţată taxa de pescuit care se achita la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA).
”Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea şi completarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura: pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se practică în baza unui permis de pescuit emis de către beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ. Până la încheierea contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ, pescuitul recreativ în habitatele piscicole naturale se va desfăşura de către persoanele fizice pe baza permiselor de pescuit eliberate doar de asociaţiile de pescari legal constituite aflate în evidenţa MADR-ANPA, care au contracte aflate în derulare, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1016/2008 privind cuantumul taxelor de licenţiere şi autorizare în pescuit şi acvacultură. Permisele emise de ANPA în anii anteriori pot fi vizate pentru anul 2017 de către aceste asociaţii”, se arată în comunicatul ANPA.
Cotizaţie de 90 lei/an
Conform ultimelor reglementări, pescarii nu vor mai plăti cotizaţia de 30 de lei pe an către ANPA, acea taxă pentru permisul de pescuit recreativ sau sportiv care se achita la Trezorerie, pentru că acea taxă a fost desfiinţată, însă, pentru a pescui legal, trebuie să devină membri ai unei asociaţii de pescari, asociaţie la care să îşi achite cotizaţia de membru. În judeţul Galaţi singura asociaţie care are în derulare un contract de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ beste Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Galaţi.
Aşadar, pentru a pescui în orice habitat piscicol natural din judeţul Galaţi (Dunăre, Siret, Prut, râuri, bălţi şi canale, cu excepţia celor private), pescarii amatori trebuie să devină membri ai acestei asociaţii prin achitarea unei cotizaţii de 90 de lei/an.
sursa: http://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/permisele-de-pescuit-se-vizeaza-doar-la-ajvps.html