Prima zi a lunii februarie 2017 va aduce o majorare a salariului minim brut cu 200 de lei. Deși măsura se traduce, înainte de toate, printr-o creștere a salariului minim net, aceasta are și unele efecte nedorite, cum ar fi înăsprirea amenzilor de circulație. De aceea, astăzi vă prezentăm principalele consecințe, fie ele pozitive, fie negative, pe care le are, în cazul cetățenilor, creșterea minimului pe economie.
1. Bani în plus la salarii
Persoanele care primesc salariul minim brut se vor bucura, începând cu data de 1 februarie 2017, de o majorare, conform Hotărârii Guvernului nr. 1/2017. De la acea dată, salariul minim brut va crește de la 1.250 de lei, cât este acum, la 1.450 de lei.
SCHIMBĂRI pentru români DE LA 1 FEBRUARIE: Taxe eliminate şi creşteri salariale substanţiale
Concret, asta se va traduce printr-o mărire a salariului minim net cu 140 de lei, potrivit calculelor redacției noastre, de la 925 la 1.065 de lei. Aici trebuie precizat că salariul net este suma pe care o primește efectiv în mână un angajat, aceasta fiind mai mică decât salariul brut.
Valoarea actuală a salariului minim brut a fost stabilită la data de 1 mai 2016, atunci când acesta a crescut de la 1.050 la 1.250 de lei. Potrivit Codului muncii, angajatorii sunt obligați să acorde cel puțin salariul minim brut, altfel riscă să fie sancționați drastic de către autorități.
2. Zilierii primesc un tarif minim majorat
Creșterea salariului minim are efecte, în mod automat, și asupra zilierilor. Ne referim, în esență, la muncitorii necalificați ce desfășoară activități ocazionale plătite, așa cum reiese din Legea nr. 52/2011.
Chiar dacă remunerația unui zilier se stabilește prin negociere directă între părți, actul normativ impune o limită minimă. Mai precis, „cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, scrie în lege.
Astfel, de la 1 februarie 2017, valoarea pe oră a salariului minim brut va fi de 8,735 lei (la o medie de 166 de ore de lucru pe lună). Asta înseamnă că aceeași valoare minimă va fi valabilă și la plata zilierilor, în creștere cu peste un leu față de tariful minim actual de 7,382 lei.
3. Părinții primesc o indemnizație minimă de creștere mai mare
Anul trecut s-a stabilit ca indemnizația aferentă concediului pentru creșterea copilului să se raporteze la salariul minim brut, nu la indicatorul social de referință. Plus că a fost eliminat plafonul maxim al indemnizației.
În prezent, indemnizația minimă este de 1.062,5 lei, astfel că, odată cu majorarea salariului minim brut, aceasta va fi de 1.232,5 lei de la 1 februarie 2017. Totodată, stimulentul de inserție (acordat la revenirea mai rapidă la muncă din concediul de creștere a copilului) se va majora, de luna viitoare, astfel că va ajunge de la 531,25 lei la 616,25 lei. Concret, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, indemnizația reprezintă acum 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, însă aceasta nu poate să fie sub 85% din salariul minim brut.
4. Amenzi mai mari la încălcarea regulilor de circulație
Un aspect nedorit al creșterii salariului minim brut este că aceasta aduce cu sine o înăsprire a amenzilor pentru contravenții rutiere. Mai exact, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut, conform Codului rutier.
Așadar, din februarie 2017, un punct-amendă va reprezenta 145 de lei, față de 125 de lei, cât este acum. Această majorare se va traduce, pentru cetățeni, printr-o amendă minimă de 290 de lei (față de 250 de lei, în prezent) și una maximă de 2.900 de lei (față de 2.500 de lei, în prezent).
Printre cele mai întâlnite fapte ce pot aduce sancțiuni șoferilor se numără, de exemplu, vorbitul la telefon în timpul conducerii mașinii (fără folosirea dispozitivelor „hands-free), nepurtarea centurii de siguranță, depășirea limitelor legale de viteză sau neacordarea priorității.
5. Mai mult de plătit la sănătate pentru cei fără venituri
Persoanele fizice care nu obțin niciun fel de venituri și nici nu sunt asigurate din oficiu în sistemul sanitar autohton au posibilitatea de a-și plăti pe cont propriu contribuția la sănătate, se arată în Codul fiscal.
Astfel, românii fără venituri au, mai precis, două variante: fie plata contribuției la momentul solicitării serviciilor medicale de la stat, fie plata lunară a acesteia. Conform calculelor noastre, prima variantă aduce un cost unic de 481,25 lei, însă acesta este valabil doar în luna curentă. Din februarie 2017, costul se va majora, odată cu salariul minim brut, la 558,25 lei.
A doua variantă implică plata lunară a contribuției la sănătate. Pentru a fi mai exacți, în prezent este vorba de 68,75 lei pe lună, însă din februarie 2017 suma va ajunge la 79,75 lei pe lună. Cu alte cuvinte, o persoană fără venituri care vrea să se bucure de servicii medicale în 2017 are de achitat, în total, 946 de lei (68,75 lei pentru ianuarie 2017 și 79,75 lei pentru perioada februarie – decembrie 2017).
6. Bani mai mulţi pentru anumiţi pensionari
Pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit, prevede un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Totodată, pentru contribuția la sănătate a pensionarilor, banii nu vor mai fi opriți din pensie, ci vor fi achitați din bugetul de stat. Ambele măsuri se vor traduce, începând cu veniturile aferente lunii februarie, printr-o creștere a pensiilor. Același act normativ prevede că plata CASS a pensionarilor va fi făcută din banii statului, nu din pensii. La fel ca în cazul impozitului, suma reținută în prezent pentru sănătate va ajunge, începând din februarie 2017, în buzunarele pensionarilor. „Pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă venitul lunar din pensii. Contribuția se suportă de la bugetul de stat”, este precizat în Legea nr. 2/2017.
De precizat că în cazul pensiilor mai mari de 2000 de lei, impozitul se va aplica doar la suma care depăşeşte această valoare, după cum a explicat premierul Sorin Grindeanu. Concret, dacă un pensionar are o pensie de 2002 lei, deci depăşeşte cu foarte puţin plafonul peste care se aplică impozit, acesta se va calcula doar pentru cei 2 lei în plus.
7. Scutiri pentru transportul studenţilor
Tot de la 1 Februarie, 452.609 de studenți beneficiază de transport gratuit pe CFR. Numărul de studenţi care beneficiază de creşterea alocării la 201 lei/student este de 46.416. Vestea bună de la Ministerul de Finanţe este că toate măsurile prevăzute în programul de guvernare PSD vor fi finanţate, iar la negocierile cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale nu s-a pus problema ca vreuna dintre aceste categorii sociale să nu beneficieze de creşterile aprobate de guvern. Promisiunile din campanie vor fi respectate! De la 1 februarie, taxele pentru obținerea permisului de conducere vor fi eliminate la anumite categorii auto.
8. TAXE mai mici la şcolile auto
Începând cu data de 1 februarie 2017, cei ce doresc să obțină carnetul de conducere nu vor mai fi nevoiți să plătească taxele pentru examinarea în vederea obținerii permisului auto pentru o serie de categorii și subcategorii, potrivit unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial.Printre noutățile aduse de acest act normativ se numără și abrogarea Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, prin care sunt stabilite taxele de examinare pentru obținerea permisului de conducere auto pentru categoriile A, A1, B, B1 și B+E.După apariția în Monitorul Oficial a acestei legi, ea va intra în vigoare la data de 1 a lunii următoare publicării ei. Așadar, începând cu prima zi a lunii februarie, se vor elimina taxele pentru examinarea în vederea obținerii permisului de conducere.Persoanele cu handicap fizic erau scutite de plata acestor taxe, dar și de plata taxelor de înmatriculare a autovehiculelor ce le aparțin, cu condiția de a fi adaptate infirmității lor.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/schimbari-majore-de-la-1-februarie-cum-sunt-afectate-viata-si-bugetul-simplului-cetatean_337361.html#ixzz4X92pgllJ