SUBVENTII…Producãtorii vasluieni de rosii au oportunitatea de a primi pânã la 3000 de euro pe an, pentru activitãtile lor agricole. Ajutorul este destinat legumicultorilor care reusesc sã aducã mai devreme productia lor în pietele autohtone. Pe 31 ianuarie, comisiile formate la nivelul Directiei pentru Agriculturã Vaslui au început o campanie de informare, ajungând, pânã la aceasta data, în 11 localitãti, din Vaslui, pentru a discuta cu primarii si producãtorii agricoli. Aceastã actiune încearcã sã echilibreze piata, ajutând fermierii locali sã facã fatã importatorilor de rosii. Actiunea va continua în urmãtoarele luni si va acoperi toate localitãtile din judet.
Subventia de 3.000 de euro pe hectar, pentru cultivarea rosiilor, este cea mai asteptatã mãsurã în agricultura pe suprafete mici. De acest sprijin ar urma sã beneficieze si producãtorii vasluieni cu teren putin, dar care au investit în sere, dat fiind faptul cã ajutorul de stat se plãteste doar pentru cultura de tomate în spatii protejate.
Acest ajutor are scopul de oferi un avantaj producãtorilor români si în fata concurentei importatorilor. Astfel cã nu mai intrã la platã recoltele din plin sezon, ci sunt sprijiniti fermierii care fie ies foarte devreme cu productia pe piatã, fie reusesc sã producã mai aproape de iarnã. Acestea sunt, de altfel, cele douã mari perioade când România este la mâna importurilor de tomate.
Ce criterii trebuiesc îndeplinite de agricultori
Sprijinul este achitat sub formã de ajutor de minimis. Pentru ca producãtorii sã se poatã încadra la platã, trebuie sã nu fi primit ajutor de minimis echivalent sau peste valoarea de 15.000 de euro.
Legumicultorii care acceseazã schema trebuie sã facã parte din urmãtoarele categorii:
a) producãtorilor agricoli, persoane fizice, care detin atestat de producãtor emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor mãsuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, valabil pânã la data plãtii ajutorului de minimis; b)producãtori agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale si întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 privind desfãsurarea activitãtilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale, cu modificãrile si completãrile ulterioare; c)producãtorilor agricoli persoane juridice.
Totodatã, fermierii trebuie sã fie înregistrati în evidentele Registrului agricol deschis la primãriile în a cãror razã administrativ-teritorialã se aflã suprafetele cultivate cu rosii în spatiile protejate în anul 2017. Suprafata minimã, ce trebuie sã existe în exploatatia celui care depune cererea, trebuie sã fie de 1.000 de metri, peste care sã existe constructii tip solar sau sere. Suprafata trebuie marcatã cu o placa indicator cu dimensiunile de circa 300 x 400 mm, pe care sã se gãseascã inscriptia ,,Suprafatã beneficiarã a Programului de sustinere a produsului tomate în spatii protejate, în anul 2017, conform cererii numãrul ……………., din Registrul unic de la Directia pentru agriculturã a judetului……………./Municipiului Vaslui”. Legumicultorii trebuie sã obtinã o productie de minim 2 kg tomate/mp si sã valorifice o cantitate de tomate de minim 2000 kg. Atentie, însã: valorificarea productiei se va face în perioadele ianuarie-mai si noiembrie – 20 decembrie.
Cum pot beneficia producãtorii agricoli de ajutorul de minimis
Pentru a aplica la ajutorul de minimis, fermierii trebuie sã depunã o cerere-tip la Directia Agricolã Judeteanã Vaslui, precum si o serie de documente, astfel:a) copie a B.I./C.I. al solicitantului persoanã fizicã sau, dupã caz, împuternicire/procurã notarialã si o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal; b) copie a atestatului de producãtor; c)copie a certificatului de înregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului/Registrul national al asociatiilor si fundatiilor sau a actului în baza cãruia îsi desfãsoarã activitatea, dupã caz în cazul persoanelor juridice, precum si copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoanã fizicã, dupã caz; dovadã cont activ bancã/trezorerie; adeverinta în original, care sã ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafata de teren utilizatã de solicitant în anul 2017 în baza oricãrui act juridic care conferã dreptul de folosintã asupra terenului în cauzã; declaratie pe propria rãspundere. Documentele prevãzute la a) si c) sunt prezentate în original si în copie, în vederea certificãrii de reprezentantul Directiei pentru Agriculturã Vaslui, prin înscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul”. (Andrei Manolachi)