spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Vasluiul fierbe: prietenul lui Buzatu, Liviu Dragnea, principalul beneficiar al ordonantei privind gratierea!

- Advertisement -

SCANDALOS… PSD Vaslui tace mâlc, dupã scandalul declansat de ordonantele de urgentã privind gratierea si dezincriminarea partialã a abuzului în serviciu. Liderii social-democrati de la Vaslui nu rãspund la telefoane, preferând sã pãstreze tãcerea în jurul unui scandal care a iritat milioane de români, dupã ce s-a aflat cã principalul beneficiar al ordonantelor de urgentã este chiar Liviu Dragnea, bun prieten cu seful PSD din judetul nostru, Dumitru Buzatu. Miercuri seara, mai multi vasluieni au protestat în fata sediului PSD Vaslui, cerând ca ordonantele sã nu se aplice, iar Dragnea sã beneficieze de pedepsele dictate de instantã. Cum altfel, câtã vreme Liviu Dragnea se numãrã printre marii beneficiari ai ambelor proiecte de ordonantã de urgentã. Lui i se aplicã atât gratierea, cât si dezincriminarea partiala a abuzului în serviciu. Proiectul de gratiere prevede cã se gratiazã în întregime pedepsele cu închisoarea de pânã la cinci ani inclusiv, indiferent de modalitatea de executare. „Noi, parlamentarii USR, am decis sã depunem o motiune simplã de cenzurã împotriva ministrului Justitiei, Florin Iordache. De asemenea, USR va înainta un memoriu Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si Parchetului General de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie în care va arãta de ce proiectele celor douã ordonante de urgentã urmãresc interesele unor persoane care detin sau au detinut functii publice si nu pe cele ale societãtii, care are nevoie de limitarea fenomenului coruptiei”, anuntã Mihai Botez, presedintele USR Vaslui.

Unul dintre marii beneficiari ai proiectelor de ordonantã pregãtite de Ministerul Justitiei este presedintele PSD, Liviu Dragnea, bun prieten la Miticã Buzatu, liderul social-democrat de la Vaslui. Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu pentru angajarea fictivã a douã secretare la PSD, care face obiectul unui dosar pe rol, în acest moment. Acesta a fost condamnat pe 22 aprilie 2016 la doi ani cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în baza articolului 13 din legea 78, pentru cã a uzat de functia sa de conducere într-un partid pentru a frauda rezultatul referendumului din 2012. În proiectul de ordonantã care redefineste mai multe fapte penale, infractiunea de abuz în serviciu va fi incriminatã doar dacã existã un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar fapta se pedepseste cu închisoare de la sase luni la trei ani sau amendã, în loc de doi pânã la sapte ani, cum este în actuala legislatie penalã. Liviu Dragnea va fi absolvit de orice vinã, pentru cã prejudiciul în dosarul sãu este de 108.612 lei, deci cel de-al doilea dosar al sãu se va clasa. Redefinirea institutiei denuntãtorului este cea mai importantã modificare, având în vedere numãrul inculpatilor. „Denuntul este valabil si poate fi probã într-un dosar penal doar dacã este fãcut în termen de cel mult sase luni de la sãvârsirea faptei”, se aratã în proiectul de ordonantã al Ministerului de Justitie. Art. 13: Fapta persoanei care îndeplineste o functie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fãrã scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani. Acest lucru înseamnã cã pedeapsa lui Liviu Dragnea se gratiazã si nu mai existã riscul cã, dacã primeste a doua condamnare în al doilea proces, sã cumuleze cu prima condamnare. Aceasta este prima problema rezolvatã. Asta nu-i permite totusi sã ajungã premier, deoarece condamnarea si cazierul rãmân, inclusiv termenul de încercare de patru ani. Cu alte cuvinte, Dragnea se încadreazã mai departe în prevederile legii 90/ 2001, care interzice unui condamnat penal sã facã parte din guvern.

Magistratii se revoltã. Unii primari vasluieni, cercetati pentru abuz în serviciu, ar putea scãpa de pedepse

Voci din magistraturã au iesit public pentru a arãta cã se produce o loviturã de palat, cu interese obscure. „Ca interes public nu existã o explicatie rationalã. Putem identifica o explicatie ascunsã în spatele proiectelor cu notã de fundamentare politicoasã, oficialã. În spate vedem un interes ocult, care nu e explicat de nimeni, dar începe sã-l identifice presa. Ca magistrat, eu nu pot spune cã aceste acte normative au fost date în considerarea interesului lui X sau Y dintre persoanele inculpate sau condamnate. Însã observ cu satisfactie cã presa de investigatii, care poate vorbi despre aceste lucruri, a reusit din douã miscari sã clarifice problema. Cei care au initiat acest montaj, cu un paravan în fata unui interes ocult, au subestimat IQ-ul românilor si al presei de investigatii, care imediat a arãtat adevãratele interese”, spune procurorul general al României, Augustin Lazãr. Dincolo de interesul ca Dragnea sã scape de acuzatii, sunt si unele fapte comise de primari din judet, care sunt cercetati acum pentru abuz în serviciu si care ar putea scãpa basma curatã. Ne-am putea trezi ca, dintr-o datã, zecile de persoane din dosarul Vincon, primari, functionari sau fosti functionari de primãrii sau de la Prefectura Vaslui, care au fãcut coadã la DNA pentru declaratii, la finele anului trecut, sã scape nevinovati, doar pentru cã abuzul în serviciu nu mai este incriminat penal. Sunt zeci de plângeri în judet, la ora actualã, inclusiv cazul conducerii Politiei Locale Bârlad, în care se cerceteazã abuzul de încredere, fapte pentru care cei vinovati ar putea fi achitati, pe baza ordonantelor PSD. Nu mai punem în calcul faptul cã sute de hoti vor iesi din Penitenciarul Vaslui, cu mii de multumiri la adresa pesedistilor. „Tara noastrã nu mai este un câmp tactic domestic?! A devenit câmp tactic geostrategic?! Pe fatã, asa, transparent?! Sã nu o facem pe victimele! Suntem victime complice la ceea ce ni se întâmplã! Mai ales multimea celor care se dau destepti si susțin cã ei reprezintã poporul… Poporul iubitor de justitie punitivã dar niciodatã de dreptate socialã, presupunem…”, este mesajul postat, seara trecutã, pe Facebook de cãtre senatoarea PSD de Vaslui, Gabriela Cretu.

Mihai Botez, deputat USR de Vaslui: „PSD se foloseste abuziv de situatia populatiei penitenciare”

„USR considerã inacceptabilã promovarea de cãtre Ministerul Justitiei a celor douã proiecte de ordonante de urgentã care legifereazã în domenii fundamentale pentru statul de drept si considerã cã Ministerul Justitiei a esuat în încercarea de a justifica urgenta reglementãrii cuprinse în cele douã proiecte. Atât Constitutia, cât si Legea 546/2002, stabilesc ca for competent pentru discutarea aspectelor legate de gratierea colectivã, Parlamentul. Este clar cã pânã acum toate legislaturile au considerat acest demers de clementã ca fiind de competenta Parlamentului, organ reprezentativ suprem al poporului român. Referitor la urgentã, nu existã iminenta unui demers CEDO. Considerãm cã PSD se foloseste abuziv de situatia populatiei penitenciare pentru a cãrei rezolvare durabilã are instrumente administrative, prin convertirea unor spatii dezafectate – precum foste cazãrmi – în închisori, sau legislative, cu initierea unei dezbateri publice privind reforma sistemului penitenciar. USR este deschis sã preia initiative din societatea civilã cu acest scop. Urgenta nu este justificatã în niciun fel nici în cazul proiectului de modificare a Codului penal si a Codului de procedurã penalã, aici fãcând mentiunea cã, în cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, existã discutii în curs pentru lãmurirea si modificarea unora dintre articolele ce fac obiectul proiectului de OUG. Considerãm cã este democratic ca acest demers, de modificare a celor douã coduri, sã fie lãsat Parlamentului, oferind posibilitatea exprimãrii unor pozitii avizate din partea tuturor organismelor implicate în procesul de justitie, a partidelor, a mediului academic si din partea societãtii civile. În lista infractiunilor pentru care se aplicã gratierea se gãsesc infractiunile de serviciu prevãzute de Codul Penal. Nu existã nicio justificare pentru gratierea a jumãtate din pedeapsa pentru persoanele care au împlinit vârsta de 60 de ani, indiferent de infractiunea pentru care sunt condamnate (pedofilie, trafic de minori etc.). Gratierea trebuie sã fie conditionatã, în toate cazurile, de achitarea despãgubirilor la care persoana condamnatã a fost obligatã prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã, în termen de 1 an de la punerea în libertate. Circumscrierea infractiunii de conflict de interese doar la faptele în urma cãrora a cîstigat un folos necuvenit sotul, o rudã sau afin pânã la gradul II, este practic o golire de sens a acestei prevederi legale si o dublare a reglementãrii infractiunii de luare de mita. Nu putem accepta dezincriminarea neglijentei în serviciu, care poate avea efecte deosebit de grave, existând exemple relevante în acest sens”, spune deputatul Mihai Botez, presedintele USR Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.