REALIZÃRI…„Vremea nouã” vã prezintã astãzi povestea unei bârlãdence de succes, care de sapte ani trãieste visul american. Diana Doroftei are 29 de ani si a ajuns în SUA prin loteria vizelor, imediat dupã ce terminase Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Iasi. A lucrat mai întâi ca office manager si ca operations manger pentru o firmã de consultantã strategicã si managerialã, apoi a reusit sã implementeze o platformã privatã de educatie online, accesibilã investitorilor financiari de oriunde în lume. Este vorba de un program creat pentru Bank of America, cotat printre primele trei „Best Business Solutions” aprobate de bancã. Astãzi este IT Trainer la Oliver&Wyman si are la activ o carte vândutã în mii de exemplare pe Amazon: „The Little Book of Romanian Wisdom”, un volum de „bun -simt românesc traditional”.
Anul acesta s-au împlinit sapte ani de când si-a fãcut bagajul, si-a pus toate gândurile si sperantele în el si s-a mutat definitiv în America. Avea doar 22 de ani, iar acum, la 29 ani, mãrturiseste cã dacã ar trebui sã o mai facã încã o datã, ar alege acelasi drum fãrã niciun fel de ezitare. „Acum, când mã uit în urmã, realizez cã nu eu am ales sã mã îmbarc pe acest drum, cel putin la nivel constient. As spune mai bine cã drumul m-a ales pe mine. Poate pentru cã m-a considerat vrednicã sã-l parcurg, poate pentru cã a trebuit sã culeg câteva lectii din el sau poate pentru cã a stiut cã am ceva de dat, care dacã as fi rãmas în tarã nu ar fi iesit din mine. Nu voi sti niciodatã sigur. America te învatã foarte multe, ca orice altã tarã strãinã de altfel. Te învatã despre sistemul ei si cu toate cã uneori îti aratã coltii si te determinã sã te lasi bãtut, îti si aminteste des de ce ti-ai dorit la început. Te învatã despre tolerantã si oameni, dar si despre cum trebuie sã îi accepti indiferent de origine sau credintã, opinii sau orientare sexualã. Te învatã despre viatã în toate formele ei posibile si despre ce trebuie sa faci ca sã fii acceptat. Însã, cred eu cã cel mai tare te învatã cum sã te reinventezi si sã te redefinesti. În cazul meu a fost mai greu pentru cã atunci când m-am mutat aici, nu eram nici bine definitã si nici inventatã. America te învatã cum sã storci din tine tot ce ai mai bun si sã pui acel bun la bãtaie pentru ceva mai mare decât tine. Îti oferã foarte multe, însã te face sã te simti si dator”, povesteste Diana.
„Uneori mai visez cã poate într-o zi mã întorc acasã”
Pe lângã dorul de casã, Diana a întâmpinat si alte obstacole precum engleza, care la început nu era tocmai perfectã sau discriminarea de gen. „La început, am simtit cã singura modalitate prin care mã pot integra si pot fi acceptatã este sã fiu ca ei. Asa cã am început din rãsputeri sã vorbesc, sã mãnânc si sã gândesc ca ei”, mãrturisea aceasta în urmã cu ceva timp într-un interviu acordat revistei Forbes. Nu exclude ideea reîntoarcerii definitiv în tarã la un moment dat. Revine cu drag ori de câte ori poate, iar lucrul acesta o face sã vadã foarte bine diferentele dintre SUA si România. „În America obosesti pentru cã sistemul te lasã sã le faci aproape pe toate si nu ai tot timpul din lume sã pui în aplicare tot ce-ti doresti. Oamenii vor sã te ajute, chiar dacã nu te cunosc. În România, obosesti din cauza faptului cã totul e împotriva oricãrei idei (mici sau mari) si a punerii ei în aplicare. Din experienta mea, România e o tarã în care nu e usor nici mãcar sã-ti aduci banii cîstigati în alte tãri si sã-i investesti în ea. Uneori mai visez cã poate într-o zi mã întorc acasã, sã fac ceva bun pentru ai mei, pentru oameni si pentru tarã. Si tot la fel de repede mã trezesc la realitate si îmi dau seama cã am nevoie de mai multã vointã si energie sã revin acasã si sã mã lupt cu morile de vânt, decât dacã as rãmâne în America. Pe de altã parte, în România parcã e mai mult timp de trãit, de petrecut cu familia, de construit amintiri… Legãturile dintre oameni sunt mai strânse. În America, totul pare o goanã nebunã dupã ceva mai bun, iar familia e pusã pe plan secundar”, explicã Diana pentru site-ul 24life.ro