spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Atentie, soferi vasluieni: primãria vã poate ridica masina, dacã o parcati aiurea!

- Advertisement -

LEGE…În cazul în care veti parca masina aiurea în Vaslui, Bârlad, Husi sau orice altã localitate a judetului sã vã asteptati la surprize neplãcute. Un serviciu specializat al primãriei din acea localitate poate sã vã ridice masina si sã o ducã într-un parc auto, urmând sã plãtiti o sumã usturãtoare pentru a o recupera, în jur 5-600 de lei. Executivul a modificat, în sedinta de joi, prin Hotãrâre de Guvern, regulile de ridicare a masinilor care stationeazã neregulamentar pe carosabil, dar si a celor parcate pe trotuare. Conform expunerii de motive, „ridicarea vehiculelor trebuie sã fie posibilã pentru toate situatiile în care are loc o stantionare neregulamentarã”, nu doar pe partea carosabilã, ci si de pe pistele obligatorii pentru pietoni sau biciclisti ori benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare. La Vaslui, am prezentat în multe rânduri situatii în care soferi cu tupeu parcheazã în bãtaie de joc fatã de ceilalti participanti la trafic, însã de fiecare datã totul s-a terminat cu o amendã simbolicã.

„Se propune abrogarea prevederii care permitea stationarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lãtimea minimã a trotuarului lãsat la dispozitia pietonilor era de cel putin un metru. În multe situatii, aceastã prevedere a permis sãvârsirea unor abuzuri si, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la conditii civilizate de deplasare pe drumul public”, se mai aratã în expunerea de motive. Administratorii drumurilor publice pot permite, cu avizul politiei rutiere, oprirea sau stationarea, partial ori total, a vehiculelor pe anumite zone ale trotuarelor, marcate si semnalizate în mod corespunzãtor. Potrivit modificãrilor, ridicarea nu poate fi dispusã sau (dacã a fost dispusã) sã înceteze executarea dacã în vehicul este vizibilã prezenta unor persoane. „Desi primul lucru pe care-l realizeazã agentul de politie este sã verifice prezenta unor persoane în vehicul, apar situatii când o astfel de constatare nu este în mod obiectiv posibilã, mai ales dacã vehiculul are usile blocate”, este argumentul Guvernului. Mai mult, operatiunea de ridicare va trebui întreruptã dacã la vehicul se prezintã conducãtorul auto, înainte de initierea transportului cãtre locul de depozitare.

Politistii de la Rutierã vor da verde la ridicarea masinilor

Masinile parcate ilegal vor putea sã fie ridicate pentru 24 de ore, fie de cãtre administratorul drumului public, fie de cãtre autoritãtile locale, se aratã în document: „Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public si se realizeazã (…) pe durata a 24 de ore, de cãtre administratorul drumului public sau, dupã caz, de cãtre administratia publicã localã. Ridicarea vehiculelor nu se dispune sau, dacã a fost dispusã, nu se pune în executare sau înceteazã, în cazul în care în vehicul este vizibilã prezenta unor persoane”. Mai exact, mãsura ridicãrii va putea fi dispusã de un politist rutier doar în urmãtoarele situatii: în toate cazurile în care este interzisã oprirea voluntarã; în zona de actiune a indicatorului cu semnificatia „Stationarea interzisã” si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationãrii; pe drumurile publice cu o lãtime mai micã de sase metri; în dreptul cãilor de acces ce deservesc proprietãtile alãturate drumurilor publice; în pante si în rampe; în locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia „Stationare alternantã”, în altã zi sau perioadã decât cea permisã, ori indicatorul cu semnificatia „Zonã de stationare cu duratã limitatã” peste durata stabilitã. Ridicarea va putea fi fãcutã în baza unei dispozitii scrise a politistului rutier, ce va trebui sã includã informatii precum data, ora si locul ridicãrii autoturismului, indicarea expresã a regulii încãlcate sau mentiuni despre fotografierea sau filmarea vehiculului stationat. Soferul va putea sã-si recupereze masina numai dupã ce va plãti contravaloarea ridicãrii si depozitãrii acesteia. Totodatã, soferul va fi nevoit sã dovedeascã fie cã este proprietar al masinii, fie cã o detine în mod legal.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.