spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Mica Unire, sãrbãtoritã la Bârlad: Trenul Unirii si Hora Unirii la Cercul Militar (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

SÃRBÃTOAREA MICII UNIRI Bârlãdenii, care nu uitã si sunt mândri cã domnul Unirii din 24 ianuarie, 1859, este nãscut în orasul lor, au sãrbãtorit ieri cei 158 de ani de la înfãptuirea Micii Uniri. Au venit cu zecile în Statia CFR Bârlad, cu stegulete tricolore în mâni si au întâmpinat Trenul Unirii. În acest tren a urcat si Florin Rusu, liderul Cercului de Ciclism Bârlad, care a fost invitat de Asociatia Veloprieteni Bucuresti sã se alãture echipei de biciclisti care s-a depalsat la Iasi cu Trenul Unirii. Dupã plecarea frumosului tren, toti cei de pe peron au mers la Cercul Militar, unde s-au alãturat celor care au sãrbãtorit la Statuia lui Al.I.Cuza. N-a lipsit slujba religioasã sustinutã de un sobor de 18 preoti si nici ceremonialul militar la statuia marelui domn al Unirii, Al. I. Cuza. Totul s-a terminat cu o mare Horã a Unirii în care s-au prins bârlãdenii alãturi de primarul Dumitru Boros.

Ziua Micii Uniri, asa cum este denumitã ziua de 24 ianuarie, când s-au marcat 158 de ani de când Moldova s-a unit Tara Româneascã, a fost deosebitã pentru bârlãdeni. Cu mic, cu mare, aproape 100 de locuitori ai orasului unde s-a nãscut domnitorul Unirii, Al. I. Cuza, au iesit sã întâmpine, la ora 10.15, Trenul Unirii, care a sosit în Statia CFR Bârlad …. cu o întârzire, din motive tehnice, de vreo 25 de minute. Locomotiva Tricolorã a tractat ieri Trenul Unirii spre Iasi si s-a întoars în aceeasi zi în Bucuresti, la ora 23.00. La casele de bilete din marile gãri, cãlãtorii au primit câte un simbol tricolor, semn al unirii românilor, iar la Bârlad, la o Casã de Bilete, o femeie cu suflet de român si bun a cumpãrat trei bilete pentru trei cãlãtori spre Iasi, pentru cã asa a simtit ea cã trebuie: sã plãteascã pentru cei care merg special la Iasi sã cinsteascã Mica Unire. Trenul Unirii a avut ca pasageri speciali mai multi biciclisti. Ei au dus spre Iasi mesajul Unirii pe de o parte, iar pe de altã parte au consemnat faptul cã trenul, un mijloc de transport prietenos cu mediul ca si bicicleta, face ca distanta dintre oameni si locuri sã disparã. Din Bârlad s-a urcat în tren Florin Rusu, liderul Cercului de Ciclism din Iasi, alãturându-se celor 20 de biciclisti din Bucuresti, de la Asociatia Veloprieteni. Biciclistii munteni au mers la Iasi, unde împreunã cu biciclistii moldoveni au dansat Hora Unirii pe biciclete. Evenimentul biciclistilor a fost organizat de “Adevãratii Veloprieteni” România si Probikeaddiction Iasi. Pe peronul Statiei CFR Bârlad, membrii CARP Bârlad au întins o Horã a Unirii, cât timp au asteptat Trenul Unirii.

Unirea a fost sãrbãtoritã … fãrã vestitii politicieni ai PSD!

Pentru prima datã în ultimii 16 ani, Unirea de la 24 ianuarie a fost sãrbãtoritã fãrã liderii aroganti ai PSD Bârlad! De la ceremonia care s-a desfãsurat la Cercul Militar din Bârlad, la Statuia marelui domn al Unirii, bârlãdeanul Alexandru Ioan Cuza, au lipsit deputatii si senatorii … si din PSD, si din PNL! Au fost primarul Dumitru Boros, alãturi de câtiva consilieri locali, precum si un sobor format din 18 preotI, care au sustinut un Te Deum pentru marele domnitor Cuza. “Noi, românii, sãrbãtorim Mica Unire, când Moldova si Tara Româneascã au ales ca unic domnitor pe Alexandru Ioan Cuza, fiu al Bârladului. Prin realizarea Micii Unirii, Moldova si Tara Româneascã si-au asumat un destin comun alãturi de celelalte natiuni ale lumii, fiind înfãptuitã împotriva unor mari puteri din acel timp. Noi, românii, am demonstrat la 24 ianuarie 1859 forta solidaritãtii noastre, cã noi suntem creatorii propriului nostru destin, am dat forta pentru mai târziu de a trece peste toate evenimentele care au venit peste noi. Noi, românii, trebuie sã asigurãm domnia legii. Toate evenimentele istorice ale tãrii trebuie pãstrate si consolidate, pentru a fi predate generatiilor viitoare. Trãiascã România Mare, trãiascã Bârladul, orasul natal al marelui Ioan Cuza, colonel artilerist. Si sã nu uitãm cã la est de noi Basarabia noastrã încã plânge”, a spus primarul Dumitru Boros. Dupã discursul primarului, bârlãdenii au asistat la un ceremonial militar dupã care s-au prins cu totii într-o mare Horã a Unirii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.