CEREMONIE…Consiliul Judetean Vaslui a organizat ieri, 10 ianuarie, la statuia ecvestrã a lui Stefan cel Mare de la Bãcãoani, un eveniment pentru a marca 542 de ani de la Bãtãlia de la Podul Înalt. Momentul a coincis cu aniversarea a 140 de ani de existentã a Brigãzii 15 Mecanizate “Podul Înalt” Iasi, o parte din militarii profesionisti participând la întregul ceremonial, care s-a încheiat cu o scurtã paradã militarã.
Cu toate cã aceastã datã nu a fost marcatã întotdeauna asa cum se cuvine la Vaslui, ieri dimineatã, oficialitãtile locale si judetene s-au reunit, în ciuda temperaturilor extrem de scãzute, la statuia ecvestrã a lui Stefan cel Mare de la Podul Înalt, acolo unde a fost tinutã o slujbã religioasã, s-au depus coroane si a avut loc un ceremonial militar. Printre cei prezenti s-au numãrat Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, prefectul Bogdan Isabel, subprefectul Mircea Gologan si reprezentanti ai institutiilor MAI. “Domnule Comandant, doamnelor si domnilor invitati, stimati ostasi, locul acesta în care ne aflãm face parte dintr-un spatiu care a marcat profund istoria tãrii noastre, încã din epoca medievalã, este un loc cu o rezonantã adâncã istoricã în inima tuturor locuitorilor Moldovei, de aici si de peste Prut. Nu stim astãzi cu exactitate dacã lucrurile s-au petrecut chiar în acest loc, stim însã cã locul, monumentul, manifestãrile pe care le organizãm de fiecare datã cu acest prilej sunt foarte importante pentru noi toti. De aceea, dincolo de vremuri, care au fost mai bune sau mai rele, umbra marii personalitãti a lui Stefan cel Mare a îmbãrbãtat de-a lungul timpului pe toti aceia care au trãit pe pãmântul românesc de dincoace si de dincolo de Prut. Sã sperãm cã timpurile viitoare ne vor aduce tuturor satisfactia de a vedea cã si cei care ne urmeazã pe noi tin proaspãtã în memoria lor imaginea a ceea ce a fost epoca lui Stefan cel Mare, a ceea ce a însemnat el pentru evolutia ulterioarã a poporului român”, a declarat Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.
“Stefan cel Mare a devenit un simbol pentru vasluieni”
“La 10 ianuarie 2017 se împlinesc 542 de ani de la victoria de la Podul Înalt, prin care Stefan cel Mare, domnul Moldovei, a învins armatele otomane conduse de Suleiman Pasa. Istoria judetului Vaslui e indestructibil legatã de personalitatea marelui voievod Stefan cel Mare. Chiar dacã ne gândim tot mai putin la istorie, chiar dacã ignorãm lucrurile mãrete ce ne înconjoarã si nu ne mai preocupã personalitãtile marcante ale neamului, pe Stefan cel Mare e greu ca poporul sã-l uite. Marele Stefan si-a legat destinul de evolutia actualului judet Vaslui nu numai prin strãlucita victorie de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1475, considerarã cea mai mare bãtãlie terestrã a Evului Mediu european, ci si prin dezvoltarea în municipiul Vaslui a unei Curti Domnesti, resedintã voievodalã temporarã, si prin ctitorirea Bisericii Domnesti “Sf. Ioan Botezãtorul”, în 1490. Stefan cel Mare a devenit un simbol pentru vasluieni, pe care îl regãsim aici, la Podul Înalt, la Vaslui în Piata Civicã, la Husi în fata Palatului Episcopal, în comuna Stefan cel Mare – la podul de la Cãntãlãresti, în fata Scolii nr.5 Vaslui si în alte zone ale judetului. Pentru noi e o cinste si o onoare cã locuim într-un judet, care are ca simbol un nume ilustru. Suntem urmasii lui Stefan, oameni gospodari, vrednici si cu fricã de Dumnezeu si e de datoria noastrã sã pãstrãm mereu vie memoria lui Stefan cel Mare, poate cea mai mai mare personalitate a neamului românesc. Momentul coincide cu aniversarea a 140 de ani de existentã a Brigãzii 15 Mecanizate “Podul Înalt” Iasi. Brigada este continuatoarea traditiilor glorioase ale Regimentului 15 – „Dorobanti”, ale cãrui fapte de vitejie au rãmas înscrise cu litere de aur în istoria militarã a poporului român. Le transmitem un sincer “La multi ani!”, iar prin activitãtile sale sã ducã pe mai departe renumele de “Podul Înalt”, un simbol al ideii de unitate si independentã statalã”, a declarat prefectul Isabel Bogdan.