Nouă caiete cu însemnări zilnice făcute pe o perioadă de nouă ani (1906 – 1915) de ilustrul politician şi demnitar băcăuan Iuniu Lecca au fost descoperite în fondul cu acelaşi nume de la Arhivele Naţionale Bucureşti, transferat de la Academia Română.
Fiecare caiet conţine circa 100 de pagini, care au fost fotocopiate pentru a fi transcrise şi date publicităţii, în următorii ani, de profesorul Dumitru Lecca, descendent (nepot al politicianului) al cunoscutei familii de boieri, politicieni, demnitari şi militari de carieră Lecca, originară din judeţul Bacău.
„În dorinţa mea de a reconstitui istoria familiei Lecca – ne-a declarat Dumitru Lecca -, deoarece pe timpul comunismului s-a făcut tot posibilul ca istoria vechilor familii şi tot ce au însemnat în România să dispară, m-am interesat de orice surse posibile de a mai găsi documente vechi, fotografii, înscrisuri, mai ales că am avut neşansa ca foarte multe să fi fost distruse intenţionat. Aşa cum s-a întâmplat la conacul familiei de la Radomireşti (Letea Veche), unde toate documentele care existau au fost puse pe foc”.
Fiecare dintre cele nouă caiete cu însemnări olografe reprezintă, în general, un an, deci este vorba de o perioadă de nouă ani, echivalentă cu aproape toată perioada în care Iuniu Lecca a fost parlamentar de Bacău din partea PNL, deputat şi senator.