Boboteaza 2017. Tradiţii şi obiceiuri. Azi este Ajunul Bobotezei, una dintre cele mai importante sărbători ale începutului de an.
Boboteaza 2017. Tradiţii şi obiceiuri de Ajunul Bobotezei. Pentru credincioşii care respectă cu stricteţe obiceiurile şi tradiţiile, este şi prima încercare, pentru că astăzi e zi de post negru. Adică nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Se spune că cine va posti în Ajunul Bobotezei va avea noroc tot anul.
Boboteaza 2017. Tradiţii şi obiceiuri de Ajunul Bobotezei. Tot astăzi, fetele care vor să îşi viseze ursitul trebuie să îşi pună busuioc sfinţit sub pernă. Tradiţia spune că, în vis, bărbatul trebuie să îi aducă fetei apă pentru a-şi potoli setea. De asemenea, dacă fetele tinere şi femeile nemăritate se împiedică azi sau cad pe gheaţă este semn de căsătorie în acest an.
Botezul Domnului sau Teofania – insemnand „manifestarea” sau „aratarea” lui Dumnezeu – se praznuieste pe 6 ianuarie. Are o perioada de praznuire de 13 zile, cuprinsa intre 2 si 14 ianuarie. Dupa praznicul Taierii Imprejur (1 ianuarie), Biserica trece de la perioada copilariei lui Hristos la activitatea Sa publica, care va incepe odata cu Botezul Sau.
Boboteaza 2017. Tradiţii şi obiceiuri. Spre deosebire de Nasterea Domnului care este precedata de o perioada de post de patruzeci de zile, Botezul Domnului este precedat de numai o zi de post aspru, cunoscuta sub numele Ajunul Bobotezei. Randuiala prevede ca ajunarea sa dureze pana dupa ora 15:00.