SCHIMBÃRI…Anul scolar 2017-2018 va veni cu multe noutãti pentru elevii de gimnaziu. Potrivit noului plan cadru, elevii vor sta mai multe ore la scoalã, iar informatica va deveni materie obligatorie. Problema o reprezintã lipsa profesorilor calificati în domeniu, însã rezultatele bune înregistrate de elevi la olimpiadele internationale ale acestei discipline – în Vaslui sunt doi elevi, Andrei Popa, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, si Andrei Chiriac, de la Liceul „Stefan Procopiu”, care au obtinut medalii – ar trebui sã fie un argument în plus pentru acest demers. Din pãcate, numãrul insuficient de profesori nu este singura problemã, lipsa laboratoarelor din mediul rural ar putea fi, de asemenea, un inconvenient în acest sens. Apar schimbãri si în ceea ce priveste ora de Limba latinã. Cititi mai multe în rândurile care urmeazã.
Elevii vor învãta secretele internetului, aceastã materie urmând a deveni obligatorie pentru gimnaziu, începând de anul viitor. Astfel, la sfârsitul clasei a opta, acestia vor sti sã creeze pagini web. Sisteme de calcul la clasa a cincea, algoritmi si animatii grafice în a sasea, notiuni de bazã ale limbajelor de programare în clasa a saptea, iar în clasa a opta, elevii ar urma sã învete cum sã creeze pagini web. Existã însã douã probleme: lipsa profesorilor si a laboratoarelor de informaticã, mai ales în mediul rural. O variantã ar fi ca elevii sã fie scoliti de profesori care sunt în proces de reconversie profesionalã, sau care sã se înscrie de acum înainte la astfel de cursuri. Sunt foarte multe cadre didactice care predau discipline precum chimie, fizicã, biologie etc. nevoite sã facã naveta la mai multe scoli pentru a avea normã întreagã, astfel cã orele de informaticã ar putea sã vinã în ajutorul acestora. Din pãcate, nu toate scolile au spatii pentru laboratoare de informaticã. Pânã sã se gãseascã solutii, ar mai putea dura câtiva ani. Între timp, în alte tãri, precum Marea Britanie, elevii învatã informatica încã de la cinci ani.
Elevii vasluieni, olimpici internationali la informaticã
Pentru copii, aceastã decizie nu este una rea, chiar dacã va mai dura putin pânã se vor pune lucrurile în ordine. Elevii vasluieni sunt cei mai buni ambasadori ai judetului nostru, iar informatica este disciplina la care dau clasã. Andrei Popa, la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, a reprezentat România la numeroase competitii internationale, în 2016 calificându-se la Olimpiada Internationalã de Informaticã si la Balcaniada de Informaticã, dupã ce a ocupat locul III în lotul national, iar Andrei Chiriac, elev la Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui, s-a calificat la Olimpiada de Informaticã a Europei Centrale. Andrei Popa este pregãtit de prof. Nicu Vlad. Acesta a obtinut numeroase medalii de-a lungul anilor. Andrei Chiriac a ocupat locul 12 în lotul national anul trecut si s-a calificat la Olimpiada de de Informaticã a Europei Centrale, si acesta obtinând numeroase premii si medalii în ultimii ani. Profesorii care l-au îndrumat sunt: Dan Pracsiu si Carmen Bãrbutã.
Ce prevede noua programã
Ministerul spune cã începând din septembrie 2017 se va aplica noul plan cadru pentru gimnaziu. Planul cadru se va aplica esalonat, astfel încât din anul scolar 2017-2018 se va aplica doar la clasa a V-a, urmând ca anii viitori sã se aplice si la clasele gimnaziale mai mari. Potrivit actului normativ, începând cu anul scolar 2017-2018, elevii claselor a V-a vor sta la scoalã între 26 si 28 de ore, începând cu anul scolar 2018-2019, elevii claselor a VI-a vor sta la scoalã între 28 si 30 de ore, începând cu anul scolar 2019-2020, elevii claselor a VII-a vor sta între 31 si 33 de ore, iar din anul 2020-2021, elevii claselor a VIII-a vor sta pânã la 34 de ore. Astfel, noul plan cadru creste numãrul de ore la scoalã, însã reprezentantii ministerului spun cã orele vor fi mai plãcute si materiile vor fi mai bine structurate. Marea noutate ar fi cã, pentru fiecare disciplinã, programa scolarã si manualele vor reflecta 75% din procesul de predare si evaluare, si nu vor mai dicta 100% din activitatea la clasã. Astfel încât 25% din activitatea la clasã va fi la dispozitia profesorilor pentru recuperãri si fixarea cunostintelor. De asemenea, o altã schimbare priveste Limba latinã. Aceasta ar urma sã disparã din programul claselor a VIII-a. Ea este transferatã la nivelul clasei a VII-a, sub denumirea „Elemente de limbã latinã si culturã romanicã”.