FESTIV…Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui este în sãrbãtoare, profesorii si elevii fiind angrenati într-o serie de manifestãri cu ocazia Zilelor liceului – editia a II-a, organizate joi si vineri, 19, respectiv 20 ianuarie. Ineditul programului constã în faptul cã predominã concursurile, aceasta fiind o metodã prin care cadrele didactice vor sã îmbine utilul cu plãcutul. Concurentii sunt pregãtiti în felul acesta la diferite discipline, fãrã a simti însã presiune sau obligatii de vreun fel. Astfel, au fost organizate concursuri atât pentru elevii de la filiera teoreticã, dar si pentru cei de la profilul tehnologic: concursuri literare, de matematicã aplicatã, de istorie si limbi moderne, de informaticã si electronicã etc. Nu lipsesc din program expozitiile de postere, experimentele celebre de fizicã si experimentele spectaculoase de chimie, sesiunile de comunicãri stiintifice etc.
“Pentru Liceul ‘Stefan Procopiu’ ziua de 19 ianuarie 2017 este semnificativã, deoarece se dã startul manifestãrilor prilejuite de Zilele liceului. Astfel, în perioada 19- 20 ianuarie 2017 se deruleazã cea de-a doua editie a Zilelor Liceului ‘Stefan Procopiu’, sãrbãtorindu-se 45 de ani de activitate. Programul activitãtilor este unul amplu si variat, cadrele didactice si elevii propunându-si sã marcheze acest eveniment printr-o serie de manifestãri. În ziua de vineri, 20.01.2017, se va desfãsura o activitate de celebrare a elevilor din generatiile anterioare, ce fac cinste liceului prin profesionalism si seriozitate. La acest eveniment sunt invitati reprezentanti ai Primãriei Vaslui, Inspectoratului Scolar Judetean, Consiliului Judetean, Prefecturii, Jandarmeriei, AJOFM-ului, precum si reprezentanti ai celorlalte unitãti scolare din orasul Vaslui”, a declarat Gina Cucos, directorul de la Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui.
Activitãti organizate de elevii de la profilul tehnologic
Cadrele didactice si elevii de la profilul tehnologic au pregãtit, ca si cei de la filiera teoreticã, în cele douã zile de sãrbãtoare mai multe actiuni. Joi, în prima zi, pe lângã un concurs de lucrãri practice “Aplicatii ale curentului electric în instalatiile electrice”, coordonat de profesorii de electronicã si electrotehnicã, a avut loc si diseminarea mobilitãtii “Proiectarea computerizatã a circuitelor electrice si electronice” a proiectului european ERASMUS “Innovation, Competence and Success for the Future Professionals in the European Context”, coordonatori: prof. Vlad Ina Clara, prof. Ciulei Maria si prof. Ciulei Cristi. În cadrul activitãtii prof. Ciulei Maria, însotitor al elevilor participanti la mobilitatea “Proiectarea computerizatã a circuitelor electrice si electronice” derulatã la Dresda, Germania, în perioada 6-19 noiembrie 2016, a relatat aspecte din activitãtile desfãsurate de cei 8 elevi participanti la mobilitate. Elevilor prezenti le-au fost prezentate modalitãtile de proiectare a diferitelor scheme de automatizare pentru diverse aplicatii (Comanda aer conditionat, Sistem de udare cu 2 compresoare, Sonerie automatizatã pentru s coalã, Iluminarea automatã a locuintei în functie de intervalul orar,anotimp si vreme, Închiderea / deschiderea automatã a unei porti industriale, Sistemul de semforizare german) si schemele ce au fost realizate de participantii la mobilitate pentru evaluarea finalã – comanda automatã a închiderii centralizatã a sãlilor de clasã/securizarea spatiilor de învãtãmânt; – controlul si comanda iluminãrii globale a unei institutii de învãtãmânt (sãli de clasã, holuri, salã de sport); – iluminarea interioarã si exterioarã a unei locuinte, activarea unui sistem de alarmare cu efecte luminoase si sonore; – controlul iluminãrii unei sãli de sport în zile si intervale predefinite. În continuarea activitãtii elevii prezenti au realizat simulãri a unora din aplicatiile prezentate în programul Lego Soft Computer, cu ajutorul elevilor participanti la mobilitate. De asemenea, elevii au fost informati cã urmeazã alte douã mobilitãti în cadrul proiectului: al doilea flux – “Deservirea, reglarea, întretinerea si repararea masinilor pentru cusãturi elastice” cu participarea a 10 elevi de cls. a X-a, profil Tehnic, domeniile Mecanicã si Industrie textilã si pielãrie, perioada de derulare fiind 15-28 mai 2017, Wroclaw – Polonia; al treilea flux -”Abilitãti practice în activitãti de proiectare în domeniul electric si electronic” cu participarea a 8 elevi de clasa a IX-a, a X-a si a XI-a de la domeniile Electric / Electronicã si automatizãri, perioada de derulare 10-23 iunie, Braga – Portugalia.