BOLNAVI… Numãrul cazurilor de viroze s-a dublat în ultima sãptãmânã, din cauza temperaturilor extreme. Tot mai multi vasluieni se prezintã, în aceastã perioadã, la medic acuzând stãri febrile, dureri de cap, dureri în gât si nas înfundat. Potrivit evidentelor Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, în perioada 2-8 ianuarie s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgente 84 de pacienti cu infectii respiratorii, dublu fatã de ultima sãptãmâna a anului trecut, când s-au înregistrat 48 de internãri.
Un numãr de 792 de persoane au fost diagnosticate cu viroze respiratorii, în ultima sãptãmânã de raportare, cu peste 430 de cazuri mai multe decât în sãptãmâna precedentã, au declarat reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui. Potrivit acestora, categoria de vârstã cea mai afectatã de viroze este cea a copiilor de la cinci la 14 ani, unde au fost înregistrate 208 cazuri. În ceea ce priveste pneumoniile, au fost înregistrate 222 cazuri, cu 97 mai multe decât în sãptãmâna anterioarã, categoria cea mai afectatã fiind a persoanelor cu vârste între 15 si 49 ani, cu 54 de cazuri.
“Spãlati-vã pe mâini si evitati iesirea din casã pe timpul gerului”
Medicii spun cã aceastã crestere a numãrului de viroze nu trebuie sã ne alarmeze, deoarece petrecem foarte mult timp în spatii închise, iar acest lucru favorizeazã rãspândirea virusurilor. Pentru a tine boala la distantã, medicii ne dau câteva sfaturi. Pentru a preveni aparitia si extinderea infectiilor respiratorii si a gripei, recomandãm populatiei sã evite contactul cu persoanele bolnave si zonele aglomerate, sã evite deplasãrile în spatii deschise si expunerea prelungitã la frig. De asemenea, recomandãm consumul de alimente bogate în proteine, fructe si legume si,
nu în ultimul rând, vaccinarea antigripalã, mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnãvire. Mãsurile de igienã personalã, precum spãlarea cu apã si sãpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strãnut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea îmbolnãvirilor prin afectiuni respiratorii, în special gripã. În cazul alterãrii stãrii de sãnãtate, sã se evite automedicatia si se recomandã prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice. Ca în fiecare an, campania de vaccinare antigripalã se deruleazã prin cabinetele medicilor de familie si în unitãti sanitare cu paturi. În cadrul campaniei de vaccinare antigripalã vor fi imunizate cu prioritate persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii si bãtrânii institutionalizati, gravidele si personalul medical”, au declarat medicii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.