spot_img
14.3 C
Vaslui
23-sept.-2024
spot_img

Sute de copii din judetul Vaslui au nevoie urgentã de ajutorul autoritãtilor, multi primari se fac cã nu vãd

- Advertisement -

AJUTOR… Situatie extremã în judetul Vaslui, unde sute de copii trãiesc în conditii greu de imaginat sau au nevoie de sprijin din partea comunitãtilor, fiind în situatii de abandon scolar, neglijentã sau cu probleme medicale. În urma campaniilor de monitorizare ale DGASPC Vaslui, au fost identificate în jur de 300 de cazuri de familii vulnerabile, în marea lor majoritate în comunele mai îndepãrtate de orase. Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul general al Directiei de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, sustine cã este nevoie ca autoritãtile statului român, inclusiv primarii si personalul cu atributii sociale, societatea civilã, ONG-urile, cu totii sã punã umãrul la schimbarea situatiei actuale. „Cred cã trebuie sã depãsim cu totii etapa cu drumurile, pietruirile, s-a terminat cu gãleata, sticla de ulei si tot asa înainte. De-a lungul timpului s-au fãcut tot felul de promisiuni, însã oamenii nu au mai ajuns în centrul atentiei în localitãtile noastre”, spune Armeanu.

Seful DGASPC Vaslui sustine cã sunt situatii grele cu care se confruntã cei care lucreazã în sistem, când copiii sunt separati de adultii cu probleme sau, în multe cazuri, chiar si de bãtrânii care îi cresc. „Sunt situatii grave, care produc mare durere în sufletul bãtrânilor, o stim foarte bine. Dar, ce fel de mamã este aceea care ani de-a rândul face chat pentru a obtine favoruri sexuale, fãrã sã-i pese copii? Cum sã califici pe un tatã care îsi abuzeazã sexual copiii timp de patru ani? Este o traditie în cultura satului nostru, ca bãrbatul sã-si batã femeia. Cum cresc copiii în astfel de conditii?”, sustine directorul Armeanu. Pentru multi dintre copiii judetului Vaslui, mai cu seama de la sate, scoala poate fi consideratã un lux. Haine, rechizite, o igienã personalã, fãrã de care, într-un colectiv, este greu sã faci fatã, ba chiar si drumul cãtre scoalã, greoi de cele mai multe ori, fãcut adesea, pe jos sau în microbuze prea strâmte pentru numãrul de copii – toate acestea reprezintã conditii elementare pe care, în mod paradoxal, putini copii de la tarã le pot îndeplini. Acolo unde pãrintii înteleg la timp rostul scolii, lucrurile se schimbã: totul ia formã unei sperante înversunate, a unor ambitii pentru care copiii înteleg cã trebuie sã lupte, spre bine lor. Copiii sustinuti de pãrinti motivati de la sate învatã bine, persevereazã, vin la liceu, la oras si, uneori, îi întrec în rezultate, pe colegii lor, cu posibilitãti materiale incomparabile bune. În alte familii însã, acolo unde metehnele satului vasluian – delãsarea, sãrãcia cronicizatã, lipsa decentei, a exemplului personal si a moralei din familii dezorganizate ori consumul exagerat de alcool – îsi pun amprenta, situatia se schimbã în rãu. „Dacã am ajuns în situatia în care se furã din cutia milei sau icoanele din biserici, înseamnã cã este o stare de degradare fãrã seamãn. Nu se mai respectã autoritatea Politiei, a scolii, a preotilor, nimic, în mediul rural”, spune Armeanu.

Creste numãrul copiilor adusi în sistemul de protectie de la Vaslui

În jur de 2.600 de copii sunt acum în grija asistentilor maternali profesionisti din judetul Vaslui, iar unii dintre copii au sansa de a se întoarce în familiile de origine. „Numãrul copiilor care intrã în sistem este din ce în ce mai mare, pe fondul neglijãrii, a violentei domestice si a consumului de alcool. Avem pãrinti care nu stiu cum sã-si creascã proprii copii, care trebuie ajutati si responsabilizati, iar o parte din aceste responsabilitãti ar trebui explicate si în cadrul comunitãtilor locale. Nu trebuie sã ne facem cã nu vedem situatiile grave, trebuie sã îi învãtãm cum sã-si educe copiii, cum sã-i creascã”, mai spune directorul DGASPC Vaslui. Abandonul scolar este un fenomen îngrijorãtor la nivel national si o preocupare permanentã a tuturor factorilor implicati. La nivelul judetului Vaslui, s-a observat în ultimii ani o tendintã de scãdere progresivã. Astfel, dupã vârfurile din anii 2012, 2013 când procentele se situau între 2,5 si 3%, la finalul anului scolar 2014- 2015 situatia a ajuns la un nivel de 1,42%. (Daniel Tãnãsuc)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.