spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Rachiul de Botesti si zacusca de Vulturesti, branduri ale judetului Vaslui

- Advertisement -

PRODUSE… Un proiect al asociatiei „Construim Mereu Împreunã”, derulat în perioada 14 septembrie 2015-15 ianuarie 2017, în mai multe comune si orase, a scos la ivea;ã lucruri importante despre judetul Vaslui. În multe zone ale judetului, sunt produse care pot fi considerate branduri ale Vasluiului, cu conditia ca autoritãtile locale si producãtorii sã se implice pentru a certifica aceste produse. Douã mãrci, zacusca de Vulturesti si rachiul de Botesti, au fost deja trecute în acest proiect european, însã oferta este mult mai largã, sustine Mihaela Budeanu, responsabilul din partea ACMI pentru acest proiect de informare si constientizare. Derularea actiunilor de informare si publicitate pentru proiect si a campaniei de constientizare a populatiei s-a realizat în perioada martie 2016-ianuarie 2017. Au fost organizate douã conferinte de presã si s-au dat patru comunicate de presã, în timpul campaniei, fiind realizatã o paginã web a proiectului, www,cbde.ro. Campania de informare si constientizare “NATURA – viata si casa noastrã” a constat în organizarea 15 întâlniri cu adultii (câte una in fiecare sit vizat de proiect) la care au participat si au primit materiale de informare 770 de persoane si 15 întâlniri cu copii (câte una in fiecare sit vizat de proiect) la care au partipat 760 de elevi, care au primit reviste, brosuri, tricouri.

Proiectul “Conservarea biodiversitãtii si dezvoltarea economicã”, finantat prin Granturile SEE 2009 – 2014, a avut o valoarea totalã eligibilã de 2.138.331,20 lei, cu o valoare a grantului de 1.917.331,20 lei. Astfel prin acest proiect s-au urmãrit câteva obiective specifice: evaluarea contributiei ecosistemelor din 15 situri Natura 2000 din judetul Vaslui la dezvoltarea economicã si bunãstarea umanã, precum si cresterea nivelului de informare si constientizare cu 30 % a grupurilor interesate din zonele siturilor Natura 2000 din judetul Vaslui, în scopul mentinerii si ameliorãrii ecosistemelor si a serviciilor aferente. În perioada ianuarie-august 2016, au fost elaborate 15 studii privind potentialul economic al activitãtilor traditionale cu impact minim asupra siturilor din judetul Vaslui, au fost realizate 15 baze de date cu potentialul de valorificare traditionalã a bunurilor si serviciilor ecosistemice din fiecare sit, peste 100 de persoane fiind informate privind rezultatele studiilor în cadrul a douã sesiuni de informare. În perioada mai-noiembrie au fost organizate 30 întâlniri pentru a selecta produsele locale care vor fi înregistrate sau certificate în urmãtoarele localitãti: Bãlteni, Miclesti, Vulturesti, Stefan cel Mare, Lunca Banului, Drânceni, Hoceni, Zorleni, Murgeni, Fãlciu, Miclesti, Rebricea, Iana, Coroiesti, Ciocani, Fâstâci, Dracseni, Bunesti-Averesti, Tutova, Gãgesti, unde au fost prezente peste 1.500 de personae. Activitatea de înregistrare si promovare a cel putin trei produse sau servicii locale s-a derulat în perioada mai – decembrie 2016 si a constat în derularea a 15 ateliere, în care s- a oferit consultantã celor 590 de participanti. Au fost obtinute sase certificate pentru produse din judetul Vaslui: Lili Gutu – cascaval produs în comuna Gãgesti, Alexandru Ovidiu Gutu – cascaval produs în comuna Gãgesti, Oana Florina Manoliu – cascaval produs în comuna Gãgesti, Benone Romascu – cascaval produs în comuna Gãgesti , Cristina Tuscu – miere de albine Negresti, Sergiu Manole – cascaval produs în comuna Gãgesti. În perioada septembrie- noiembrie 2016, a avut loc un work-shop, în care s-a realizat instruirea a 40 de persoane privind elaborarea unui plan de afaceri si au fost elaborate trei planuri de afaceri, respectiv: Albinuta veselã (se referã la cresterea albinelor, producerea de miere de albine si de polen în orasul Negresti, urmãrindu-se ca produsele rezultate sã fie în totalitate ecologice); Cascavalul auriu (se referã la producerea de cascaval dupã o retetã traditionalã în comuna Miclesti), Patiseria Pauza de Dulce (se referã la dezvoltarea capacitãtii de productie în domeniul patiseriei în comuna Bãlteni). În decembrie, negrestenii au fost invitati, în centrul orasului, sã îsi cumpere produse traditionale obtinute în ferme si gospodãrii tãrãnesti din judetul Vaslui si sã deguste specialitãti de brânzeturi, produse procesate din carne, fructe, legume, vinuri, tuicã, miere, sarmale, “fabricate” în judetul Vaslui. La eveniment, în centrul atentiei a fost arta culinarã, bine reprezentatã de Casa Rãzesilor de la Pogonesti, datoritã produselor cu care au venit: plãcintele coapte la vatrã, pastrama de oaie, cârnati, afumãturi de porc, dulceturi, zacuscã, dar si vin si tuicã. Au mai fost prezente câteva gospodine din Solesti, cu plãcinte si sarmale fierbinti, producãtori locali din Negresti cu dulceturi, gemuri, zacuscã, murãturi, miere de albine, productori din Ciocani cu ciuperci proaspete. Alãturi de bãuturi si produse alimentare traditionale, au fost prezenti producãtori de obiecte hand-made: bijuterii, magneti, globuri si brãduti din materiale ecologice, artizani de produse ceramice dar si mesteri populari din Laza, care au adus costume populare specifice zonei. Pe toatã durata târgului, pe scena din fata primãriei au fost momente artistice de exceptie: Orchestra “Rapsodia Vasluiului”, ansamblurile folclorice “Rãzesii” din Pogãnesti, “Solestenii” si “Hora Vasluiului”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.