Guvernul va desființa comisiile de experți de la nivelul caselor de asigurări județene și de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a crește accesul pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării, a anunțat joi ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Pacienții vor putea beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru afecțiuni grave – precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare – în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz.
Modificarea a fost adoptată prin Hotărâre de Guvern şi intră în vigoare de la 1 martie 2017.
„Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.
Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/anunt-important-pentru-romanii-bolnavi-cum-va-creste-guvernul-accesul-pacientului-la-medicamente_335312.html#ixzz4VcjB4zYV