SÃRBÃTOARE… Numãr record de spectactori, ieri, la Festivalul de “Datini si obiceiuri de iarnã” din Vaslui. Aproximativ 6000 de persoane au participat la cea de-a 35 editie a evenimentului ce reuseste sã readucã la viatã, an de an, traditiile si obiceiurile specifice Moldovei în perioada sãrbãtorilor de iarnã. Este una dintre cele mai bogate prezente la eveniment din ultimii ani. Vãlãretul, Jienii, Jocuri cu mãsti, plugusorul, colinde traditionale sau religioase, toate au animat Piata Civicã din Vaslui. Spre deosebire de anii trecuti, în acest an organizatorii au ales sã monteze în centrul orasului o scenã mare pentru reprezentantiile artistice ale celor 35 de formatii. Asta, în conditiile în care în Centrul Civic exista deja o scenã. Toate formatiile au fost rãsplãtite financiar pentru spectacolul oferit vasluienilor, întrucât si în acest an organizatorii au renuntat la ideea de concurs a evenimentului.
Festivalul a început, potrivit traditiei, cu parada formatiilor pe traseul Parcul Copou – Str. Mihail Kogãlniceanu – Str. Nicolae Iorga – Str. Victoriei – Str. Stefan cel Mare – Centrul Civic. La ora 11:00, s-a dat startul festivalului. Pe scena din Piata Civicã au urcat 35 de formatii din judetul Vaslui si judete precum Bacãu, Iasi, Botosani, în total – circa 1.200 de participanti.
“Plugusoarele, adevãrate descântece care sã determine o rodire îmbelsugatã”
“Ieri, în Vaslui, au reînviat obiceiuri si traditii milenare. Dar ceea ce acum pare o desfãsurare de muzicã, dans si bucurie generalã înseamnã de fapt vechi ritualuri care marcau existenta strãmosilor în perioada Anului Nou. Anul Nou înseamna pentru ei o reînnoire a existentei, o permanentizare efectiv. Aceastã viziune a fost demonstratã si ieri de formatiile de datini si obiceiuri din Vaslui. În prim-plan s-au înscris colindele, acestea fiind considerate, pe drept cuvânt, ca având cele mai strãvechi rãdãcini, iar din punct de vedere artistic, având locul pe care muzica simfonicã îl are în cadrul muzicii în general. La Pogonesti si Berezeni s-au pãstrat integral colinde numite laice sau seculare, de fapt creatii precrestine, sugerând atitudini legate de viziunea umanã înceopând chiar din neolitic. Plugusoarele, în esentã adevãrate descântece care sã determine o rodire îmbelsugatã, au avut si ele o prezentã notabilã. Desigur, întreaga desfãsurare a formatiilor a fost dominatã de prezenta masivã si impresionantã a formatiilor de mãsti, atât cele individuale (capra, ursul, calul), cât si în aspectul lor complex, adicã vãlãretele, acele alaiuri de alaiuri (de la Todiresti, Ivãnesti, Rafaila). Remarcabile au fost si jocurile formatiilor din comunele Vetrisoaia, Gîrceni, Puiesti, Grivita, Arsura, Poienesti, Perieni, Dragomiresti, Codãesti, Bogdãnesti, Fâstâci, Rebrigea, Bãcesti, Pungesti, Vulturesti, Todiresti, Moara
Domneascã, Deleni, Osesti, Solesti, Lipovãt, Rosiesti, Muntenii de Sus, Puscasi. Specific judetului nostru este si teatrul popular propriu-zis, respectiv Haiducii, Jienii etc. Plecând de la o creatie cultã, care are la bazã aspecte folclorului si care apartin lui Matei Millo, teatrul popular s-a generalizat în toate localitãtile si este din ce în ce mai cultivat, realizându-se nenumãrate variante ale scenariului”, explicã etnologul Dan Ravaru.
Spectaculosii si numerosii “ursi” din Bacãu
“Editia din acest an s-a bucurat si de prezenta unor formatii de exceptie, reprezentând alte judete din Moldova, adicã Bacãu, Iasi si Botosani. Le-am apreciat foarte mult, desi în unele cazuri s-a simtit interventia unor specialisti care au prelucrat motivele originale folclorice, cum a fost cazul spectaculosilor si atât de numerosilor ursi din judetul Bacãu. Anul acesta, nu s-au mai acordat premii, pentru cã fiecare localitate are specificul ei, iar acesta trebuie pus în valoare, nu ierarhizat dupã criterii generale. Astfel, festivalul si-a propus nu atât realizãri spectaculoase, desi acestea s-au petrecut pe scenã, ci mai ales permanentizarea traditiilor si obiceiurilor în localitãtile judetului nostru. Ne bucurãm cã judetul Vaslui a prezentat numai folclor autentic, prelucrãrile fiind foarte putin reliefate. Sperãm cã în continuare editiile evenimentului vor fi la fel de bogate traditional si artistic, asa cum a fost cea de ieri, cu toate influentele modernizãrii”, a mai adãugat etnologul Dan Ravaru.
Concurs judetean de fotografie: 44 de participanti
Festivalul din acest an cuprinde si un concurs de fotografie, o idee foarte bunã a organizatorilor de a promova evenimentul. S-au înscris 44 de fotografi cu sau fãrã experientã în arta fotograficã. “A fost un eveniment cu un bogat potential fotografic. Pe mine m-au impresionat ursii de la Comãnesti, cu blanã autenticã, pentru cã reusesc sã transmitã o foarte multe lucruri. Cu toate acestea, vã mãrturisesc cã a fost destul de dificil sã ne alegem un subiect cât mai autentic, pentru cã, din pãcate, au fost si kitsch-uri. Una peste alta, concursul e foarte util pentru comunitatea fotografilor din Vaslui, care a început sã nu mai fie atât de neglijabilã. Nici premiile puse în joc nu sunt de ignorat, probabil de asta s-au si strâns 44 fotografi. E clar cã atunci când facem fotografia, jumãtate e cu sufletul, iar cealaltã jumãtate, cu portofelul”, ne-a declarat unul dintre fotografii participanti la concurs. Acestia vor primi premii în bani si diplome de participare din partea institutiei organizatoare, fondul de premiere fiind în valoare de 5500 de lei. Locul I – 1200 lei, locul II – 800 lei, locul III – 400 lei. Se vor acorda trei mentiuni a câte 100 de lei, dar si premii speciale pentru cea mai bunã fotografie alb-negru: locul I – 500 lei, locul II – 300 lei, locul III – 200 lei, cel mai bun portret – 600 lei, cea mai expresivã fotografie- 600 lei, cea mai bunã fotografie din punct de vedere tehnic – 600 lei.