NU STIE SÃ PIARDÃ… Fostul director al Scolii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici”, prof. Georgel Bradu, schimbat de pe 9 decembrie din functie, si-a socat colegii printr-o atitudine revoltãtoare! A trimis la majoritatea colegilor de catedrã douã e-mailuri în care bate câmpii cu succes, dând dovadã cã nu stie sã piardã! Si-a jignit colegii, a „propovãduit” apocalipsa în scoalã odatã cu schimbarea lui, desi actualul director, Mariana Balan, a câstigat functia prin concurs, în timp ce el a pierdut, la acelasi concurs! Ca urmare, mai multe cadre didactice, revoltate de jignirile aduse colectivului de la aceastã scoalã, ne-au trimis aceste e-mailuri, sperând cã odatã expusã în fata opiniei publice atitudinea nedemnã a prof. Georgel Bradu, acesta va realiza cã nimeni nu este vesnic în functie si cã dacã nu mai este director plin, ci doar director adjunct, scoala va merge înainte si nu înapoi!
Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad si-a schimbat recent conducerea, deoarece fostul director, prof. Georgel Bradu, nu a luat concursul organizat conform legii, de ISJ Vaslui. Georgel Bradu a pierdut astfel functia de director plin, rãmânând cu cea de director adjunct, el optând si pentru aceastã functie si obtinând punctajul necesar. Functia de director plin a fost atribuitã prof. Mariana Balan, fost director al Scolii Gimnaziale „V.I.Popa” din Bârlad, care a obtinut trei puncte peste punctajul reusit de Georgel Bradu. Cum rezultatele au rãmas bãtute în cuie dupã rezolvarea contestatiilor, de pe 9 ianuarie prof. Mariana Balan îsi va lua în primire functia. Dar, nu va fi usor, deoarece Georgel Bradu s-a crezut „bãtut” în cuie de scaunul de director si a început deja sã îi facã viata amarã noului director, dând astfel dovadã cã nu este suficient sã fii cadru didactic ca sã ai „cei sapte ani de acasã”. Sau sã nu-i ai! Înainte de a preda tot ce trebuia noului director, prof. Georgel Bradu a trimis la toate cadrele didactice din scoalã douã e-mailuri, prin care acesta si-a vãrsat frustrarea împotriva ISJ Vaslui, a actualului director Mariana Balan si a colegilor sãi de catedrã! Vã punem si noi la dispozitie aceste e-mailuri, la solicitarea cadrelor didactice jignite de fostul director.
Primul e-mail – prima palmã datã colegilor! Pãrinteste…
În primul e-mail primit de colegii sãi, acesta si-a fãcut elogiul activitãtii sale în functia de director, timp de cinci ani, din 2011 pânã în 2016. Dar si-a arãtat putin coltii, atingând si „bârfele” pe seama lui, aducând jigniri colegilor pe care nu i-a numit direct, dar i-a sugerat! Oricum, o primã bârfã a fost aceea cã secretara scolii nu era doar secretarã, ci si … o bunã colaboratoare de viatã a directorului. Bârfã?
Pentru început, Bradu îi informeazã pe colegii sãi stimati cã: „Stiti cã am fost si sunt un om modest, care nu a vrut sã scoatã în evidentã în mod deosebit toate realizãrile ca director adjunct si director si de aceea sunt voci care-mi contestã activitatea (bucuria lor cã sunt schimbat aratã acest lucru, iar dvs. îi stiti pe cei care sar în sus de bucurie si abia o asteaptã pe Balan asa cum îi asteptau românii pe americani dupã rãzboi. Sã nu aibã aceeasi soartã cu românii!). As vrea sã vã reamintesc totusi câteva din realizãrile scolii pe care le-am initiat si le-am fãcut singur sau cu ajutorul unora dintre dvs. (…)”, si urmeazã un sir de realizãri absolut normale pentru un director de scoalã gimnazialã, cea mai mare din judet (are peste 1300 de elevi), lucru pentru care a fost plãtit si era normal sã le facã! Cu un singur lucru nu suntem de acord, noi, reprezentantii societãtii civile: cu cele spuse despre bustul Episcopului Iacov Antonovici, deoarece el si-a atribuit în totalitate atât denuirea scolii, cât si ideea cu executarea bustului. Domnul prof. Georgel Bradu s-a împotrivit din rãsputeri ca Scoala Gimnazialã nr. 8, cum era pânã când s-au atribuit nume de personalitãti bârlãdene scolilor, sã devinã „Episcop Iacov Antonovici”, precizând cã lumea si cadrele didactice din scoalã habar nu au cine-i acest episcop! Cu greu s-au impus consilierii locali ca sã schimbe numele scolii! Iar ideea cu executarea bustului Episcopului Iacov Antonovici i-a apartinut inspectoarei generale a ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã David, care a si donat din salariul ei primii 500 de lei pentru achizitionarea materialelor necesare! Iatã însã ce spune prof. Georgel Bradu, colegilor sãi: „am initiat construirea bustului episcopului si organizat ceremonia dezvelirii bustului (cele douã manifestãri la împlinirea a 45 de ani a scolii si dezvelirea bustului.(…)”, deci o minciunã!
„Dacã am supãrat pe cineva, nu am fãcut decât sã respect legea si sã acord atentie în plus celor care au sprijinit mai mult activitatea scolii. Si nu am fãcut ceva într-o clasã pentru cã <<m-a mângâiat pe crestet învãtãtoarea!>> (cum plastic s-a exprimat o colegã), ci pentru cã am considerat cã acolo era mai urgent de dotat cu ceva. Culmea e cã, în cazul de mai sus, învãtãtoarea dotase clasa cu sprijinul pãrintilor!!! Pe 3 iulie 2016 s-au împlinit 5 ani de când am fost numit director, împreunã cu domnul Ursu – director adjunct, într-o atmosfera de adevãratã colegialitate si unitate. Din pãcate, pe 9 ianuarie nu va mai fi asa. Pentru cã , acest concurs a vrut sã fie o revolutie pentru învãtãmântul românesc. Si stim foarte bine cã: <<o revolutie este întotdeauna începutã de naivi, continuatã de intriganti si exploatatã de escroci!>> (Paul Bourget). Si nu vã mai supãrati pentru cã vã trimit e-mail. Nu a fost decât o informare pentru cei care nu stiu, sau se fac cã nu stiu ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani în Scoala 8.”, si-a încheiat primul e-mail fostul director Georgel Bradu.
Al doilea e-mail: mai apãsat si mai direct!
Al doilea e-mail le-a venit cadrelor didactice a doua zi dupã Consiliul Profesoral, de sãptãmâna aceasta. Unele cadre didactice, atacate direct si jignite, au rãmas fãrã cuvinte si ne-au trimis la redactie „elucubratiile” lui Bradu, care se credea de neînlocuit la conducerea scolii. Trebuia sã o demonstreze la concurs, dar din pãcate pentru el, prof. Mariana Balan a fost cu trei pucte mai bunã ca el. Fotoliul de director adjunct nu este pentru el, singur recunoscând cã nu va face echipã cu cea care l-a „detronat”.
„Am lãsat sã treacã aproape 24 de ore de la terminarea Consiliului Profesoral de marti, pentru a-mi putea reveni din socul avut la sfârsitul sedintei. Anuntasem (desi stirea era neoficialã, cum este si în acest moment) cã echipa managerialã a scolii noastre va fi schimbatã, urmând sã vinã la conducere echipa Balan – Bradu. Am urmãrit reactia colegilor: unii zâmbeau multumiti (cã au scãpat probabil de mine sau de doamna Florescu), altii nu au avut nicio reactie (ca de obicei, pentru unii poate sã se dãrâme scoala, nu-i nici o problemã), altii aveau privirea încremenitã, nu le venea a crede cã pânã la urmã s-a întâmplat ce era mai rãu, iar cîtiva au avut curajul sã spunã câteva cuvinte <<împotrivã>>, dar pe care le-au auzit numai ei. Este incredibil cât de usor se dau deoparte colegii când vãd cã se întâmplã o nedreptate. Pentru cã, este o nedreptate sã fie dati la o parte doi colegi care de zeci de ani trudesc (atât cât au putut) pentru binele acestei scoli si sã vinã Balan, care nu a miscat un pai pentru aceastã scoalã.
Probabil, pentru unii dintre dvs. tupeul, impostura, rãutatea dusã la maxim sunt calitãti deosebite pentru un om, pe când bunul-simt, munca, corectitudinea, bunãtatea sunt defecte si trebuie eliminate. Si a venit al doilea soc când am anuntat cã nu se mai face petrecerea de sfârsit de an, iar cîtiva colegi au cerut sã se facã (nu am înteles pentru ce: sã sãrbãtorim plecarea fostilor directori sau venirea lui Balan?). Oare chiar nu vedeti care este atmosfera din scoalã în acest moment, cum au apãrut mai multe tabere de nici nu mai stii cine cu cine este? Oare chiar nu vã dati seama cât rãu a fãcut aceastã individã acestui colectiv, cum se înrãutãtesc relatiile dintre colegi pe zi ce trece din cauza ei? Ba vedeti, dar vã place atmosfera aceasta care duce la dezordine si la certuri. Cum credeti cã o sã se comporte cu oamenii dacã imediat dupã interviu s-a plâns în cancelarie de atitudinea colegilor din comisie, dar <<o sã vadã ei>>. Balan a reusit ce nu au reusit multi împãrati aflati în exercitiul functiunii: sã aplice proverbul <<divide et impera>> fãrã a fi prezentã nici o secundã în mijlocul acestui colectiv. Vã dati seama cum va fi dupã ce va veni în colectiv? Iar asta este numai prima parte a misiunii ei. Urmãtoarea este eliminarea mea definitivã cu ajutorul colegilor care acum sunt în al noulea cer cã plec din functia de director (cum este doamna Mãlãiet, dar ei nu-i pot cere sa gândeascã mai mult decât poate).
Si încã un lucru pe care unii colegi îl spun pe la colturi: Balan a avut punctaj final mai mare pentru cã a avut mai multe hârtii punctate la CV. La interviu a avut cu trei puncte mai putin decât mine, iar la proba scrisã am avut aceeasi notã. Apreciati dvs. cum se conduce mai bine o scoalã: punând un teanc de hârtii (care stim cum se obtin) pe masã sau cunoscând efectiv activitatea si oamenii scolii. Cu Balan trebuie sa faci câteva luni de scolarizare ca sã cunoascã cât de cât scoala (dar aici va fi ajutatã de <<echipa de interventie>> cu care a fost colegã la scoala 6). Doar stiti (sau nu) cã la interviu, în planul managerial pe acest an, Balan si-a propus modernizarea laboratorului de informaticã (care nu existã), iar la întrebarea inspectorului <<de ce nu si-a propus în plan construirea unei sãli de sport>> a spus <<asta oricum se face>> (lãsãm fraierii sã stea în frig si vânt, sã facã sala, pentru cã eu vin si tai panglica la inaugurare). As fi vrut ca munca mea în cei cinci ani cât am fost director (în care am avut doar trei sãptãmâni de concediu) si în cei 12 ani cât am fost director adjunct sã fie apreciatã de colegi, dacã cei din conducerea ISJ nu au fãcut-o niciodatã. Probabil nu am muncit destul si nu se vede nimic în urma muncii mele. Însã m-a bucurat remarca unui om din personalul nedidactic când, într-o dimineatã, Balan a trecut pe lângã el, iar el s-a întors cu spatele (spre deosebire de unii colegi învãtãtori care nu stiau cum sã-I zâmbeascã mai frumos). I-am spus atunci în glumã: ce faci, nu o saluti pe doamna directoare? Mi-a rãspuns: când o sã stea în praf si moloz cum ati stat dvs. toatã vara, atunci am sã o salut. Vã doresc sã vã fie apreciatã munca si sã fiti rãsplãtiti, nu pedepsiti, pentru munca bine fãcutã. Un sfârsit de an plin de bucurii vã doresc. Prof. G.Bradu”, a încheiat el al doilea e-mail, plin de o rãutate extremã, nedemnã de un cadru didactic.
Reactia ISJ Vaslui: fiecare sã-si vadã de misiunea sa
Contactatã de redactorii nostri, Gabriela Plãcintã David, inspectorul general al ISJ Vaslui, a precizat cã stie de aceste e-mailuri adresate colegilor de cãtre fostul director Georgel Bradu si cã nu are decât o recomandare de fãcut. „Fiecare sã-si vadã de misiunea pe care o are, unul de director, celãlalt de director adjunct, si sã nu uite cã au de condus o scoalã cu un renume bun. Sã facã o echipã care sã ducã mai departe acest renume si sã lase intrigile, cã nu le fac cinste”, a spus Gabriela David Plãcintã.
Bradu ,si-a făcut o super caracterizare.Un produs creat ca multe altele la „orfani”,fără moralitate ,intrigant,manipulator,cu veleități pecuniare deosebite.