Pentru un mandat de deputat pragul a fost stabilit la 16.446 de voturi, în timp ce la Senat pragul a fost de 38.727 de voturi.
REVOLTÃTOR…Ati votat degeaba pe 11 decembrie: BEC refuzã sã elibereze mandatele de parlamentar ale Vasluiului! Este absolut incredibilã lentoarea cu care se miscã Biroul Electoral Central, la patru zile de la alegerile parlamentare. Nu stim, nici acum, care vor fi viitorii zece parlamentari ai judetului Vaslui, desi au trecut 72 de ore de închiderea urnelor. Am încercat, în cursul zilei de ieri, sã aflãm date despre modul în care se va face redistribuirea, la biroul de relatii publice al BEC, însã nimeni nu ne-a putut furniza nicio informatie oficialã. La Vaslui, Biroul Electoral Judetean este în ceatã totalã cu privire la situatia finalã a mandatelor de deputati si senatori. Conducerea BEJ Vaslui nu a emis pânã asearã nicio înstiintare oficialã cu privire la câstigãtorii alegerilor în judet, cu exceptia numãrului de voturi obtinute. „Cei de la Bucuresti îsi bat joc de noi, nu ne-au trimis pragul electoral nici acum, la atâtea zile de la alegeri”, se plângea asearã un oficial BEJ. Blocajul din Biroul Electoral Judetean a fost cauzat de netransmiterea în teritoriu de cãtre Biroul Electoral Central a informatiilor privitoare la redistribuirea nationalã. Chemati de urgentã la ora 17.00 pentru comunicarea pragului electoral, membrii Biroului Electoral Judetean Vaslui s-au trezit în fata unei situatii incredibile: BEC nu a comunicat cifrele pentru judete, asa cum anuntase, din cauza unui blocaj din sistemul informatic. Un candidat la alegerile parlamentare de duminicã a contestat la Biroul Electoral Central modul în care se procedeazã la împãrtirea mandatelor, constatând cã UDMR, care are doar câteva sute de voturi în Vaslui, poate obtine un mandat de deputat, pe baza unui viciu din legea electoralã.
Vasluienii au ales duminicã, pe 11 decembrie 2016, pe cei 7 deputati si 3 senatori care-i vor reprezenta în Parlamentul României. Oamenii au mers la urne, au votat si au asteptat sã vadã rezultatele votului. O mânã de incompetenti de la Biroul Electoral Central, pusi acolo pe cine stie ce considerente, a blocat toatã tara, refuzând sã ofere date clare despre cine sunt noii parlamentari ai României. Distribuirea mandatelor, conform datelor oficiale, ar trebui fãcutã printr-un soft special, în douã etape: mai întâi la nivelul fiecãrei circumscriptii, apoi o redistribuire, la nivel national. Sistemul de repartizare a mandatelor este identic cu cel folosit în 2008, când scrutinul a fost tot unul pe liste, însã aplicarea lui este dezastruoasã, cel mai mare esec din istoria alegerilor postdecembriste. Asadar, asa cum arãtam mai sus, mandatele vor fi distribuite în douã etape: prima oarã la nivel de circumscriptie (judet), iar, ulterior, voturile rãmase nefolosite în urma împãrtirii vor fi puse într-un cos national, de unde vor fi redistribuite cãtre partide în functie de procentajul obtinut în prima etapã. Prima etapã presupune stabilirea unui coeficient electoral, care este unic fiecãrei circumscriptii (judet), atât pentru Camera Deputatilor, cât si pentru Senat. Acest coeficient este stabilit prin împãrtirea numãrului total de voturi valabil exprimate la nivelul circumscriptiei la numãrul de deputati si, respectiv, de senatori ce urmeazã sã fie alesi pentru fiecare judet, numãr care a fost deja stabilit. Coeficientul electoral va fi numãrul întreg, fãrã zecimale, care va rezulta din aceastã împãrtire. Fiecãrei liste a competitorilor electorali i se va repartiza atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral al circumscriptiei electorale se include în voturile valabil exprimate pentru acea listã. Atribuirea mandatelor va fi fãcutã, în aceastã primã etapã, de cãtre Biroul Electoral de circumscriptie, în ordinea înscrierii candidatilor pe listã. În ceea ce îi priveste pe candidatii independenti, care participã doar la aceastã primã etapã de repartizare, la nivel de circumscriptie, ei vor cîstiga mandatul dacã au obtinut un numãr de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral. Însã, niciun independent nu a obtinut voturile necesare, asa cã nu va accede în Parlament.
Simulãri peste simulãri, însã nimeni nu stie care este adevãrul
A treia zi de dupã alegerile electorale, ziua de miercuri, 14 decembrie, a trecut cu emotii pentru candidatii din judetul Vaslui. Mai multi candidati de la PSD, PMP, PNL, ALDE sau USR au asteptat în zadar un semn de la Biroul Electoral Central, sperând sã obtinã un post de deputat sau senator la redistribuire. Rând pe rând, agentii de presã sau firme de sondare, ziare sau posturi de televiziune au prezentat tot felul de simulãri, care dãdeau la PNL, PSD sau USR cifre diferite ale numãrului de alesi care vor intra în Parlament, în acest mandat. În plus, au apãrut si asa-zise simulãri judetene, care dãdeau pentru Vaslui ba 4 deputati PSD si 2 de la PNL, ba 4 de la PSD, 1 de la PNL, 1 de la ALDE si unul de la USR, ba doi senatori de la PSD si unul de la ALDE, ba… Nenumãrate variante, la fel de multe ca variantele legate de numãrul final al deputatilor si senatorilor pe fiecare partid în partid. Bomba a venit asearã, de la Biroul Electoral Judetean. În jurul orei 17.00, toti membrii BEJ Vaslui au fost chemati la sediul din Casa de Culturã Vaslui, pentru comunicarea pragului electoral si repartizarea mandatelor obtinute din prima. Au trecut douã ore si cifrele nu au sosit de la Bucuresti, în timp ce membrii BEJ erau cu nervii la pãmânt. „Îsi bat joc de noi, cei de la BEC. Am sunat colegii din Biroul Electoral Judetean, de prin Iasi, Vaslui, Bârlad si i-am chemat la sediu, pentru a discuta despre repartizarea mandatelor. Dupã douã ore, iatã, nu am primit pragul electoral pentru Vaslui. O mare bãtaie de joc”, a spus unul dintre membrii BEJ. Abia la ora 19.30, s-a trimis de la Bucuresti pragul electoral pentru judetul Vaslui. La Camera Deputatilor, pragul a fost stabilit la 16.446 de voturi, în timp ce la Senat pragul a fost de 38.727 de voturi. Au primit mandate, din prima, patru deputati de la PSD, respectiv Adrian Solomon, Ana Birchall, Irinel Stativã si Aurel Cãciulã, un deputat PNL, prin Daniel Olteanu, si un senator PSD, Gabriela Cretu. Rãmân la redistribuire, pentru astãzi, douã posturi la Senat – Doina Silistru, pentru PSD Senat, care are 0,90 dintr-un mandat, în timp ce Nelu Tãtaru are 0,70 dintr-un mandat – si douã mandate la Camera Deputatilor.
„Nu avem reprezentativitate, dacã ajungem sã fie parlamentari la Vaslui de la UDMR”
Mai multi analisti politici din judet considerã cã modul în care s-a miscat Biroul Electoral Central este revoltãtor, iar faptul cã este luatã în calcul pentru un post de deputat lista de la UDMR Vaslui, care a obtinut 300 de voturi la alegerile de duminicã, demonstreazã cã legea electoralã este de toatã jena. „Unde este principiul reprezentativitãtii, dacã ajungem sã ne reprezinte în Parlament un candidat cu 300 de voturi sau unul cu 3-4.000, în timp ce un alt candidat, care are în spate peste 8.000 de voturi nu merge la Bucuresti?”, a spus un reprezentant al societãtii civile. Unele simulãri prezentate ieri în presã arãtau cã unul din posturile de senator la Vaslui ar putea reveni celor de la ALDE, cu 6-7.000 de voturi, desi senatorul PNL Nelu Tãtaru are în spate peste 25.000 de voturi! Cum sã vorbesti de reprezentativitate, în aceste conditii? La PNL, de exemplu, faptul cã acest partid a fost preferat de 20% din alegãtori ar fi însemnat ca liberalii sã primeascã 2 mandate de deputat. Ori, sunt calcule care aratã cã unii candidati care nici nu au trecut pragul pe judet ar putea ajunge deputati.