CALENDAR…Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui a publicat procedura de ocupare a posturilor de director si director adjunct rãmase vacante dupã sustinerea concursului. Este vorba despre un total de 93 de functii, 26 pentru directori adjuncti si 67 pentru directori. Toti profesorii care fac parte din corpul national de experti în managementul educatiei si care vor sã conducã o unitatea de învãtãmânt pot sã depunã cereri însotite de CV-uri la registratura unitãtii de învãtãmânt, astãzi si mâine, 22 si 23 decembrie. Consiliul Profesoral, în urma unor consultãri, va trimite o propunere la ISJ Vaslui, urmând a se face numirea prin detasare în interesul învãtãmântului. Este curios dacã profesorii se vor îngrãmãdi sã îsi depunã dosarele în acest sens, deoarece, când a fost vorba de sustinerea unui concurs, acestia s-au fãcut cã plouã, pentru cele mai multe unitãti de învãtãmânt rãmase descoperite nu s-a înscris niciun candidat.
ISJ Vaslui a publicat lista cu posturile rãmase vacante sau care se vacanteazã, pe site-ul insititutiei. În total, la nivelul judetului Vaslui, 93 de functii sunt în continuare disponibile. Explicatia este cât se poate de simplã: fie profesorii candidati au fost respinsi dupã ce nu au reusit sã obtinã punctajul necesar, fie niciun cadru didactic nu s-a înscris la concurs pentru posturile respective, semn cã profesorii au fugit de responsabilitãti, sau pur si simplu nu au avut curajul necesar sã se lase evaluati. Asta în conditiile în care stiau cã, dupã sustinerea probelor, vor urma noi numiri directe. La unele scoli din mediul rural existã posibilitatea ca dascãlii din colectivele respective sã nu fi îndeplinit toate conditiile impuse de metodologie. Surprinzãtor este cã întâlnim o lipsã de interes în cazul unitãtilor de învãtãmânt din mediul urban. De exemplu, în municipiul Vaslui, Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, Colegiul Economic „Anghel Ruginã”, Liceul „Stefan Procopiu”, Liceul Tehnologic „Ion Mincu”, Liceul cu Program Sportiv nu au directori adjuncti, deoarece nu s-a înscris niciun candidat. Situatii similare întâlnim si la gimnaziu, cum ar fi la Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare”. Sunt si unitãti de învãtãmânt cu ambele scaune libere, cel de director si cel de adjunct: Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu”, Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu”, Scoala Gimnazialã „Dimitrie Cantemir”.
Ce spune procedura
Conducerile tuturor unitãtilor scolare au obligatia de a aduce la cunostinta membrilor corpului national de experti în management educational din unitatea scolarã, sub semnãturã, aceastã listã a posturilor vacante si graficul de ocupare prin detasare în interesul învãtãmântului sau prin delegarea atributiilor specifice. Profesorii care doresc sã preia frâiele unitãtilor de învãtãmânt trebuie sã depunã pe 22 si pe 23 decembrie cereri si CV-uri însotite de documente justificative, la registratura unitãtii/unitãtilor scolare la care existã posturi vacante. Aceste cereri vor fi analizate de Consiliu Profesoral în prezenta cadrelor didactice care au optat pentru o functie de conducere, iar pe 23 decembrie va fi înaintatã cãtre ISJ Vaslui spre validare o propunere. De asemenea, Consiliul Profesoral va înstiinta ISJ Vaslui dacã nu s-au înregistrat cereri din partea membrilor corpului national de experti. În cazul în care unii profesori si-au arãtat interesul pentru mai multe unitãti scolare, pe 28 decembrie acestia îsi vor exprima optiunea pentru o singurã unitate de învãtãmânt. La scolile unde nu existã membri în corpul national de experti sau niciun cadru didactic membru nu si-a manifestat dorinta de a fi manager, inspectorul general înainteazã cãtre Consiliul de Administratie al ISJ Vaslui , spre avizare, o propunere de cadru didactic titular, de regulã din unitate si cu gradul didactic cel putin II. Pe data de 6 ianuarie va avea loc numirea în functiile de director si director adjunct vacante sau care se vacanteazã, prin detasare în interesul învãtãmântului sau prin delegarea atributiilor specifice.