AVANSAT…Ieseanul Doru Gabriel Pantâru a fost uns sef peste politistii vasluieni, înlocuindu-l astfel pe bãcãuanul Ionel Miricã, care nu a mai dorit sã mai continue la Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui. La sfârsitul anului trecut, fostul sef al politistilor vasluieni a plecat în concediu, dar anul acesta nu s-a mai întors decât sã predea functia celui care, timp de aproximativ un an, a fost adjunctul sãu. Pe 22 aprilie 2016, Doru Pantâru a fost mutat din IPJ Iasi, la Vaslui, unde l-a înlocuit în functie de comisarul Cãtãlin Popa. Pe 3 ianuarie, Pantâru a preluat si atributiile de sef de inspectorat dupã ce Ionel Miricã a ales sã rãmânã la Bacãu si sã nu mai facã naveta la Vaslui.
Ceea ce preconiza „Vremea Nouã”, la sfârstiul anului trecut, s-a întâmplat, ieseanul Doru Gabriel Pantâru a preluat sefia IPJ Vaslui. Acesta, din 22 aprilie 2016, a fost adus la de IPJ Iasi, pentru a îndeplini functia de sef adjunct în Politia Vaslui, iar în prezent a preluat si atributiile de sef de inspectorat. Comisarul-sef Gabriel Doru Pantîru a detinut functia de sef al Serviciului de Investigare a Criminalitãtii Economice din cadrul IPJ Iasi si l-a înlocuit, la comandã, pe comisarul Cãtãlin Popa, cel care a fost adjunctul sefului IPJ Vaslui o lungã perioadã de timp. Despre Doru Pantîru, cei care-l cunosc spun cã este un om muncitor si la locul lui. A pornit în cariera de politist ca membru al Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Iasi. A fost numit apoi seful Politiei municipiului Iasi, functie pe care a ocupat-o pânã când a fost numit seful Serviciului de Investigare a Criminalitãtii Economice. Surse din politia ieseanã spun cã Pantâru stia de noua sa numire încã de anul trecut. Atunci ar fi luat legãtura cu mai multi fosti colegi cu care ar fi discutat eventuale numiri pe functii de conducere la IPJ Vaslui. Acest lucru ar putea fi posibil mai ales cã ultimul control efectuat de cãtre Inspectoratul General de Politie la Vaslui a adus cu sine sanctiuni pentru majoritatea ofiterilor vasluieni. Aceste sanctiuni prevãd, printre altele, si imposibilitatea de a accede în functii de conducere pentru un anumit interval de timp. Astfel, nu ar fi de mirare ca diverse servicii sau birouri din cadrul IPJ Vaslui sã ajungã sã fie conduse de cãtre ofiteri din politia ieseanã. „Este un om entuziast si pus pe treabã. Stiu cã a discutat cu colegii din politia ieseanã si le-a propus sã vinã politisti la Vaslui. Nu este exclus ca unii sã si accepte, mai ales dacã este vorba de functii de conducere”, spun surse din IPJ Iasi.
Miricã, seful care a asigurat pensii uriase unor politisti iesiti la pensie
Chiar dacã a fost o figurã stearsã în peisajul vasluian si un politist care a refuzat categoric orice dialog cu presa, Ionel Miricã s-a evidentiat prin altceva. Conform unor surse din IPJ Vaslui, atunci când la comanda Inspectoratului a venit comisar-sef, acesta a majorat salariile sefilor din Politia judetului – printre care sefi de Politii orãsenesti sau municipale, sefi de servicii – cu 50% fatã de salariul de bazã, folosindu-se de prevederea care permite acordarea unor sporuri de 30-50% pentru „lucrãri de exceptie”, salarii de excelentã. Asa se face cã multi sefi din Politia judeteanã s-au trezit cu salarii de 6-7.000 sau chiar 9.000 de lei, iar legea privind pensiile militare de stat intratã în vigoare la începutul anului 2016 le-a adus beneficii imense. Printre acestia se numãrã si comisarul-sef Eugen Popescu, dar si alti sefi de servicii. Legea a permis celor care au activat în apãrare, ordine publicã si securitate nationalã sã iasã la pensie mai devreme, cu conditia sã aibã cel putin 25 de ani vechime în muncã. Baza de calcul folositã pentru stabilirea pensiilor este media veniturilor brute realizate în sase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, la alegerea beneficiarilor, la care se adaugã un spor de pânã la 15%. Multi dintre ofiterii din IPJ Vaslui care aveau salarii foarte mari au asteptat termenul de sase luni consecutive, cu salarii de 8-9.000 de lei, dupã care s-au pensionat. Sursele din interior sustin cã Popescu si Sãlaru, de exemplu, vor primi pensii de peste 10.000 de lei, comparabile cu pensiile judecãtorilor.