spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

PSD ia totul, PNL prinde un singur mandat, Bichinet ajunge deputat „la musteatã”!

- Advertisement -

Ce lege electoralã tâmpitã!

INCREDIBIL…Clasa politicã vasluianã este în stare de soc, dupã „manevrele” fãcute de Biroul Electoral Central, ieri dupã-amiazã. Candidatul liberal la Senat, Nelu Tãtaru, a fost eliminat în mod jenant din cursa pentru un nou mandat de senator, de cãtre cei de la BEC, care au nesocotit vointa celor 25.000 de alegãtori care au pus stampila pe PNL. A intrat senator, cu doar 7.000 de voturi, politicianul basarabean Ion Hadârcã, candidat ALDE, în timp ce PSD a prins grosul la Senat, cu douã mandate din trei, prin Gabriela Cretu si Doina Silistru. La fel, la Camera Deputatilor, desi avea cel mai mare numãr de voturi la redistribuire, aproape 8.200, candidatul liberal Oana Iovu a fost înlãturat din cursã, pentru a-i face loc lui Corneliu Bichinet, de la PMP, cu 6.200 de voturi. Un element cumva anticipat de douã zile a fost victoria unui candidat-surprizã, Mihai Botez, de la USR, care ajunge deputat la doar 30 de ani, desi nimeni nu credea posibilã o asemenea variantã înainte de alegeri. Concluzia? Legea electoralã votatã în timpul USL s-a dovedit pãguboasã pentru unele partide, chiar nedreaptã fatã de unii candidati care au obtinut zeci de mii de voturi. O lege care nu tine cont de reprezentativitate, adicã de vointa alegãtorilor dintr-un judet, mai ales cã la redistribuire au fost si unele situatii jenante, cazul judetului Alba, unde dintr-un rest, PNL primeste trei (!) mandate de deputat, în timp ce PSD, care a luat acolo 20%, nu a primit nimic. Si un element cu totul inedit: 243 de voturi i-au lipsit lui Nelu Tãtaru pentru a prinde un nou mandat de senator, fiind primul sub lista de senatori ai partidului, la redistribuire. Lista finalã aratã astfel: PSD obtine, în urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie, sase mandate – Gabriela Cretu, Doina Silistru (Senat) Adrian Solomon, Ana Birchall, Irinel Stativã, Aurel Cãciulã (Camera Deputatilor), PNL – 1 mandat (Daniel Olteanu, Camera Deputatilor), PMP – 1 mandat (Corneliu Bichinet, Camera Deputatilor), USR – 1 mandat (Mihai Botez, Camera Deputatilor), ALDE – 1 mandat (Ion Hadârcã, Senat).

Au fost momente socante, ieri, când s-a anuntat modul în care va arãta Parlamentul României, vãzut din bãncile viitorilor senatori si deputati de Vaslui. Sase mandate de parlamentari a prins PSD-ul lui Buzatu, dupã redistribuirea de ieri, adicã cinci mandate „din prima”, plus unul la Senat, prin Doina Silistru, la redistribuirea nationalã. PNL, care a fost votat de 20% din cetãtenii judetului, a prins un singur mandat de deputat, acel câstigat de drept de Daniel Olteanu. Modul în care zecile de mii de voturi luate de PNL Vaslui nu au contat la Biroul Electoral Central a socat pe toatã lumea. Când s-a pus în discutie cosul cu resturi al partidului, s-a vãzut cã Nelu Tãtaru, candidatul la Senat, avea peste 25.000 de voturi, un numãr destul de mare. Printr-o formulã de calcul aberantã si tâmpitã, un candidat de Senat cu zeci de mii de voturi nu a primit nimic, în timp ce alte judete au primit câte douã mandate la redistribuire, cazul judetelor Maramures, Bihor sau Sibiu. Aceeasi situatie si la Camera Deputatilor. Candidatul PNL la Camera Deputatilor, Oana Iovu, a intrat în redistribuirea nationalã cu 8.200 de voturi, adicã mai mult decât toti ceilalti candidati trecuti la redistribuire. Ca sã intre în lista eligibilã a PNL, Oana Iovu avea nevoie de 1.117 de voturi, adicã tocmai numãrul de voturi obtinut de Sorin Sergiu Chelmu, candidatul independent de la Vaslui. Ori, cei de la BEC, nesocotind si de aceastã datã vointa vasluienilor, au redistribuit mandatul cãtre candidatul PMP, Corneliu Bichinet, cel care a strâns cu greu 6.200 de voturi si doar printr-o minune a trecut pragul electoral. Se dovedeste, încã o datã, cã Bichinet ajunge parlamentar cu mare noroc, asa cum s-a întâmplat si în 2000, când a ajuns senator de Vaslui printr-un joc al cifrelor. Culmea, în fata lui Bichinet, ca numãr de voturi, era si Cristian Cosmin, candidatul ALDE, însã acesta a pierdut si el la redistribuirea nationalã. Iatã si cifrele ajunse în cosul national al redistribuirii, din partea partidelor de la Vaslui, pentru Camera Deputatilor: PSD – 4.268 voturi, PNL – 8.194 voturi, ALDE – 6.895 voturi, Miscarea Popularã – 6.260 voturi, USR – 5.262 voturi, UDMR – 380 voturi. O mentiune aparte: Ramona Mocanu, incompetenta directoare de la Muzeul Judetean, a intrat si ea în calculele electorale, însã nu a trecut de furcile caudine ale BEC.

Avem confirmarea: „bãiatul cu rucsacul” a ajuns deputat de Vaslui

Mihai Botez este surpriza plãcutã a acestor alegeri parlamentare. „Bãiatul cu rucsacul”, asa cum l-au poreclit unii politicieni locali, a reusit sã prindã in extremis un post de deputat. „Vreau sã savurez momentul. Va fi greu acest mandat pe care l-am câstigat acum, însã vreau sã duc la bun sfârsit tot ceea ce am promis. Am fãcut tot ceea ce am putut cu resursele pe care le-am avut la dispozitie, am vrut sã lupt, sã aduc USR la Vaslui si am câstigat”, a spus Botez, asearã. Acesta crede cã va trebui purtatã o discutie pentru modificarea legii electorale, care în forma sa actualã conduce la unele discrepante. Un alt parlamentar multumit de redistribuirea de ieri a fost Ion Hadârcã, politicianul basarabean, care a candidat din partea ALDE Vaslui si care câstigã în mod nesperat un fotoliu în Senatul României cu doar 7.000 de voturi. „Suntem multumiti de faptul cã dl. Hadârcã ne va reprezenta în Senat. Am fi putut obtine mai mult, însã asa s-a decis la Bucuresti. Multumim electoratului din judetul Vaslui, pentru cã a avut încredere în noi la alegerile din 11 decembrie. Suntem convinsi cã dl. Hadârcã îsi va respecta promisiunile fãcute în campanie si va încerca sã schimbe soarta judetului”, a spus Emil Dorin, copresedintele ALDE, dupã aflarea rezultatului de la BEC.

Ce minte diabolicã scoate trei posturi de parlamentar pentru acelasi partid, în acelasi judet?

Ceea ce a fãcut ieri Biroul Electoral Central poate fi catalogat drept sfidare la adresa natiei române si a inteligentei alegãtorilor. La Alba, de exemplu, PNL a primit la redistribuire trei posturi la Camera Deputatilor. Adicã, dintr-un rest de câteva mii de voturi, cei de la BEC au fãcut trei posturi de deputati, pentru acelasi partid, în acelasi judet. O sfidare la adresa inteligentei românilor, manevra mizerabilã a celor din Biroul Electoral Central, care au mai dat, dintr-un rest de câteva mii de voturi, câte douã mandate de deputati la acelasi partid la Suceava, Tulcea (PNL), Brãila, Botosani, Gorj sau Vrancea (PSD). Un rest la o listã electoralã reprezintã un numãr de voturi care nu s-a putut cuprinde în pragul electoral, pentru ca o persoanã sã primeascã mandat din prima. Ori, domnii de la BEC, pe baza unor calcule doar de ei stiute, au dat dintr-un rest de 10.000 de voturi, sã spunem, la Alba, trei (!) mandate de deputat la acelasi partid. O mizerie mai mare ca asta nu s-a întâmplat în România, dupã 1989. Tocmai de asta, este nevoie de schimbarea legii electorale, pentru ca astfel de derapaje sã nu se mai petreacã, iar vointa alegãtorilor sã fie respectatã. Faptul cã un candidat care obtine 25.000 de voturi în judetul Vaslui, cazul liberalului Nelu Tãtaru, nu intrã în Parlament, iar în locul sãu intrã un candidat cu 7.000 de voturi demonstreazã cã legea trebuie neapãrat schimbatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.