INCREDIBIL Zeci de elemente de munitie din timpul conflictelor armate au fost ridicate, în cursul zilei de luni, 6 februarie, de echipa pirotehnicã a Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui, pe timpul unei misiuni de asanare în localitatea Perieni, comuna Perieni. Munitia a fost gãsitã în acoperisul casei unui bãrbat de 66 de ani, care îsi repara casa bãtrâneascã.
Elementele de munitie au fost gãsite în podul unui locuinte de cãtre proprietarul acesteia, care, constientizând pericolul reprezentat de munitia rãmasã neexplodatã gãsitã, a anuntat de urgentã organele abilitate. Bãrbatul de 66 de ani, din Perieni, care detine o casã bãtrâneascã, a decis sã-si repare acoperisul casei, care era foarte deteriorat. Într-un loc din interiorul acoperisului, la un colt aflat aproape de exterior, într-un unghi ascutit, unde nu prea ai cum sã umbli în mod curent, omul a încercat sã scoatã tabla pentru a o înlocui. Nu micã i-a fost mirarea când a vãzut zecile de cartuse si o grenadã, în stare de functionare! „De bunã credintã fiind, bãrbatul a sunat la 112 si a solicitat interventia politiei si a pompierilor care sã ridice munitia”, a precizat Loredana David, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Membrii echipei pirotehnice s-au deplasat la fata locului, au identificat si ridicat un numãr de 42 cartuse de infanterie de calibrul 7,92 milimetri si o grenadã defensivã. Munitia a fost ridicatã, transportatã si depozitatã la sediul ISU Vaslui, în locul special amenajat, în vederea distrugerii.
Atentie la munitiile gãsite întâmplãtor!
ISU Vaslui, prin compartimentul de relatii cu presa, face mai multe recomandãri. „În ciuda stãrii avansate de coroziune, munitiile rãmase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încã active si, manevrate necorespunzãtor, pot provoca adevãrate tragedii. De aceea, reamintim cetãtenilor care se confruntã cu astfel de situatii sã anunte imediat organele abilitate, prin numãrul unic pentru apeluri de urgentã 112 si sã respecte urmãtoarele recomandãri: nu le atingeti, nu le loviti sau miscati din locul în care au fost descoperite; nu le introduceti în foc; nu încercati sã demontati focoasele sau alte elemente componente; nu ridicati, nu transportati si nu introduceti munitiile în încãperi, locuinte sau grãmezi de fier vechi; nu demontati si nu predati la operatori economici specializati munitii neexplodate în scopul valorificãrii ca deseuri metalice; nu folositi munitiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente; în zona în care se presupune cã ar exista munitie neexplodatã, nu permiteti accesul, nu faceti focul si nu executati lucrãri de îmbunãtãtiri, sãpat; nu lãsati copiii sã se joace cu aceste elemente de munitie.”, precizeazã cpt. Petru Iftene, purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui.