ELEGANTÃ Putin mai este pânã când doi dintre cei mai iubiti dascãli din municipiul Husi vor aniversa nunta de smarald! Dupã 54 de ani de cãsãtorie, Ruxanda si Vasile Macarie, ambii profesori de Limba si Literatura Românã, împãrtãsesc cu bucurie secretul unei cãsnicii durabile: “munca fãcutã cu drag si comunicarea au fost cele care au sudat cele douã destine”, spune doamna profesoarã Macarie. Ar vrea ca sutele de elevi pe care i-a învãtat sã iubeascã dulcea limbã românã, dar si sã comunice eficient, sã stie sã lege destine la fel de frumos, dar si sã ducã mai departe, în mãsura vocatiei, profesia de dascãl!
Husul a fost privilegiat, întrucât, de-a lungul timpului, sunt multe nume de dascãli care, prin munca lor, au înnobilat istoria învãtãmântului local. De la educatori care i-au învãtat pe copii primele poezii, pânã la învãtãtori si, apoi, profesori, care au stiut sã le arate, printr-o bunã educatie, drumul drept atâtor generatii de elevi, scoala huseanã are cu ce se mândri! Astãzi, admiratia discipolilor se îndreaptã cãtre sotii Ruxandra si Vasile Macarie, doi distinsi profesori de Limba si Literatura Românã, care, chiar dacã si-au încheiat activitatea, au rãmas în inimile atâtor copii! Si nu doar activitatea didacticã, ce adunã peste 40 de ani de carierã pentru fiecare dintre ei, ci si povestea cãsniciei lor ce adunã, iatã, 54 de ani, poate fi luatã drept exemplu. Alãturi în munca de zeci de ani la catedrã, dar si în viata de zi cu zi, profesorii Vasile si Ruxanda Macarie pot servi oricând drept un model demn de urmat.
“Am muncit serios si nu în conditii chiar foarte bune, dar rezultatele au fost multumitoare”
“Ne-am cãsãtorit de foarte tineri, cunoscându-ne la Deleni, comuna Hoceni, unde eram profesori de Limba si Literatura Românã. În 1965 am primit titularizarea de profesori în orasul Husi. Si, de atunci, timp de 40 de ani, am lucrat la catedrã, pânã la iesirea la pensie, în anul 2000. Eu am lucrat la Scoala nr. 5 Husi, iar sotul la Scolile nr. 1 si 2. Generatii întregi de elevi, peste 1000 de elevi, fiecare, au trecut prin sãlile noastre de clasã, strãduindu-se sã învete corect sã scrie si sã citeascã româneste. Am muncit serios si nu în conditii chiar foarte bune, dar rezultatele au fost multumitoare. Au fost multi elevii care s-au realizat si cu care ne mâdnrim: unii sunt medici, altii ingineri, profesori si alti oameni de valoare. La tot succesul lor am contribuit si noi, dovadã stând cuvintele, respectul, stima fostilor elevi, atunci când îi întâlnim pe stradã, în Husi sau chiar si în afara tãrii”, spune, cu emotiei, profesora Ruxanda Macarie.
“Elevii de azi trebuie sã stie cã nu poti ajunge un bun profesionist, în orice domeniu alegi, dacã nu citesti mult”
“Ne-a plãcut meseria, am iubit copiii, iar cheia unei cariere didactice împlinite a fost munca, munca si iarãsi munca, fãcutã cu rãspundere si profesionalism”, a mai adãugat profesoara Macarie, care a avut un mesaj si pentru tinerii generatiei de astãzi, destul de reticenti în privinta lecturii. “Timpul s-a schimbat, s-au produs mari schimbãri fatã de sistemul de învãtãmânt în care ne-am format noi, dar elevii de azi trebuie sã stie cã nu poti ajunge un bun profesionist, în orice domeniu alegi, dacã nu citesti mult, pentru a-ti forma un vocabular bogat, decent, care va duce la o scriere ortograficã corectã. Facebook-ul, de exemplu, este o modalitate de informare, dar nu este suficient pentru a-ti însusi o culturã vastã”, a spus profesoara Ruxanda Macarie.