DEZAMÃGIRE… Acum câteva luni, mai multi sãteni alãturi de preotul din sat, Iulian Pilã, s-au unit împotriva celor de la Directia Silvicã. Acestia erau nemultumiti de faptul cã o portiune de 10 hectare de pãdure, de lângã bisericã, urma sã fie tãiatã, pentru “întinerirea” parcului silvic. Din pãcate, nu au avut câstig de cauzã în aceastã problemã, la care si autoritãtile locale aveau mâinile legate. Acum, din pãdurea din fata bisericii au rãmas doar mormane de crengi si pâlcuri de puieti îngrãmãditi.
În octombrie, anul trecut, satul Chitoc, din comuna Lipovãt, a fost scena unui scandal între câtiva oameni din sat, preotul satului Iulian Pilã si Directia Silvicã Vaslui. Mãrul discordiei, pãdurea din fata bisericii. Din pãcate, nici preotul si nici conducerea comunei nu au putut opri tãierea celor 10 hectare de pãdure, pe care multi o considerau mostenirea satului. Acum în fata bisericii se aflã doar mormane de crengi, cioate si pâlcuri de puieti îngrãmãditi. Potrivit preotului Iulian, pãdurea ar fi fost un dar oferit bisericii de cãtre un boier, dar pentru cã nu aveau un act de proprietate nu au putut opri tãierile. “Sunt vecin cu pãdurea asta. E adevãrat cã pãdurile se întineresc, dar cred cã metoda pe care vor sã o foloseascã este una radicalã. Pãdurea asta a avut-o un boier care a lãsat-o bisericii în folosintã. Acum apartine statului pentru cã noi nu avem acte de proprietate. Cei care au decis tãierea pãdurii ar trebui sã culce la pãmânt doar copacii bolnavi si sã-i lase pe ceilalti, dar ei vor sã taie tot. Poate cã trebuie si întineritã pãdurea, dar nu cred cã trebuie tãiatã toatã, chiar dacã mare parte din ea este bolnavã”, povestea preotul Iulian Pilã. Si edilii satului se dãdeau cu mâinile legate. “Stiu pãdurea aceasta de când eram tânãr si mã plimbam printre copacii din curtea bisericii. Pãcat ce se întâmplã acum. Vezi cum se distruge pãdurea, asa cum s-au distrus multe altele din tara aceasta si nu poti face nimic. Îmi pare foarte rãu de ce se întâmplã acum, acolo”, spunea atunci Aurel Mocanu, consilier local. Neputinta liderilor din sat i-a înfuriat pe localnici care acum dau vina pe ei pentru distrugerile din sat. “Degeaba sunt ei acolo sus, nu sunt în stare sã facã nimic. Pãdurea aia trebuia sã rãmânã asa, era mostenirea satului. Copiii nici nu stiu cât de frumoasã era pãdurea. Acum ei vãd doar un câmp gol plin de gunoaie care au rãmas de la tãieri. Preotul si primãria au stat degeaba si nu au fãcut nimic. Sunt sigur cã dacã era campanie electoralã pentru primari, pãdurea nu mai dispãrea. Nu au vrut sã fie alãturi de noi”, ne spune un localnic.
Directia Silvicã îsi apãrã actiunile
Desi oamenii din satul Chitoc au fãcut scandal si au încercat sã opreacã tãierea pãdurii, cei de la Directia Silvicã si-au apãrat actiunile. Mai mult, au arãtat cu degetul asupra celor din sat, cã fac presiuni pentru a primi lemne gratis. “Sunt niste discutii iscate fãrã niciun rost. Acolo se discutã de o suprafatã de aproximativ 10 hectare de pãdure, suprafatã parcursã si nu tãiatã. Un agent economic a licitat si a cîstigat parchet acolo. Se vor executa tãieri de regenerare în regim natural. Din câte am înteles, se fac presiuni asupra lui pentru a se obtine ceva lemne gratuit, dar cine a cumpãrat acolo trebuie sã-si recupereze banii”, au spus, atunci, reprezentantii Directiei Silvice Vaslui. Din pãcate, cei din Chitoc nu mai au ce face, cele 10 hectare au fost tãiate, iar tot ce a mai rãmas este un câmp gol. (Andrei Manolachi)