SÃRBÃTORI ÎN SIGURANTÃ Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face câteva precizãri pentru evitarea unor situatii ce le pot pune în pericol sãnãtatea consumatorilor si sãnãtatea animalelor. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestãri cu parazitul Trichinella Spiralis, Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor judeteanã recomandã: atentie de unde cumpãrati carnea de porc, evitati persoanele neautorizate pentru aceastã activitate, cumpãrati doar de la unitãtile autorizate, pentru cã au aviz sanitar pentru carne.
Proprietarii de animale cresc porci în propriile gospodãrii, în principal pentru a-si asigura consumul în familie, dar si pentru rudele de la oras. În conditiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergãtoare Crãciunului, unii români continuã sã cumpere carne proaspãtã sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuti în gospodãrie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situatii în care unii dintre crescãtorii de porci în sistem gospodãresc au ales sã vândã sau sã sacrifice animalele, evitând controlul sãnãtãtii acestora de cãtre medicii veterinari!!!! Sacrificarea porcului si consumarea acestuia în familie, fãrã controlul sanitar-veterinar al stãrii de sãnãtate a animalului si a salubritãtii cãrnii obtinute, poate avea consecinte grave. Solicitati vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului. Nu consumati carnea si nu o preparati, pânã nu obtineti de la medicul veterinar confirmarea cã a fost examinatã pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilã si pentru carnea obtinutã de la porcii mistreti.
Este interzisã vânzarea porcilor vii, fãrã control sanitar-veterinar, în locuri neaprobate sanitar-veterinar! Dacã porcul este bolnav de trichinelozã sau de o altã boalã infectioasã, prin vânzarea necontrolatã riscati sã îmbolnãviti alti oameni sau alte animale, iar rãspândirea bolilor la animale sau om se pedepseste conform legii.
Va reamintim cã numãrul de telefon al „Call Center-ului” DSVSA VASLUI, UNDE ESTE ORGANIZAT SERVICIU DE PERMANENTÃ, este 0235421121 , fax 0235421278 si e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro si poate fi apelat de cãtre cetãteni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor.