Donald Trump le-a cerut tuturor ambasadorilor americani „numiţi politic” să demisioneze înainte de inaugurarea sa din 20 ianuarie. Decizia, relatată de presa americană, a avut un ecou puternic în România postelectorală. Va pleca Hans Klemm din funcţie, lăsând din nou reprezentanţa diplomatică a Statelor Unite la Bucureşti fără ambasador pentru o perioadă nedeterminată?
Câteva explicaţii esenţiale au venit de la purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
„Toate numirile politice din Administraţia Obama au primit ordin să demisioneze până pe 7 decembrie, urmând ca demisia să intre în vigoare de pe 20 ianuarie. Este ceva normal. Aceasta este practica. Când eşti o numire politică în această Administraţie sau în oricare alta nu ai nicio aşteptare că rămâi în funcţie după inaugurare noii Administraţii”, a declarat John Kirby într-o conferinţă de presă.
Aşadar, mulţi dintre ambasadorii americani sunt cu demisia pe masă de pe opt noiembrie, ziua când Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton. Dar ce înseamnă numire politică, din moment ce toţi ambasadorii au fost, în ultimii opt ani, nominalizaţi de preşedintele Obama? Potrivit lui Kirby, peste 70% din misiunile de peste hotare ale americanilor sunt conduse de diplomaţi de carieră. Restul de 30% sunt numiri strict politice. Acest raport este însă subiectiv. Aşa îl vede administraţia Obama şi nu este deloc neapărat ca Donald Trump să-l respecte.
„Viitoare Administraţie va lua şi ea decizii despre personalul ambasadelor şi posturi. (Echipa lui Donald Trump) va face o analiză pentru a stabili dacă raportul 70% – 30% este ceea ce îşi doreşte şi cum va umple posturile. Nu pot vorbi în numele ei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.
CV-ul şi cariera lui Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, arată că el intră în categoria celor 70%. Adică în cea a „diplomaţilor de carieră”, nu în cea a „numirilor politice”.
Plecarea sa este, prin urmare, improbabilă. Însă decizia finală le aparţine strict lui Donald Trump şi Administraţiei sale. Ei fac regulile şi stabilesc noile criterii. Inclusiv în diplomaţie.