spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Abuz grosolan: o bancã lasã doi copii din Husi sã moarã de foame!

- Advertisement -

NEDREPTATE O huseancã în vârstã de 40 de ani s-a trezit, în urmã cu douã zile, cu alocatia celor doi copii ai sãi popritã, pentru o datorie veche, neachitatã la bancã. Chiar dacã e ilegal, spun avocatii, bãncile se fac, uneori, a nu sti cã prevederile Codului de Procedurã Civilã sunt ferme, în privinta acestui tip de venit. Femeia astepta cu inima strânsã alocatia ca sã ia alimente copiilor, întrucât aceasta este sursa de venit de bazã, plus un ajutor social. Stã într-un bloc dãrãpãnat de foste garsoniere muncitoresti si spune cã, dacã va fi lãsatã fãrã alocatie, copiii riscã sã rãmânã flãmânzi.

Femeia spune cã încaseazã alocatia prin intermediul sucursalei locale CEC, iar în urmã cu douã zile, când a mers sã ridice bãnutii celor doi copii, i s-a spus cã are poprire pe acea sumã de bani, din cauza unei datorii vechi, din 2007. Atunci, Mihaela Grosu a fãcut un împrumut relativ mic, la una din bãncile comerciale din oras, în valoare de 1.600 lei. A dat o parte din sumã înapoi, dar sustine cã, între timp, a plecat în strãinãtate, unde a avut un accident cumplit. Nu si-a mai achitat ratele. În prezent, dupã calculele bãncii, femeia ar avea de înapoiat 3.521 lei, cu penalitãti cu tot. Din cauza accidentului în urma cãruia a rãmas mutilatã, dar si a necazurilor care au urmat, femeia sustine cã i-a fost foarte greu sã facã fatã întretinerii familiei si nu a mai avut cum sã achite datoriile din urmã. A ajuns sã depindã de un ajutor social si de alocatie, cu care creste cei doi copii, unul de un an si altul, elev. A primit înstiintare acasã cã va fi executatã silit, inclusiv cu banii de la alocatia viratã la CEC, dar nu a crezut. Auzise ceva despre faptul cã bãnutii copiilor nu pot fi luati de nimeni, cãci Legea nu permite, dar când s-a dus sã scoatã alocatia, deja poprirea functiona.

Banca a pus conditii, ca sã îi dea alocatia copiilor!

„Stiu cã datoria la bancã trebuia plãtitã, dar se întâmplã câteodatã sã nu poti. Am plecat în strãinãtate si am pãtit acel accident si nu am mai putut face nimic. Acum trãiesc din ajutor social de 300 de lei, plus alocatiile. Cresc doi copii. Nu aveam lapte praf pentru cel mic. Am împrumutat 55 de lei si cutia îmi va ajunge 7 zile. Mi-au spus cã îmi deblocheazã alocatia, dacã semnez un angajament prin care mã oblig sã plãtesc bãncii câte 200 de lei pe lunã. Am semnat, ca sã îmi dea alocatia. Dar eu acesti bani nu am de unde sã îi dau. Asa cã luna viitoare iar mi-au spus cã vor bloca alocatiile”, spune Mihaela.

Banca trebuie notificatã asupra contului în care se încaseazã alocatia, spun avocatii

„Bãncile încalcã legea prin poprirea alocatiilor si a oricãrui fel de indemnizatie pentru copii. Conform Codului de procedurã civilã, „alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, bursele de studii acordate de stat etc., stabilite potrivit legii, nu pot fi urmãrite pentru niciun fel de datorii. Cu toate acestea, unele bãnci forteazã nota si încalcã legea. Întrebate pe cale oficialã, acestea sustin cã ele nu se intereseazã de provenienta banilor, ci doar de veniturile titularului debitor. Prin urmare, doamna în cauzã trebuie sã notifice banca unde are debitul asupra faptului cã în contul de la CEC, cu datele aferente, dânsa încaseazã doar alocatiile minorilor, care sunt protejate de lege în privinta executãrilor silite. Imediat, banca are obligatia de a tine cont de acest aspect si de a evita sã mai blocheze banii copiilor. Nu au niciun temei legal sã conditioneze în vreun fel încasarea alocatiei de cãtre mamã”, au spus avocatii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.