Jocurile nu sunt făcute nici dacă Parlamentul aprobă OUG 14, ordonanța de abrogare a celebrei „ordonanțe penale”. Avocatul Poporului poate face, totuși, o sesizare la CCR. În caz de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate, se revine la starea iniţială, iar OUG nr. 13/2017 poate intra în vigoare.
Dacă Parlamentul aprobă OUG 14, ordonanța de abrogare a celebrei „ordonanțe penale”, Avocatul Poporului poate, totuși, face o sesizare la CCR. În caz de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate, se revine la starea iniţială, iar OUG nr. 13/2017 poate intra în vigoare.
Experţii uneia dintre cele mai mari case de avocatură – Cabinetul de Avocatură Muşat şi Asociaţii – au analizat posibilile scenarii juridice referitoare la ordonanţele 13 şi 14.
Astfel, dacă Parlamentul respinge OUG 14, Ordonanţa de modificare a codurilor penale intră în vigoare şi devine „legea mai favorabilă”. În acest caz, OUG 13 se va aplica tuturor cauzelor penale.
În cazul în care Parlamentul nu aprobă OUG 14, atunci OUG nr. 13/2017 va produce efecte juridice, intrând în vigoare. De asemenea, vor intra în vigoare toate modificările prevăzute la art. I şi II din OUG nr. 13/2017, se va putea aplica legea penală mai favorabilă tuturor cauzelor penale (conţinut constitutiv, pedepse, eventuale dezincriminări etc.).
Dacă prin legea de aprobare este respinsă OUG 13/2017, aceasta îşi va înceta efectele de la data legii de respingere (art. 115 din Constituţie) şi orice efecte produse până la acest moment vor putea atrage aplicarea legii penale mai favorabile.
Modificările prevăzute la art. I din OUG 13 modifică Codul Penal (e.g. art. 297 – Abuz în serviciu, art. 298 – Neglijenţa în serviciu – abogare, art. 301 – Conflictul de interese etc) şi au următoarele efecte:
1. Nepedepsirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului în condiţiile în care persoana care săvârşeşte fapta este rudă/afin de până la gradul al II-lea.
2. Nepedepsirea infracţiunii de favorizare a faptuitorului în condiţiile în care emite, aprobă sau adoptă un act normativ (i.e. OUG-uri, HCL-uri etc.).
3. Modificarea continutului constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu în sensul stabilirii a două condiţii alternative pentru tragere la raspundere penală:
Să se fi produs o pagubă materială de peste 200.000 lei;
Să se fi produs o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice.
4. O alta condiţie introdusă pentru tragerea la raspundere penală a unei persoane care săvârşeşte infracţiunea de abuz în serviciu este ca actul sancţionat de către legea penală să reprezinte o încălcare a unor dispoziţii exprese dintr-o lege/OG/OUG.
5. Diminuarea pedepsei cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu de la 2-7 ani la 6luni – 3 ani alternativ cu pedeapsa amenzii penale.
6. Dezincriminarea parţială a infracţiunii de conflict de interese în sensul nesancţionării faptei în condiţiile în care fapta a fost săvârşită în legătura cu o persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat sau beneficiază de foloase de orice natură.
7. Dezincriminarea faptei de neglijenţă în serviciu şi de conflict de interese în conditii art. 308 din Codul Penal, adică pentru funcţionar simplu.
Articolul II din OUG 13 modifică Codul de Procedura Penală (e.g. art. 215/1 – Durata controlului judiciar, art. 290 – Denuntul etc.) şi produce următoarele efecte:
1. Se prevăd expres cazurile în care acţiunea civilă este lăsată nesoluţionată de către instanţa penală
2. Se prevede expres durata controlului judiciar şi a prelungirilor succesive (maxim 60 de zile)
3. Lipsirea de efecte juridice a denunţului formulat mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei
4. Completarea procedurii referitoare la mandatul de executare a pedepsei.