Administrația prezidențială, prin vocea purtătoarei de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, a atacat demersul Avocatului Poporului, care a contestat la Curtea Constituțională legea 90/2001 ce interzice unui condamnat penal sa ocupe funcții în guvern.
„Președintele României este indignat de acțiunea din această dimineață a Avocatului Poporului, o acțiune cu un unic beneficiar. În același timp, președintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului dorește să devină util noii majorități politice printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce”, a afirmat Dobrovolschi la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că în 2001 România se afla în plin proces de integrare în UE și NATO, iar la acel moment a fost adoptată legea prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul să fie miniștri, respectiv prim-miniștri.
„În 16 ani, nimeni, niciodată, nu a considerat că este o problemă acest criteriu de moralitate pentru viața politică din România. În 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcție, nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile și libertățile cetățenești, drept urmare această lege, în acest interval lung, nu a fost contestată, pentru că până la urmă este interesul tuturor ca societatea să fie condusă de persoane integre”, a arătat Dobrovolschi.
Purtătorul de cuvânt al șefului statului a făcut referire la câteva texte din Constituție, respectiv articolul 58, alineatul 1, privind rolul Avocatului Poporului, care prevede că este acela de a apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice.
„Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului”, a subliniat Dobrovolschi.
De asemenea, ea a precizat că articolul 16, alineatul 3 din Legea fundamentală prevede că funcțiile și demnitățile publice se exercită în condițiile legii.