spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Pesedistii lui Buzatu vor primi o cãrutã de bani pentru alegerile locale

- Advertisement -

VIN BÃNUTII… Peste 350.000 lei, adicã 3,5 miliarde lei vechi. Aceasta este suma pe care o vor primi alesii locali din PSD Vaslui, peste 230 la numãr, în sãptãmânile care urmeazã. Vorbim de sumele rambursate de la Autoritatea Electoralã Permanentã, conform legii, pentru alegerile din iunie 2016. Banii sunt deja în conturile organizatiei judetene condusã de Dumitru Buzatu, rãmâne doar ca toti alesii locali – primari, consilieri locali si judeteni – sã-si primeascã înapoi banii cheltuiti în campania electoralã din vara anului trecut. Din pãcate, desi, initial, banii trebuiau rambursati în termen de trei luni de la locale, termenul s-a prelungit în mai multe rânduri, din vina fostului Guvern.

Nu toti candidatii de la PSD, de exemplu, au depus bani în campania electoralã din iunie 2016. Cei care au depus bani la mandatarul financiar si au efectuat cheltuieli de promovare si mediatizare a campaniei, îsi vor primi banii înapoi. Conform legii, un candidat la o primãrie comunalã din Vaslui care a pus la bãtaie suma maximã prevãzutã de lege, 5.000 de lei, îsi va primi banii înapoi, însã în unele conditii. „Noi avem toti banii în conturi, mai rãmâne ca toti colegii nostri, fie cã vorbim de primari, consilieri locali si judeteni, sã ne trimitã conturile în care sã virãm banii. Legea nu permite ca noi sã lucrãm cu numerar, toti banii care au fost primiti de la Bucuresti vor fi rambursati celor care au fãcut cheltuieli în campania de la locale, doar în baza unor conturi personale, nu scoatem niciun leu din acei bani”, spune o sursã din PSD. Cel mai probabil, în urmãtoarele douã sãptãmâni, toti cei care au cheltuit bani în campanie, pe diverse materiale publicitare sau pentru publicitate electoralã, fie la primãrii, la Consiliile locale sau la Consiliul Judetean, din partea PSD, îsi vor primi sumele cheltuite în conturile bancare. Aceeasi situatie urmeazã sã se petreacã si la restul partidelor, cele care au îndeplinit conditiile legale.

Peste 1.000 de alesi locali din judet ar urma sã primeascã în jur de 1 milion de lei

Conform legii initiale, în cele trei luni scurse de la finalizarea alegerilor locale, adicã la începutul lunii septembrie 2016, candidatii care îndeplineau conditiile legale – primari, consilieri locali, consilieri judeteni – de la partidele care fie au trecut pragul electoral, fie au obtinut numãrul de voturi cerut de lege, trebuiau sã-si primeascã înapoi banii investiti în campanie. De exemplu, un candidat la o primãrie comunalã care a pus la bãtaie suma maximã prevãzutã de lege, 5.000 de lei, urma sã-si primeascã banii înapoi, dacã partidul din care face parte a trecut de pragul electoral. Ori, nu s-a întâmplat asta, pentru cã Guvernul Ciolos a încurcat rãu de tot „borcanele”, iar AEP s-a trezit în situatia în care nu putea rambursa sumele cãtre candidati. Vorbim de 1.000 de candidati, de la PSD, UNPR, Partidul National Liberal, PMP sau ALDE, care ar fi trebuit sã-si primeascã banii înapoi, investiti în campanie, pânã în septembrie. Guvernul Ciolos a sesizat brambureala din jurul Autoritãtii Electorale Permanente, cea care ar fi trebuit sã ramburseze banii pentru candidatii la locale, asa cã a dat tot felul de acte normative, prin care s-au tot dat termene peste termene. O noutate absolutã a fost si faptul cã, acolo unde s-au sesizat neclaritãti, AEP a cerut documente suplimentare de la filialele partidelor politice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.