NEDREPTATE…Bucurie încã rezervatã printre husenii celebri din Penitenciar, dar si din rândul celor care, desi liberi, trãiesc de ceva vreme cu frica puscãriei în spinare: Ordonantele lui Grindeanu le garanteazã scãparea de Justitie si numãrã secundele pânã când pot uza de prevederile salvatoare! Nume interesante asteaptã finalitatea scandalului national: fostul deputat Dan Mihai Marian, vãrul sãu, Sergiu Marian, fostul primar Tudor Stafie, actuala secretarã, Monica Dumitrascu etc.
“Ordonantele dezbinãrii” nu i-au lãsat indiferenti nici pe huseni! Chiar dacã nu au iesit în stradã, Facebook-ul a fost un adevãrat câmp de bãtãlie, între cei care sustin cele douã initiative controversate ale Guvernului si ceilalti, care strigã, pãtimasi, cã se opun “scãpãrii infractorilor din puscãrii”. Dincolo de rumoare însã, rãmân tãcuti si în expectativã husenii care cu adevãrat au motive sã se bucure de efectele controversatelor ordonante. Este vorba despre toti cei aflati în celebrul dosar cu retrocedãri penale “Vincon” (ex.: fostul deputat Dan Marian, vãrul sãu, fostul subprefect Sergiu Marian, actuala secretarã a municipiului, Monica Dumitrascu, fostul primar Tudor Stafie etc). Lotul “Vincon” va profita de reducerea termenului de prescriptie a faptei la 10 ani, prevedere “strecuratã hoteste”, spun juristii, în continutul modificãrilor grãbite ale Codului Penal si de Procedurã Penalã. De asemenea, mai spun specialistii în Drept, prevederea care va scãpa multe persoane de puscãrie este cea legatã de fixarea acelui plafon de 200.000 lei, în cazul abuzului în serviciu. Specialistii în Drept sustin cã aceastã prevedere dã sens revizuirii multor sentinte definitive, cum este cazul huseanului Sergiu Marian, fost subprefect, condamnat în ianuarie 2015, pentru comiterea infractiunilor de abuz în serviciu, fals si luare de mitã, într-un dosar cu transferuri ilegale de terenuri, instrumentat de DNA Iasi. Mai mult decât atât, dacã ordonantele rãmân în vigoare, Sergiu Marian va fi avantajat de prevederile controversate, inclusiv în dosarul pe care îl are acum pe rol si, cu noroc nesperat, va iesi de dupã gratii mai repede decât spera.
Opinia unui specialist în Drept: “Gratierea este necesarã, dar, la adãpostul ei, din pãcate, s-au strecurat prevederi pentru prietenii politici”
“Lucrurile trebuie privite cu obiectivitate, desi ele, prin natura lor, dar si prin efectele sociale generate, creeazã, iatã, reactii diverse si destul de sonore în rândul populatiei. În primul rând, vreau sã spun cã gratierea este mai mult decât necesarã. Este o practicã valabilã din cele mai îndepãrtate timpuri si are o importantã socialã certã. Cu atât mai mult este necesarã gratierea, cu cât avem de-a face cu o suprapopulare a penitenciarelor. Apoi, nu trebuie sã neglijãm faptul cã, de la Revolutie pânã în prezent, mai exact în 27 de ani, s-au dat doar 2 gratieri, una în 1998 si alta în 2002. Deci, ca o concluzie, gratierea este mai mult decât necesãrã, acum, în România, asa cum corect au recomandat si reprezentantii unor organisme internationale, la care ne raportãm, când vorbim de garantarea actului de Justitie, dar si de Drepturile Omului. În altã ordine de idei, Guvernul PSD a gãsit o oportunitate deosebitã pentru a strecura printre rândurile ordonantelor, câteva prevederi care scapã de pedeapsã multi clienti politici. Din pãcate, au folosit necesitatea gratierii ca sã scape basma curatã anumite persoane. De pildã, tot ceea ce au modificat la “abuzul în serviciu” este, pur si simplu, o loviturã fatalã datã întregii lupte anticoruptie a DNA, de pânã acum. Multi vor scãpa prin prescrierea faptelor, altii vor profita de faptul cã pânã la limita a 200.000 lei, abuzul în serviciu nu e infractiune. Se vor revizui sentinte definitive si multi condamnati vor scãpa de pedeapsã. Sunt multe nume mari care se bucurã si se roagã ca sã rãmânã în vigoare Ordonantele. Repet, nimeni nu contestã dreptul Guvernului de a conduce, de a da ordonante, de a da gratiere, dar lucrurile acestea nu trebuie fãcute cu dedicatie, pentru grupuri tintã, prieteni si cunostinte. Dacã se întâmplã asta, s-a dus pe apa sâmbetei tot ceea ce a realizat DNA-ul în ultimii ani, în lupta împotriva coruptiei din România”.