SCANDALOS… Opt parlamentari au votat ieri împotriva motiunii de cenzurã initiatã de PNL si USR, în timp ce alesii de la PSD si ALDE s-au abtinut de la vot. Fiind vorba de vot cu bile, deci un vot care nu s-a fãcut la vedere, au apãrut tot felul de speculatii în Parlament, stiut fiind faptul cã cele opt voturi împotrivã apartin celor de la PNL, USR si PMP, partidele semnatare ale motiunii. Fiind cunoscutã aversiunea celor de la PNL si USR fatã de actualul Guvern Grindeanu, cel mai probabil voturile parlamentarilor trãdãtori vin de la Miscarea Popularã. Se stie, încã din decembrie 2016, cã rolul pemepistului Bichinet în Parlament este de a le asigura celor de la PSD un vot în conditii de crizã, dupã cum spun unele surse din partidul condus de Dragnea. Tocmai de aceea, asearã, colegii de la PNL si USR speculau cã deputatul PMP de la Vaslui ar fi unul din cei care au votat pentru ca Grindeanu sã-si continue mandatul, cu acele ordonante care au scos în stradã sute de mii de români.
Motiunea de cenzurã împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsã. Conform unor surse parlamentare, s-au înregistrat 161 de voturi „pentru” cãderea Guvernului, 8 voturi „împotrivã”, iar 33 au fost anulate. Votul a fost secret, exprimat prin bile. Pentru ca motiunea de cenzurã împotriva Guvernului Grindeanu sã treacã erau necesare 233 de voturi „pentru”, în timp ce parlamentarii PSD, ALDE si UDMR s-au abtinut de la vot. Deputatii si senatorii care au semnat motiunea de cenzurã nu mai pot initia, în aceeasi sesiune, o nouã motiune de cenzurã, cu exceptia cazului în care Guvernul îsi angajeazã rãspunderea în Parlament. Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, în sedintã comunã, pot retrage încrederea acordatã Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzurã, cu votul majoritãtii deputatilor si senatorilor.
De ce se crede cã unii parlamentari PMP, în spetã Corneliu Bichinet, au trãdat la vot?
Motiunea de ieri a fost initiatã de PNL, liberalilor alãturându-se si USR. Era, deci, clar cã liberalii si useristii vor vota, în masã, pentru cãderea Guvernului. Motiunea de cenzurã împotriva Guvernului Grindeanu continea o serie de critici dure la adresa coalitiei PSD-ALDE, pe care PNL si USR o acuzã de legalizarea furtului prin adoptarea ordonantei de urgentã privind modificarea codurilor penale si a proiectului de lege privind gratierea. „Renuntati la legalizarea furtului în România. Românii nu vor gratierea si salvarea politicienilor corupti. Legiferarea în folos propriu nu este o solutie pentru România pentru cã nu face decât sã slãbeascã statul de drept si sã ne slãbeascã ca natiune. Vã somãm sã renuntati la actiunile împotriva respectãrii legii, sã renuntati la a proteja si a atenta la viata, siguranta si viitorul românilor. Nu vã mai ascundeti în spatele unui vot pe care cetãtenii vi l-au acordat cu bunã credintã si deschideti larg ochii pentru a vedea cã nu guvernati o Românie minoritarã a celor corupti”, a scris în textul motiunii de cenzurã. Singurii care s-au alãturat oficial demersului PNL-USR au fost cei din partidul lui Bãsescu, PMP. „Vreau sã se înteleagã foarte bine cã nu suntem în remorca PNL, dar PMP va da semnãturi pentru motiunea de cenzurã”, anunta sãptãmâna trecutã presedintele PMP, Traian Bãsescu. Sorin Grindeanu afirma duminicã, într-o emisiune televizatã, cã motiunea de cenzurã nu are nicio sansã sã treacã. „Este o modalitate democraticã, noi avem o majoritate în Parlament în acest moment. Eu cred cã lucrurile sunt cât se poate de clare pentru cã acea motiune nu va trece”, a afirmat Sorin Grindeanu. În timp ce acei cinci parlamentari PSD-ALDE de la Vaslui nu s-au ridicat din bãnci, au mers la vot deputatii vasluieni de la PNL, USR si Miscarea Popularã. În cazul primilor doi nu au fost probleme, pentru cã au votat pentru cãderea Guvernului. Semne de întrebare au apãrut la deputatul PMP Corneliu Bichinet, stiutã fiind apropierea sa de tabãra PSD, pe care a sustinut-o în permanentã, din 2000 încoace. Se crede cã unul din cele opt voturi „împotriva” motiunii, adicã pentru sprijinirea lui Grindeanu, ar fi tocmai votul lui Bichinet, recunoscut pentru duplicitatea sa. A fãcut-o la Vaslui, când în calitatea sa de consilier judetean PNL vota într-o veselie alãturi de pesedisti, o face acum si din Parlament, când sprijinã PSD-ul fãrã nicio jenã, sustin sursele noastre.