CONCURS…Organizatia Salvati Copiii România, pentru a combate fenomenul de bullying în grupurile de copii, indiferent de forma în care se produce, lanseazã o competitie de proiecte adrestã elevilor, desfãsuratã sub titulatura “Fãrã urã, cu tolerantã.” Aflat la a saptea editie, concursul derulat cu ocazia Zilei Internationale a Sigurantei pe Internet se încadreazã în miscarea globalã de combatere a discursului instigator la urã “No hate speech movement”.
“Toleranta si acceptarea celorlalti sunt lectii esentiale, care garanteazã, pe termen lung, integrarea emotionalã si socialã a copilului. Copiii au praguri de sensibilitate nebãnuite, iar izolarea, marginalizarea, hãrtuirea lor pe orizontalã, venind asadar din partea altor copii, sunt cumplite si cu mari repercusiuni. Prin aceastã campanie integratã, continuãm demersurile educationale desfãsurate în cadrul programelor Ora de Net si Drepturile Copilului, contribuind în acelasi timp la facilitarea procesului de învãtare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii România. Miza asumatã a concursului este cea a constientizãrii efectelor pe care situatiile de bullying le au asupra tuturor celor implicati, fie cã vorbim despre victimã, despre agresor sau despre martor. Statisticile aratã cã trei din 10 copii sunt marginalizati de colegii de scoalã, fiind exclusi din grupuri si astfel izolati. Mai grav chiar, unul din patru copii a fost umilit public, în fata altora, iar trei din 10 elevi sunt amenintati cu bãtaia de cãtre alti colegi, potrivit unui studiu national despre fenomenul de bullying, realizat de organizatia Salvati Copiii în 2016. Datele indicã intensificarea discursului instigator la urã (DIU) fatã de grupuri vulnerabile din societate, mai ales în mediul online. Astfel, 73% dintre copii au fost martorii unei situatii de bullying în mediul scolar, 58% au asistat la astfel de situatii de hãrtuire si umilire în propria clasã, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.
Concursul este dedicat elevilor si profesorilor
La concurs pot participa elevii si profesorii din învãtãmântul preuniversitar. Concursul se va derula în perioada 7 februarie – 24 martie 2017, iar copiii si adolescentii vor putea participa potrivit categoriei de clasã în care se încadreazã: Categoria I: elevi clasele 0 – IV; Categoria II: elevi clasele V – VIII; Categoria III: elevi clasele IX – XII. Înscrierea în concurs se va face accesând pagina www.oradenet.ro/concurs2017, unde se regãseste si regulamentul complet.
Televizoare, laptopuri si tablete pentru câstigãtori
Autorii proiectelor câstigãtoare vor primi diplome din partea Ministerului Educatiei Nationale. De asemenea, clasele câstigãtoare vor primi echipamente care vor facilita procesul educational – televizoare, laptopuri, tablete.