PRÃPÃD…A apãrut, în buletinul procedurilor de insolventã, un tabel cu datoriile imense lãsate în urmã de groparul FC Vaslui, Ciprian Damian. Cât timp a fost presedinte al Consiliului de Administratie al Sporting Club, „Pongo” a fãcut un jaf de nedescris în contabilitatea societãtii, totalul general al sumelor neachitate cãtre diverse firme, la stat sau cãtre firmele finantatoare, ajungând la ametitoarea cifrã de 293 milioane lei, cifre confirmate oficial de cãtre lichidatorul judiciar Estconsult Husi. Finantele Publice ar avea de încasat, din impozite si taxe neachitate de Sporting Club, în jur de 24 milioane lei, în timp ce Banca Comercialã Românã ar avea de încasat în jur de 165 milioane lei, sumã care se pare cã ar fi înscrisã gresit în tabloul datoriilor. Culmea, si Damian „Pongo” apare ca având de încasat sume de bani de pe urma prãpãdului de la Sporting Club, desi instantele de judecatã au confirmat cã acesta a încasat în mod fraudulos în jur de 2,5 milioane de euro.
Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui apare în tabelul lichidatorului judiciar Estconsult cu sume neîncasate de 24 milioane lei. De fapt, datoria misterioasã de 100 milioane lei pe care Pongo o invoca, în decembrie 2013, spunând cã este vorba de banii pe care FC Vaslui trebuie sã-i achite la Finante, s-a dovedit a fi nerealã. Atunci, Damian anunta apocalipsa la Vaslui si îi îndemna pe toti sã fugã: jucãtori, antrenori sau investitori. Din cele 108 milioane lei neachitate cãtre AJFP Vaslui, Finantele au sters anul trecut suma de 83 milioane, rãmânând 24 milioane de lei de platã. Probabil, cuantumul taxelor si impozitelor neachitate ar fi mult mai mic, însã prin neplata majorãrilor si penalitãtilor s-a ajuns la aceastã sumã destul de importantã. Fostii jucãtori, impresari sau antrenori de la FC Vaslui, dar si personalul care a avut legãturi cu clubul de fotbal, au de încasat sume uriase. Initial, toate aceste persoane au cerut aproape 2 milioane de lei de la Sporting Club, însã lichidatorul Estconsult a fãcut verificãri si a ajuns la concluzia cã suma de platã ajunge la 341.000 lei. Fostul antrenor Viorel Hizo a solicitat, pentru perioada în care a antrenat la Vaslui, o sumã de 1,6 milioane lei, sumã restantã, însã lichidatorul a descoperit cã Hizo ar avea de primit doar 18.000 lei. Jucãtorul Marius Ciprian Panait a depus cereri de platã de 238.000 lei, însã suma acceptatã este de doar 21.000 lei. Antrenor la FC Vaslui, în ultimele luni de existentã ale clubului, Costinel Botez a solicitat plata unei sume de 27.950 de lei, din care suma aprobatã la platã ar fi de 9.150 de lei. Probabil, toate aceste persoane ar trebui sã meargã acasã la Pongo si sã-i cearã sã le achite banii, câtã vreme instantele au demonstrat cã fostul presedinte de la Sporting Club a fãcut documente frauduloase prin care a încasat în jur de 11 milioane de lei. Fost director de marketing la clubul de fotbal, Florentin Vasile Moraru a solicitat 58.180 lei, din care 15.000 de lei este suma aprobatã de lichidator. Pânã si fostul director al Politiei Locale Vaslui, Laurentiu Turbatu, ar avea de primit în jur de 9.000 de lei. Desi a furat din club de a rupt, Ciprian Damian apare si el în tabelul creditorilor, fiindu-i aprobatã suma de 41.000 de lei, adicã în jur de 10.000 de euro. Adicã, dupã ce a furat 2,5 milioane de euro de la FC Vaslui, Pongo ar trebui sã mai primeascã un „bonus” de 41.000 de lei, un mizilic, pentru nenorocirile pe care le-a fãcut.
Politia Localã de la Vaslui are si ea de primit de la Pongo în jur de 1 miliard de lei vechi
Primãria Vaslui si Politia Localã s-au înscris printre creditori. În cazul primãriei, suma care ar fi de primit de la Sporting Club este de 172.000 lei, în timp ce Politia Localã solicitã, pentru serviciile de pazã, peste 96.000 de lei. Serviciul Judetean de Ambulantã este în rândul creditorilor, având de încasat în jur de 80.000 lei, adicã 800 milioane lei vechi. O altã firmã, Liga de Protectie si Securitate, are si ea creante de aproape jumãtate de miliard de lei vechi. Firmele din grupul Racova, cele care au finantat Sporting Club Vaslui timp de mai multi ani, au de primit sume impresionante de la Pongo: Comprest – 8,6 milioane lei, Comguard – 4,3 milioane lei, R-Agro Fãlciu – 5,1 milioane, Agrocomplex Bârlad – 4,9 milioane, Comcereal – 15,6 milioane, Ulerom – 47,1 milioane, Racova – 1,3 milioane, Ilvas – 6,5 milioane. Peste 95 milioane lei, adicã 20 milioane euro, sume verificate si acceptate de cãtre lichidatorul judiciar. Se confirmã, astfel, cã ani de-a rândul, Damian a primit ajutor financiar substantial din partea grupului de firme Racova, condus de Adrian Porumboiu. De altfel, fostul finantator al FC Vaslui ar trebui sã primeascã, în nume propriu, aproape 700.000 de lei, sumã plãtitã din conturile personale, ceea ce demonstreazã cã acesta a fost mereu alãturi de echipã, inclusiv cu sume din conturile personale.
Ce cautã sumele imense trecute în dreptul BCR, în tabloul creditorilor?
Pe lângã sumele trecute în tabelul creditorilor, am descoperit si o cerere de creantã substantialã, de peste 164 milioane lei, în dreptul Bãncii Comerciale Române. Dacã, în toate celelalte cazuri este vorba de situatii sau evenimente care au avut legãturã cu clubul, aici pare cã este vorba de o gresealã, sumele fiind trecute gresit, dupã cum a sustinut în permanentã fostul finantator, Adrian Porumboiu. BCR, cu procentul de 56% din total creante, ar fi cel mai mare datornic al lui Pongo, însã suma nu ar fi tocmai realã. Datoria Bãncii Comerciale Române, insistã lichidatorul, ar fi fost înscrisã la categoria creante chirografare, întrucât nu existã bunuri supuse garantiei în favoarea bãncii si nici sume de bani în conturile creditoarei. Când te gândesti la faptul cã Pongo mergea, lunã de lunã, la Londra sau Paris, pentru a-si face cumpãrãturile si vezi tabelul creditorilor de la Sporting Club, prima senzatie care o resimti este de greatã profundã fatã de cel care a îngropat un club de fotbal, cu bunã stiintã.