spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Cel mai bogat tãtic din Vaslui: primeste lunar 34.000 de lei pentru cresterea copilului

- Advertisement -

INDEMNIZATII…Cea mai mare indemnizatie pentru cresterea copilului, la Vaslui, o primeste un tãtic. Acesta ridicã 34.000 de lei. Nu este singurul. În top mai sunt încã patru persoane, iar în total acestia usureazã bugetul de stat cu peste 90.000 de lei. „Indemnizatiile celor 5 pãrinti, care primesc peste 10 mii de lei, au fost calculate corect si au trecut prin mai multe verificãri. Dosarele lor au fost revizuite aici, în Vaslui, dar si la Bucuresti”, declarã directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã Vaslui, Sorin Prepelitã. Cei 5 pãrinti, campionii indemnizatiilor, sunt cei mai fericiti pãrinti din totalul celor 8. 200 cât sunt înregistrati în judet. Cei mai multi dintre acestia, 1450, primesc minimul indemnizatiei, 1063 lei lunar.

Aproximativ 1830 de vasluieni primesc indemnizatii lunare pentru cresterea copiilor, care reprezintã 85% din venitul lor net din ultimele 12 luni de zile, dintr-un total de 8.200 care au depus cereri. Dintre acestia, 75% primesc suma minimã de 1063 de lei lunar, în timp ce, cel mai bogat tãtic primeste 34 mii de lei lunar. Conform informatiilor prezentate, cele mai mari indemnizatii oferite în luna decembrie a anului trecut au fost în valoare de 34.437 lei, 28.621 lei, 13.572 lei, 11.697 lei si 10.979 lei. Ieri, în cadrul Colegiului Prefectural au fost detaliate, de cãtre Nechita Mitritã, sef al Serviciului Beneficii de Asistentã Socialã, informatiile cu privire la indemnizatiile pentru cresterea copiilor oferite vasluienilor. „Legea nr. 66/2016 a adus mai multe modificãri programului de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copiilor, începând cu data de 01.07.2016. Schimbãrile prevãzute sunt urmãtoarele: Perioada de eligibilitate a fost stabilitã la 12 luni în ultimii 2 ani înainte de nasterea copilului; o singurã variantã de concediu – pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; limita minimã a indemnizatiei a crescut de la 600 lei, la 85% din salariul minim brut, respectiv 1.063 lei (1.250 lei salariul minim); eliminarea limitei maxime a indemnizatiei de 3.400 lei, aceasta fiind calculatã la 85% din veniturile nete realizate; stabilirea stimulentului de insertie la 50% din indemnizatia minimã, respectiv cresterea acestuia de la 500 lei la 531lei; prelungirea acordãrii stimulentului de insertie cu încã un an, în cazul celor care se întorc la activitatea profesionalã cu cel putin 60 zile înainte de împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 (3) ani; eliminarea conditiei de platã a impozitelor si taxelor locale de mentinerea dreptului la ajutorului de crestere a copilului; majorarea cuantumului indemnizatiei acordatã persoanei care are în întretinere un copil cu handicap si care solicitã acordarea concediului pentru cresterea copilului cu vârsta cuprinsã între 3 ani si 7 ani, de la 450 lei la 1.063 lei; introducerea unei noi indemnizatii care se acordã persoanelor active pe piata muncii care au copii cu handicap în întretinere si care solicitã program de lucru redus. Noua indemnizatie se stabileste la 50% din indemnizatia minimã, respectiv 531 lei; majorarea indirectã cu aproximativ 5% a totalului sprijinului acordat persoanelor care au în întretinere copii cu handicap sau persoanelor cu handicap care au copii în întretinere ca urmare a raportãrii acestui sprijin la indemnizatia minimã”, explicã Nechita Mitritã..

Cine beneficiazã de aceste indemnizatii

Potrivit legii, persoanele ce pot beneficia de concediul si indemnizatia lunarã pentru cresterea copilului sunt urmãtoarele: oricare dintre pãrintii naturali ai copilului; oricare dintre partenerii care au adoptat copilul; persoana care are copilul în plasament; asistentul maternal profesionist numai pentru copiii sãi naturali sau adoptati; tutorele legal al copilului. Acestia pot beneficia de aceste drepturi doar dacã în ultimii 2 ani, dinaintea nasterii copilului, au fost salariati sau au obtinut venituri din activitãti independente, activitãti agricole, siviculturã si pisciculturã. Indemnizatia lunarã reprezintã 85% din media veniturilor nete realizate în 12 luni, din ultimii 2 ani, dinaintea nasterii copilului. Aceasta nu poate fi mai micã de 85% din salariului minim brut pe economie. Suma indemnizatiei creste cu 85% din salariului minim pe economie, pentru fiecare copil nãscut dintr-o sarcinã gemelarã, tripleti sau multipleti, începând cu al doilea copil, chiar dacã concediile prevãzute de lege se suprapun.”Dacã în momentul în care familia are al doilea copil atunci când primul copil are un an si sase luni, pãrintii pot beneficia de al doilea concediu si de a doua indemnizatie”, explicã Nechita Mitritã. Cele 12 luni pentru stabilirea eligibilitãtii pot fi constituiete integral si din perioadele în care persoanele s-au aflat în una dintre urmãtoarele situatii: au beneficiat de idemnizatie de somaj, au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurãri sociale de sãnãtate, au beneficiat de pensie de invaliditate, au beneficiat de concedii si indemnizatii lunare pentru cresterea copilului, au însotit sotul/sotia trimis/trimisã în misiune permanentã în strãinãtate, au efectuat sau efectueazã serviciul militar pe bazã de voluntariat, frecventeazã , fãrã întrerupere , cursurile de zi ale învãtãmântului preuniversitar, universitar , postuniversitar la nivel de masterat sau au calitatea de doctorand.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.