spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

LOVITURÃ SUB CENTURÃ: ISJ Vaslui a anuntat cã vechii directori pot fi mentinuti în functii

- Advertisement -

SURPRIZÃ…Rãsturnare de situatie înaintea numirii noilor directori în functiile rãmase vacante dupã concursul încheiat la sfârsitul anului trecut. La nivelul judetului Vaslui, avizarea noilor sefi din unitãtile de învãtãmânt a fost amânatã pentru ziua de astãzi, 9 ianuarie, când va avea loc o sedintã a Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui. Conducerea Inspectoratului a anuntat cã va putea pãstra în functie ca interimari si vechii directori, chiar dacã acestia nu au promovat probele concursului sau nu s-au înscris deloc la concurs. Decizia s-a luat în urma unei circulare trimisã de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice, emisã dupã numirea noului ministru, Pavel Nãstase. Vestea i-a nemultumit pe profesorii care au promovat concursul, care considerã cã au fost luati în râs. De asemenea, si cadrele didactice care au fost propuse pentru numirea în functiile vacante de Consiliile profesorale ale fiecãrei scoli sunt indignate, sugerând cã rolul lor în toatã aceastã poveste a devenit unul…decorativ.

Vineri, 6 ianuarie, ISJ Vaslui trebuia sã numeascã profesori noi în functiile de director si director adjunct vacante sau care se vacanteazã, prin detasare în interesul învãtãmântului sau prin delegarea atributiilor specifice. Pe ultima sutã de metri, o circularã venitã de la Ministerul Educatiei a schimbat total situatia. Mai exact, ministrul Educatiei, Pavel Nãstase, a luat decizia ca persoanele care nu au promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior functiile respective, sã poatã fi numite, temporar, în aceste posturi, pânã la organizarea unui nou concurs, deoarece toate scolile din România trebuie sã aibã, începând cu 9 ianuarie, directori. Nãstase a precizat cã a primit sesizãri din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminãrii, potrivit cãrora constituie discriminare o notã a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în functiile de director si director adjunct rãmase vacante dupã concurs, sã fie numite persoane care au ocupat aceste functii în scolile respective si nu au participat la concurs, precum si persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise. Circulara care a ajuns la Vaslui în acest sens a determinat conducerea ISJ sã amâne numirea noilor manageri de vineri, 6 ianuarie, pânã astãzi, 9 ianuarie. Este un semn cã la unele scoli din judet vor rãmâne, cu sigurantã, în continuare la conducere actualii sefi. Numirea se va face de cãtre inspectorul general, cu avizul consiliului de administratie al Inspectoratului. “Pot fi numite si persoanele care pânã la data concursului au ocupat functii de director sau de director adjunct în unitatea de învãtãmânt respectivã si nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise”, se aratã în circularã. Mãsura se referã la 358 de locuri de directori neocupate în urma concursului (5,59 la sutã din totalul de peste 6.600) si la 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii tãri. În judetul Vaslui sunt 93 de posturi rãmase vacante, 67 de directori si 26 de directori adjuncti.

Profesorii sunt foc si parã

Aceastã decizie a fost luatã de ministrul Educatiei împreunã cu inspectorii generali. Practic, este vorba despre o derogare de la Metodologia pentru desfãsurarea concursului pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct. Adresa, care este aprobatã si semnatã de noul ministru, Pavel Nãstase, precum si de proaspãt numitul secretar de stat în Ministerul Educatiei, Liviu Pop, a stârnit un val de nemultumiri în rândul cadrelor didactice care au trecut prin emotiile concursului. Acestea se simt luate în râs si considerã cã în acest fel concursul devine nul. De asemenea, si profesorii care au fost propusi pentru posturile vacante de Consiliile profesorale ale fiecãrei scoli – multi dintre ei deja se vedeau directori – sunt indignati, sugerând cã rolul lor în toatã aceastã poveste a devenit unul…decorativ. Si fostul ministru al Educatiei, cel care a organizat concursul, a avut obiectii. “Ne puteam astepta la aceastã hotãrâre, atâta timp cât concursul nu a fost întâmpinat cu prea mult entuziasm încã de când a fost anuntat. Multi oameni nu înteleg cã legea trebuie respectatã si cã nu este doar o formã fãrã fond. Ce am încercat a fost sã creãm o formã de evaluare si selectare a directorilor scolilor, care sã permitã profesionalizarea managementului scolar. Dupã ce s-a încheiat ultima fazã a concursului, au constatat cã sunt câteva sute de directori în functie care fie nu s-au înscris la concurs, pentru cã nu au avut încredere în aceastã formã de evaluare si chiar l-au sabotat direct, fie, si mai grav, nu au reusit sã treacã de probele de concurs. Când au vãzut cã existã câteva sute de oameni care au cerut Guvernului si partidului sã rezolve aceastã problemã, au derogat de la metodologie si sã accepte ca acesti oameni sã conducã scolile, subminând întregul concurs care a fost organizat corect”, a declarat profesorul Mircea Dumitru, fost ministru al Educatiei, pentru Republica.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.