spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Angelica Dobre, fosta directoare de la LMK, a fost condusã pe ultimul drum (foto)

- Advertisement -

DURERE…Profesoara de Limba francezã Angelica Dobre a fost condusã pe ultimul drum miercuri, 4 ianuarie, de familie, colegii de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, dar si de alti colaboratori si fosti elevi, cu totii aducându-i un ultim omagiu. Cortegiul funerar s-a oprit timp de câteva momente în fatã liceului pe care l-a condus în calitate de director plin, dar si adjunct, iar Nicolae Ionescu, inspector de istorie în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, a tinut un scurt discurs în numele colectivului de profesori de la “Kogãlniceanu”, în care a evocat reusitele profesionale si personale ale Angelicãi Dobre. Cei care îi vor rãmâne însã vesnic recunoscãtori sunt elevii pe care i-a îndrumat. “Doamna profesoarã de francezã a fost unul dintre acei dascãli care te inspirã si te determinã sã ai cele mai înalte aspiratii. Când mã gândesc la dumneaei mã cuprinde un puternic sentiment de admiratie, dar si satisfactie si multumire pentru cã, timp de patru ani, am avut onoarea sã fiu eleva dumneaei. Îi voi purta mereu cel mai profund respect”, a declarat Cristina, o fostã elevã prezentã la înmormântare.

Angelica Dobre a fost condusã pe ultimul drum discret, de familie, cei mai apropiati colaboratori, fosti colegi, dar si câtiva elevi, care au vãzut în profesoara de francezã nu doar un cadru didactic desãvârsit, ci si un model de OM. Dincolo de activitatea profesionalã, care, indubitabil, i-a asigurat o filã în istoria învãtãmântului vasluian, Angelica Dobre a fost si o mamã desãvârsitã. Cu aceeasi pasiune cu care a condus pe cãile succesului multe generatii de elevi si a îndrumat colegii mai tineri în tainele predãrii, a pavat spre succes si drumul celor apropiati, fiul sãu, cel care i-a stat alãturi pânã în ultima zi de suferintã, este cadru didactic universitar la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si prodecan al acestei institutii.

“A fost o profesoarã desãvârsitã”

“Preacucernici pãrinti, îndureratã familie, întristatã adunare, iatã, la început de an, încã o stea a constelatiei de aur a Liceului <<Mihail Kogãlniceanu>> a cãzut. În prima zi din an, a trecut în lumea celor drepti doamna Angelica Mariana Dobre, profesoarã de prestigiu pentru învãtãmântul vasluian în general si îndeosebi pentru învãtãmântul liceului <<Mihail Kogãlniceanu>>, identificându-se în ultimii 30 de ani cu activitatea acestui liceu. (…) S-a remarcat printr-un spirit metodic, fiind o profesoarã desãvârsitã, a ars pe altarul catedrei. Întotdeauna a comunicat foarte frumos cu elevii, a stiut sã îmbine metodele interactive si sã se apropie de copii, fiind un adevãrat duhovnic spiritual pentru acestia. A detinut multe functii didactice, fiind sefa comisiei metodice a profesorilor de francezã, a comisiei dirigintilor, a fost director adjunct si director plin al acestei institutii (Liceul “Mihail Kogãlniceanu” – n.r.). Doamna profesoarã s-a bucurat de prestigiu în rândul profesorilor de francezã, dar nu numai. Chiar a creat o scoalã a fostilor elevi iubitori de limba lui Voltaire. O profesoarã dãruitã, cu har didactic, care întotdeauna a fãcut multe lucruri frumoase. Pregãtirea în specialitate si în culturã generalã, cunoasterea temeinicã a limbii franceze, pasiunea pentru profesia aleasã cãreia i s-a dedicat, vocatia didacticã de exceptie reprezintã repere care i-au marcat afirmarea si notorietatea. Realele aptitudini si abilitãtile metodice în comunicarea cu elevii, tonul cald, echilibrat, limbajul elevat dãdeau atractivitate lectiilor prin participarea copiilor cu interes si plãcere, dovedind dorinta de a-si însusi limba francezã, la standarde înalte, încã din liceu. Dominanta relatie cu elevii o constituia colaborarea sincerã, respectul reciproc,toleranta, dar si exigenta, obiectivitatea în evaluarea cunostintelor acestora. Intelectual detinutã, cu un variat spectru de preocupãri, implicatã în viata scolii, profesoara Angelica Dobre a dobândit respectul elevilor, pãrintilor si colegilor”, a spus, printre altele, inspectorul Nicolae Ionescu.

“Este o pierdere mare”

“Doamna profesoarã era o persoanã extrem de pregãtitã, dedicatã si foarte sensibilã. A fost mereu de partea copiilor, foarte apropiatã de ei, stia cum sã îi facã sã învete la disciplina pe care o preda. A fost un bun director al liceului <<Kogãlniceanu>>, cred cã pentru douã mandate, perioadã în care liceul a avut rezultate notabile la concursurile scolare, dar si la alte activitãti. Este o pierdere mare si neasteptatã. Am colaborat mult cu dumneaei în perioada în care eram inspector, iar dumneaei era sefã de cerc pedagogic la limbi strãine. Si aceastã activitate trebuie pusã în evidentã, pentru cã a ajutat mult colegii mai tineri sã prindã meserie. A fost sef de catedrã la liceu, responsabil de cerc pedagogic, inspector metodist. A fost o profesoarã apreciatã. Dumnezeu sã o odihneascã!”, a declarat fostul inspector scolar Dorel Juverdeanu.

“Am doar amintiri frumoase de la orele doamnei Angelica Dobre”

“Doamna Angelica Dobre a fost unul dintre acei profesori care te inspirã si te determinã sã ai cele mai înalte aspiratii. Am apreciat întotdeauna la dumneaei obiectivitatea. Am doar amintiri frumoase de la ora doamnei Angelica Dobre. În general, când un elev se gândeste la un cadru didactic este cuprins de anumite sentimente: fricã, amuzament, admiratie etc., în functie de conduita de la orã a profesorului. Eu când mã gândesc la doamna profesoarã de francezã simt cel mai profund respect, dar si satisfactie si multumire sufleteascã pentru cã, timp de patru ani, am avut onoarea sã fiu eleva ei”, a declarat Cristina, o fostã elevã prezentã la înmormântare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.