SOLICITÃRI…Directorii vasluieni vor sã fie si…diriginti, desi legal personalul didactic de conducere, de îndrumare si control nu poate îndeplini aceastã functie. Cu toate acestea, foarte multi directori au solicitat Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui acordarea acestei calitãti, iar în cadrul sedintei Consiliului de administratie multi au primit “undã verde”. Potrivit metodologiei, în mod exceptional, managerii pot fi si diriginti în cazul în care la nivelul unitãtii de învãtãmânt nu existã suficiente cadre didactice calificate titulare sau angajate cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã. Cu toate cã sunt scoli în care existã problema mai sus mentionatã, mai ales în mediul rural, nu este exclus ca interesul directorilor vasluieni pentru aceastã activitate sã aibã la bazã si indemnizatia de 10% din salariul de bazã aplicatã cadrelor didactice care pãstoresc o clasã.
În rândul directorilor-diriginti îi regãsim pe Coman Monica, director adjunct la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” Vaslui; Frumuz Valeriu, director la Scoala Gimnazialã “Stroe S. Belloescu” Bârlad; Oatu Luxita, director la Scoala Gimnazialã “Stefan cel Mare”, din comuna Stefan cel Mare; Nanea Florina-Evelina, director la Scoala Gimnazialã “Theodor Medeleanu” Ciocani; Dorneanu Gheorghitã, director la Scoala Gimnazialã nr.1 Cretesti etc. În sedinta Consiliului de Administratie din luna octombrie, au mai fost si alti directori care au fãcut cereri în acest sens, însã solicitãrile le-au fost amânate. Printre acestia sunt: Sfaiter Diana, director la Scoala Gimnazialã “Elena Cuza” Vaslui, Popescu Daniela, director la Colegiul Economic “Anghel Ruginã” Vaslui; Dascãlu Paula si Spânu Liliana, director, respectiv director adjunct la Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu” Bârlad etc.
Ce spune metodologia
Potrivit Art. 18 alin. (3) din metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învãtãmântul preuniversitar în anul scolar 2016-2017, “Personalul didactic de conducere, de îndrumare si control nu poate îndeplini functia de diriginte, nu poate efectua ore de consiliere si orientare vocationalã si nici ore de dirigentie. În situatii exceptionale, când la nivelul unei unitãti de învãtãmânt nu existã suficiente cadre didactice calificate titulare sau angajate cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã, personalul didactic de conducere si personalul didactic de îndrumare si control numit în functie cu jumãtate de normã poate îndeplini si functia de diriginte, la propunerea consiliului de administratie al unitãtii de învãtãmânt si aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar.” Aceastã situatie, a cadrelor didactice insuficiente, este des întâlnitã mai ales în mediul rural. În ceea ce priveste “bonusul” care vine odatã cu functia de diriginte, în metodologie se mentioneazã cã “Indemnizatia pentru activitatea de dirigentie sau de consiliere si orientare vocationalã se acordã, conform reglementãrilor în vigoare, la toate formele de învãtãmânt. La forma de învãtãmânt cu frecventã redusã indemnizatia pentru activitatea de dirigentie sau consiliere si orientare vocationalã, conform prevederilor legale în vigoare, se acordã numai pentru lunile în care se organizeazã sesiunile de predare-evaluare. Fiecare cadru didactic care desfãsoarã activitãti de diriginte benficiazã de o singurã indemnizatie de 10% aplicatã salariului de bazã, calculatã conform prevederilor legale.”