spot_img
30.9 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Dumitru Buzatu, liderul PSD: „Nu au fost conditii de oportunitate”

- Advertisement -

Ordonanta rusinii a fost abrogatã

RUSINOS… Ordonanta de Urgentã 13, pentru modificarea Codului Penal, cea care a scos în stradã sute de mii de români în ultimele cinci zile – din care peste 1.000 numai în judetul Vaslui, searã de searã – a fost abrogatã în sedinta de guvern de duminicã. Guvernul a aprobat proiectul ordonantei de urgentã prin care este abrogatã OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal si Codul de Procedurã Penalã. A fost aprobat si memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele sedintelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 si 2017. Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicitãtii stenogramele sedintei din 18 mai 2016 când guvernul Ciolos a modificat cele douã coduri si a sedintei în care guvernul Grindeanu a fãcut acelasi lucru pe 31 ianuarie. În ceea ce-l priveste pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat sã-si facã o evaluare a activitãtii si a ministerului pe care îl conduce de la preluarea mandatului. „Mai bine mai târziu decât niciodatã. Orice eroare îndreptatã este un pas înainte. Dialogul poate duce la o formã mai bunã a Codurilor Penal si de Procedurã Penalã, care sunt declarate, într-o mare mãsurã, neconstitutionale. Sper ca, în Parlament, toatã lumea sã gãseascã întelepciunea pentru a face un Cod ca afarã”, a spus deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, presedintele executiv al partidului.

Vineri, presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, spunea cã ordonanta este binevenitã, pentru a nu pune la zid toti functionarii publici. „În principiu, o astfel de modificare importantã a unor legi putea sã fie fãcutã de cãtre orice deputat din Parlament si chiar trebuia fãcutã. Dacã nu a fãcut-o cineva din Parlament, nu mai conteazã acum. Eu cred cã o persoanã care greseste fãrã intentie într-o anume situatie nu trebuie bãgatã repede în puscãrie. Trebuiau fãcute precizãri privind unele infractiuni, de asta s-au dat si ordonantele. Existã riscul sã ajungem cu toti în instante, dacã nu se schimbã legea”, a rãspuns Buzatu. Duminicã, dupã ce a auzit cã ordonanta a fost abrogatã, liderul PSD Vaslui a avut o reactie greu de înteles. „Consider cã aceastã ordonantã a fost initiatã în conditii legale, dar neavând toate considerentele de oportunitate a trebuit sã fie retrasã. Vom vedea ce se va întâmpla pe viitor”, a spus Buzatu. Sotia liderului social-democrat, senatoarea Gabriela Cretu, a postat simplu, pe Facebook: „AM ÎNFRÂNT!”. „Politica este despre oameni, valorile si emotiile lor! Suportul si respingerea sunt trãite în functie de aceste criterii, nu de decizii obiective de guvernare. Colegii si votantii nostri, chiar dacã stiu cã acum e vorba de responsabilitate, de a evita un mai rãu, simt cã e vorba de o mare înfrângere, cã votul le-a fost din nou furat! Ei simt cã cei care conduc cu adevãrat, cum zice presedintele Iohannis, le-au anulat încã o datã votul si cã vor face acest lucru iar si iar, mereu! Cã e o amânare a unei morti anuntate… si frustrarea lor e fãrã limite!

Nu doar „Piata” are nevoie de respect! si ei au nevoie de un semn prin care sã înteleagã cã efortul, energia, credinta lor în proiectul nostru valoreazã ceva!”, a anuntat senatoarea Cretu, imediat ce a auzit cã ordonanta va fi abrogatã. Un fost parlamentar al judetului a lansat si el propria variantã asupra evenimentelor din ultimele zile: „Pe cei care au încercat sã introducã o urã suplimentarã în aceastã perioadã, sustinând cã moldovenii si oltenii, care voteazã preponderent PSD, au o vinã mai mare, îi rog sã se uite de unde vine Primul Ministru. Aproape cã nu poti sã crezi cã de la Timisoara, de unde a venit lumina în 1989, poate veni un om cu o minte asa întunecatã. Nu sunt adeptul nici al manifestãrilor gãlãgioase fãcute de unii alesi în Parlament, cum nu pot fi de acord cu jignirile fãcute de altii de la tribuna Parlamentului. Un parlamentar ar trebui sã urmeze toate cãile legale pe care le prevede statutul sãu, pentru a împiedica abuzul. De asemenea, parlamentarii ar trebui în aceastã perioadã sã stea cât mai mult de vorbã cu alegãtorii sãi, sã le explice ce se întâmplã si sã promoveze în Parlament punctul de vedere al acestora. Pe politicienii care jignesc alegãtorii sau manifestantii, pur si simplu, îi detest. Celor care sustin ideea cã, dacã au fost alesi democratic, au dreptul sã facã orice, le spun cã o dictaturã a majoritãtii este la fel de rea ca dictatura unui om sau a unei minoritãti. Au fost alesi pentru a guverna în interesul tuturor. Existã, poate, si un lucru pozitiv în ceea ce se întâmplã. Spiritul civic al românilor s-a trezit din letargie. Nu cred cã în viitor, politicienii vor mai face ceea ce doresc, fãrã sã tinã cont de interesul national. Sau cel putin asa sper”.

Nelu Tãtaru: „Abrogarea este un lucru normal la ceva anormal”

Sute de vasluieni au plecat, ieri dimineatã, spre Bucuresti, pentru a protesta împotriva modului în care Guvernul Grindeanu întelege sã conducã aceastã tarã. La PNL Vaslui, vestea abrogãrii ordonantei a fost primitã cu mult calm. „Abrogarea este un lucru bun, un lucru normal la o chestiune care a fost anormalã de la bun început. Mai normal ar fi fost ca aceastã ordonantã cu numãrul 13 sã nu aparã, de aceea au iesit românii în stradã. Rãmâne ca Guvernul Grindeanu sã vadã efectele actiunilor sale nefaste, la o lunã de la instalare, când a scos la ivealã proiecte de care românii nu au avut habar, când au votat PSD, minciunile lui Dragnea”, a spus dr. Nelu Tãtaru, presedintele PNL Vaslui. Legat de PSD, declaratia deputatului Adrian Solomon aratã, dincolo de forma elegantã, o anumitã recunoastere a greselilor pe care Dragnea le-a fãcut, atunci când a cerut publicarea ordonantei în miez de noapte. „Orice eroare îndreptatã este un pas înainte. Dialogul poate duce la o formã mai bunã a Codurilor Penal si de Procedurã Penalã, care sunt declarate, într-o mare mãsurã, neconstitutionale. Sper ca, în Parlament, toatã lumea sã gãseascã întelepciunea pentru a face un Cod ca afarã”, spune Solomon, recunoscând faptul cã ordonanta a fost o gresealã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.