spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Accidente cu duiumul din cauza unui fenomen rar: ploaie înghetatã! (foto)

- Advertisement -

FREEZING RAIN….Traficul rutier pe DE 581 Crasna – Bârlad a fost blocat pe raza localitãtii Banca timp de câteva ore, în urma unui incident rutier. Accidentul a avut loc din cauza unui fenomen meteo rar, care s-a abãtut ieri peste judetul Vaslui: a plouat, desi afarã erau temperaturi de -4 grade Celsius, astfel cã pe sosele s-a format instantaneu un polei extrem de periculos. Fenomenul meteo extrem de rar întâlnit, de obicei doar la mare sau în zonele lacurilor, este cunoscut ca “freezing rain” si este extrem de periculos pentru traficul rutier. De la ora 12.00, de ieri, de când a început ploaia înghetatã, au avut loc peste sase accidente, masinile derapând în santurile de pe marginea DE 581 si a altor drumuri nationale.

Cozi interminabile pe DE 581 în dreptul localitãtii Sârbi, comuna Banca, din cauza unui accident rutier, în care au fost implicate trei autotrenuri. Accidentul a avut loc în jurul orei 17.45, când din cauza ploii înghetate, fenomen meteo foarte rar, abãtut asupra judetului Vaslui, trei TIR-uri s-au ciocnit fatã – spate, iar douã dintre ele s-au oprit de-a curmezisul drumului, blocând ambele sensuri de mers. Politistii rutieri au fost martori “în direct” la ciocnirea celor trei autotrenuri, ei dirijând ciculatia în zonã, asigurând si prevenirea accidentelor, informând soferii despre pericolul de pe sosea. Au venit la fata locului si au luat mãsuri pentru ca traficul sã fie oprit, sã nu se producã alte nenorociri, accidentul neavând victime, doar pagube minore. Fiind blocate ambele sensuri de mers, au fost chemate rapid utilaje de mare tonaj de ridicat, pentru a pune TIR-urile oprite de-a curmezisul pe sensul lor de mers. Actiunea a durat mai mult de patru ore, pânã la închiderea editiei nefiind încã deblocat traficul. Nici masinile drumarilor, care au asigurat materialul antiderapant necesar n-au fãcut ieri fatã ploii si poleiului, deoarece imediat cum era împrãstiat materialul antiderapant, ploaia îl spãla, iar poleiul se asternea instantaneu. Fenomenul meteo rar întâlnit, numit “freezing rain”, adicã ploaie înghetatã, ar putea dura, conform specialistilor de la Institutul Meteorologic Bucuresti, douã zile, timp în care conditiile pentru cirtculatia rutierã vor fi cumplite. Ieri, de la orele 12.00, de când a început fenomenul meteo rar, pânã la închiderea editiei, au avut loc în jur de sase accidente, masinile ajungând ca popicele în santuri. Nu s-au înregistrat victime.

“Freezing rain” apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de înghet. Miscarea se întâmplã cel mai des în apropierea unor suprafete de apã. Practic, fulgii de zãpadã intrã în contact cu stratul de aer cald, se topesc si se transformã în ploaie. Apoi, picãturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafata pãmântului, si se rãcesc brusc, fãrã însã sã înghete complet. Înghetul are loc instantaneu, la contactul cu suprafetele reci de la sol: asfalt, cabluri de electricitate, copaci, avioane sau orice altã suprafatã rece. Poleiul care se va depune pe soselele din judetul nu lasã loc de prea multe mãsuri de prevenire. “Am un singur sfat pentru soferi: sã rãmânã acasã! Nu au cum sã plece, asta e. Riscurile sunt foarte mari, practic nu ai ce sã faci, masinile alunecã fãrã sã vrei pe poleiul de pe asfalt. Chiar si Ambulantele de la SAJ Vaslui circulã în conditii grele, cu maxim 30-40 de km la orã, doarece freezing rain (ploaia înghetatã) a cãzut si cade peste tot judetul Vaslui.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.