O familie din Oltenesti are nevoie de ajutor
SÃ FIM MAI BUNI… „Vremea nouã” continuã seria articolelor publicate sub motto-ul „Dãruieste! Ajutã-l pe Mos Crãciun sã ajungã la copiii sãraci”. Astãzi vã prezentãm povestea familiei Drosu din comuna Oltenesti. Cei 11 membri trãiesc de când se stiu în sãrãcie, într-o cãsutã fãrã curent electric si fãrã acces la informatii. Sunt coplesiti de lipsuri si greutãti, dar si de visurile celor mici, cãrora trebuie sã le spunã cu inima frântã cã nu le pot îndeplini. Cea mai mare dorintã a lor este sã aibã luminã: un bec si o prizã la care se conecteze un televizor. Racordarea la curentul electric îi costã 7.000 lei. Principalul venit al acestora, alocatiile copiilor si banii din munca cu ziua, este insuficient pentru ca ei sã îsi permitã asta. Din putinul lor, au reusit însã sã strângã 1.700 lei. Mai au nevoie de încã 5.300 lei.
În ciuda greutãtilor de zi cu zi, familia Grosu e unitã. Cei doi soti, Mioara si Costel, i-au învãtat pe copiii lor, patru la numãr, sã aibã grijã unul de altul indiferent de ce s-ar întâmpla, iar exemplul cel mai bun este cã au acceptat ca cele douã fiice mai mari, mãritate si cu copii, sã locuiascã împreunã cu ei. Fiica cea mare are doi copii, iar cea micã, unul. „Ce era sã le fac? Sã îi dau afarã? Nu mã lasã inima sã nu le primesc. Nu au unde sã se ducã”, spune cu amãrãciune mama Mioara. Femeia mai are doi copii mai mici, pe Bianca, în vârstã de 12 ani, si pe Cosmin, în vârstã de sase ani. În total, cu tot cu gineri, familia Drosu numãrã acum 11 persoane.
„Mi-e fricã sã mai iau ajutor social. Ce-am pãtit cu ANAF-ul…”
„Trei odãi mici avem, atât, si paturi de paie, cã nu ne permitem sã cumpãrãm. Cel mai mult ne doare cã nu avem curent electric. Aprindem lampa ca sã ne putem descurca seara. De când ne chinuim sã punem luminã si nimeni nu ne-a bãgat în seamã. Un bec sã avem si noi, sã nu mai stãm la candelã, sã afumãm copiii ãstia… Zilele trecute a venit un domn de la E.ON, ca sã mãsoare, sã vadã de ce stâlp ne leagã si cât ne costã. 7000 lei a calculat cã ne costã, da’ el a calculat de la stâlpul din stradã, nu la cel de la vecini, care era mult mai aproape. Nu vrem pomeni, am strâns din chinul o parte din bani, avem 1700 lei… Atât am putut sã strângem. Nu avem cine stie ce venit, 160 lei e tot venitul nostru, cum sã îi împarti la atâtea persoane? Lucrãm cu ziua pe unde putem, ca sã ne descurcãm si noi cât de cât. Cu 35 lei, cât luãm pe o zi de muncã, ce poti face? Doar sã te hârâi de pe o zi pe alta. Noi nu avem ajutor social, pentru cã atunci când a plecat fata mijlocie în Italia, nu am stiut cã trebuie sã anuntãm, nu ne-a zis nimeni, si a trebuit sã dãm înapoi 2000 lei. Am muncit în folosul comunitãtii. M-au întrebat acum de la primãrie de ce nu mai fac pentru ajutorul social, am zis cã <<nu>>, cã mi-e fricã… prefer sã mâncãm terci, trei cartofi, dacã îi am, îi fierb si mâncãm cu totii din ei, da’ nu mã stie nimenea… Mi-e cã mã trezesc apoi cã iar mi-i cere înapoi… Ce-am pãtit cu ANAF-ul, nu-mi mai trebuie… Dacã nu dãdeam banii înapoi, nu stiu ce se întâmpla…”, povesteste Mioara Drosu.
„Primarul ne-a amãgit”
Sã ai patru copii si trei nepoti nu e deloc usor, mai ales atunci când vin sãrbãtorilor si bani pentru cadouri nu sunt. „Am avut moment când nici brad nu le-am fãcut copiilor. Am plâns… Acum ne-a chemat la grãdinitã, iar doamna ne-a zis cã primarul nu poate sã le dea o bomboanã, un cadou. A zis sã adunãm noi câte 20 lei. Da’ eu, dacã nu-i am, nu plânge copilul acela? Vãd eu cum fac si dau, cã nu mã lasã inima sã nu-i dau… Îmi pare rãu cã a fost ales primarul ãsta, domnu’ Galeru, pentru cã nu a fãcut nimic, nu ne bagã deloc în seamã. Am zis cã poate se va schimba ceva. Nu se schimbã nimic, tot pentru el este. Ne-a amãgit în campanie, a zis cã dacã semnãm cã suntem de acord ca el sã candideze, ne ajutã sã tragem curent. Când ne-am dus sã îi amintim, ne-a zis „asteaptã!”. Cât sã asteptãm, domnilor? Apoi ne-a trimis pe la Vaslui, la Husi, dintr-un birou în altul… De supãrare, nici la vot nu am mers, pentru cã am observat cã mergem în van, nu ne ia nimeni în considerare”, spune mama Mioara. Oricine doreste sã ajute aceastã familie este rugat sã lase un mesaj pe pagina de Facebook Vremea nouã – Stiri Vaslui sau la adresa de e-mail office@vrn.ro, pentru a primi detaliile legate de adresa si numãrul de telefon al familiei.