spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Ramona Mocanu, întâlnire cu 35 de detinuti, în ziua Unirii (foto, video)

- Advertisement -

UNIRE… Spectacolul organizat de Consiliul Judetean si Prefectura Judetului Vaslui a atras sute de vasluieni în centrul municipiului. Spectacolul a fost deschis de trupa de actori de la Teatrul “Victor Ion Popa” din Bârlad si a fost încheiat de solistul de muzicã popularã Tudor Furdui Iancu. La adunare au fost prezente si figuri cunoscute din conducerea judetului si a municipiului, cei mai notabili fiind: presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, viceprimarul Municipiului Vaslui, Dragos Cazacu, si Prefectul Judetului Vaslui, Isabel Bogdan. Acesta din urmã a participat la o actiune ce a precedat festivitãtile din centrul orasului, mai exact o actiune cultural-stiintificã, unde a fost invitat alãturi de subprefectul Mircea Gologan si Administratorul Judetului Vaslui, Valeriu Caragatã. La Muzeul Judetean, coana preoteasã Ramona Mocanu a dat o lectie de istorie, în fata a 35 de detinuti, care au profitat de o iesire în oras.

Ziua de 24 ianuarie, în istoria României, marcheazã Unirea Principatelor Moldova si Tara Româneascã prin dubla-alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor a celor douã regiuni. Cu acest prilej, Consiliul Judetean Vaslui înpreunã cu Prefecura Judetului Vaslui au organizat un spectacol pentru celebrarea momentului istoric.

“Unirea natiunea a fãcut-o!”

În incinta Muzeului Judetean Vaslui, a fost organizatã, ieri, o actiune ce a precedat manifestatiile din Centrul Civic si la care au participat nume mari ale culturii si ale comunitãtii stiintifice vasluiene. Actiunea a fost prezidatã de dr. Ramona Mocanu, director al Muzeului Judetean “Stefan Cel Mare” Vaslui. La eveniment au luat cuvântul : dr. Nicolae Ionescu, dr. Laurentiu Chiriac, muzeograful Albert Gabriel Grecu si muzeograful Mihai Cristian Selaru. Printre invitatii speciali ai actiunii s-au numãrat: prefectul Judetului Vaslui, Isabel Bogdan, subprefectul Mircea Gologan, administratorul Public al Judetului Vaslui, Valeriu Caragatã, si Comisarul sef de Politie, Petru Maximiuc. La actiune au fost prezenti aproximativ 100 de oameni, printre care 35 de detinuti, reprezentanti ai Primãriei Vaslui si cetãteni ai municipiului.

Vasluienii au cinstit Mica Unire cu o horã de 200 de persoane

În jur de 600 de persoane au fost în Centrul Civic la festivitãtile organizate de Consiliul Judetean si Prefectura Judetului Vaslui. Muzica de fanfarã a atras vasluienii în primã fazã, iar de la ora 14.00 acestia au putut urmãri momentele pregãtite cu ocazia sãrbãtorii Unirii Principatelor Române. Spectacolul a fost deschis de trupa de actori de la Teatrul “Victor Ion Popa” din Bârlad, care au interpretat o scenã din piesa de teatru “Mos Ion Roatã si Unirea”. Imediat dupã, actorii au lãsat spectacolul în mâinile orchestrei de muzicã popularã “Rapsodia Vasluiului”, care a încântat vasluienii, alãturi de ansamblul de dansuri folclorice “Hora Vasluiului”. În cadrul concertului au mai urcat pe scenã interpretii de muzicã popularã Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Homorodean si Cristian Fodor. La adunarea din Centrul Civic au fost prezente si fete bine cunoscute din condurea judetului si a municipiului. Presedintele CJ, Dumitru Buzatu, prefectul Isabel Bogdan, subprefectul Mircea Gologan, viceprimarul Dragos Cazacu, administratorul Public al Judetului Vaslui, Valeriu Caragatã, sunt câtiva dintre oficialii ce au fost alãturi de vasluieni. Spre sfârsitul spectacolului, aproximativ 200 din cei prezenti au dat mânã de la mânã si au înconjurat statuia lui Stefan cel Mare cu traditionala Hora Unirii.

Trenul Unirii a ajuns si la Vaslui

La cinci ore dupã ce a plecat din Gara Bucuresti Nord, Trenul Unirii a poposit si în Gara Vaslui pret de un minut. Acesta s-a lãsat asteptat 15 minute, provocând celor 100 de oameni adunati pe peronul gãrii un sentiment de nerãbdare. Multi dintre ei erau pregãtiti cu stegulete, dar o familie a iesit cel mai mult în evidentã. Tatãl cu un fular tricolor si-a adus copiii si nepotii pentru a vedea locomotiva tricolorã. “Sotia mi-a spus de faptul cã prin garã va trece Trenul Unirii, asa cã ne-am pregãtit cum am putut mai bine. Eu mi-am luat fularul tricolor, bãiatului cel mai mare i-am pus steagul ca o pelerinã, iar celor mai mici le-am dat stegulete”, a spus bãrbatul. O altã familie a fluturat un steagul tricolor în întâmpinarea trenului. Odatã ajuns în garã, toti cei prezenti s-au grãbit sã imortalizeze momentul fãcând poze cu telefoanele sau cu aparate foto. (Andrei Manolachi)


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.