PROBE… Statiile de tratare a apei potabile din municipiile Vaslui si Bârlad vor fi receptionate, în mod oficial, pânã în aprilie sau mai. Astãzi, conducerea Aquavas Vaslui va avea o primã discutie cu constructorul statiilor de tratare din judet – cele din Bârlad si Vaslui sunt obiective noi, în timp ce la Husi s-au fãcut unele îmbunãtãtiri la statia actualã – pentru a stabili ce mai este de fãcut pânã la receptia finalã. Aquavas are unele obiectii de fãcut, pe marginea acestor obiective, care vor trebui remediate în cel mai scurt timp. Si legat de banii europeni alocati acestor obiective, sunt vesti bune pentru constructor, firma Coral, din Tulcea, urmând sã primeascã în zilele urmãtoare o transã de bani restantã.
Sunt unele probleme la statiile de epurare aflate acum în lucru în Vaslui, Bârlad si Husi, acolo unde procesul tehnologic nu poate fi adus la parametri normali din cauza temperaturilor foarte scãzute. Mai este de muncã la statiile de epurare, mai ales cã sumele restante pentru lucrãrile executate s-au achitat la finele anului trecut. Valoarea programului privind modernizarea statiilor de tratare este de 44,6 milioane lei, în timp ce proiectul pentru reabilitarea statiilor de epurare din Vaslui, Bârlad si Husi are o valoare de 89 milioane lei. Pentru Vaslui si Bârlad, probele la statiile de tratare au început încã din toamna anului trecut, iar conducerea Aquavas crede cã apa de la robinetele celor care locuiesc în cele douã municipii este de cea mai bunã calitate, comparativã cu apa platã vândutã de firmele care îmbuteliazã ape minerale. Din pãcate, au apãrut unele probleme în furnizarea apei, în municipiul Vaslui, în ultima perioadã, din cauza neluãrii mãsurilor corespunzãtoare pentru izolarea instalatiilor comune de la subsolul blocurilor si a instalatiilor proprii din condominii (blocuri sau scãri) de cãtre proprietari, asociatiile de proprietari si de cãtre utilizatorii stradali. „Facem un apel cãtre toti proprietarii si responsabilii legali, sã ia toate mãsurile care se impun pentru evitarea înghetãrii instalatiilor de furnizare a apei si canalizare, evitând disconfortul care se poate crea, eliminarea oricãror pierderi de apã în instalatiile proprii sau comune, asigurarea continuitãtii serviciilor de apã-canal, cât si suportarea unor cheltuieli suplimentare pentru interventiile necesare repunerii în functiune a instalatiilor”, a anuntat conducerea acestei sucursale.
Vor dispãrea mirosurile pestilentiale de la intrarea în Vaslui?
Si la statiile de tratare din cele douã mari orase ale judetului vestile sunt bune. Municipiul Vaslui are deja o statie de epurare nouã, cu echipamente de ultimã generatie, care se aflã în aceastã perioadã în probe tehnologice. Desi UE a investit sume mari în noua statie de epurare a orasului, pe vasluieni îi „pândeste” un mare pericol: ca statia sã nu functioneze la parametri optimi, din cauza unor cetãteni certati cu bunul-simt, care aruncã în canalizare, din apartamentele proprii, tot felul de resturi la toaletã, chiar si… chiloti! Conducerea sucursalei Vaslui mai are un mesaj pentru locuitorii orasului: „Canalizarea nu este un cos de gunoi. Luând decizia corectã în utilizarea retelei de canalizare, cetãtenii municipiului Vaslui vor dovedi responsabilitate pentru viitor si o atitudine proactivã în vederea protectiei mediului înconjurãtor”.