spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Pixul arbitrar – un obstacol pe care Uniunea Salvati România vrea sã-l elimine din politica româneascã

- Advertisement -

Material de propagandã electoralã

ENTUZIASTI…Presedintele Uniunii Salvati România, Nicusor Dan, a sustinut o conferintã de presã în care a prezentat 10 mãsuri pe care le considerã importante pentru dezvoltarea României si pe care ar trebui sã le ia în consideratie si viitorul guvern. Sustinerea USR-ului va depinde de includerea acestor mãsuri în programul de guvernare. Una din mãsuri vizeazã în mod clar judetele defavorizare, cum este si Vasluiul, judete care au nevoie de o politicã coerentã si sustinutã în materie de proiecte de dezvoltare. “Fondurile pentru dezvoltare trebuie sã înceteze sã fie canale de coruptie. Uniunea Salvati România propune crearea unui fond unitar de dezvoltare la nivelul tãrii. Cele douã surse prin care se finanteazã în prezent dezvoltarea regionalã, fondurile europene si fondurile din bugetul public, ar trebui unificate si coordonate. Cei mai controversati ministri ai Dezvoltãrii din ultimii ani si-au creat fiecare câte un vehicul de distribuit fonduri în mod arbitrar: Elena Udrea a creat Compania Nationalã de Investitii (CNI), iar Liviu Dragnea Programul National de Dezvoltare Localã (PNDL). Doar pentru 2014, PNDL a avut un buget de 1,9 miliarde de lei. OUG 28/2013, prin care a fost înfiintat programul, nu stabileste nici obiective, nici duratã, nici criterii de alocare, nici mãcar domenii de finantare. Un raport al Curtii de Conturi (din care a fost publicatã doar o sintezã, raportul detaliat fiind secretizat) constatã cã nu existã nicio modalitate de a urmãri cum se cheltuie concret banii, cã nu existã niciun sistem de primire a proiectelor, de listare a lor, iar cererile de finantare pentru proiectele plãtite nu mai pot fi gãsite. Nu stim la cine au ajuns aproape 2 miliarde de lei!

CNI si PNDL gestioneazã în mod arbitrar si necontrolabil fonduri comparabile cu cele primite de la Uniunea Europeanã. Cu alte cuvinte, bani existã, dar nu ajung unde trebuie. Pixul responsabililor îi dirijeazã dupã bunul plac.

Transparenta si planificarea caracterizeazã doar fondurile europene, dar si acestea suferã de o carentã : birocratizare excesivã a sistemului. Aceste fonduri sunt gestionate de 3 ministere si alte organisme, care genereazã întârzieri birocratice si lipsã de coordonare. În consecintã, USR propune unificarea institutionalã a fondurilor de dezvoltare în cadrul aceleasi institutii si gestionarea banilor europeni si nationali de dezvoltare regionalã si localã într-o logicã uni-fond”, a spus Nicusor Dan.

La Vaslui, este nevoie de stimularea înfiintãrii de ferme de familie, considerã Mihai Botez, locul I la Camera Deputatilor, din partea USR Vaslui

O altã mãsurã din programul USR, de interes pentru locuitorii judetului Vaslui, ar fi stimularea agriculturii în fermele de familie si încurajarea Grupurilor de actiune localã. “USR sustine fructificarea corectã de cãtre România a oportunitãtilor oferite de reforma Politicii Agricole Comune. Pragul de eligibilitate introdus de guvernul Ponta exclude 97% dintre fermieri din Programul National de Dezvoltare Ruralã! USR promoveazã un instrument coerent de interventie în mediul rural: Grupul de Actiune Localã (GAL). Satul românesc suferã de ignorare si de lipsã de contact cu autoritatea statalã, iar toate mãsurile propuse pânã acum nu dau rezultate. Camerele Agricole sunt o fictiune, Agentia Domeniului Statului se adreseazã doar marilor latifundiari, agentiile de consultantã agricolã nu mai existã, institutele de cercetare sunt putine si greu accesibile. Grupurile de Actiune Localã sunt singurele structuri functionale care au potentialul sã se dezvolte rapid si usor în satele din România dacã vor fi canalizate resursele publice prin ele. Se bazeazã pe parteneriate public-privat (constituite prin OG 26/2000) care reunesc reprezentanti ai sectorului public, ai agentilor economici si ai societãtii civile locale. Au fost dezvoltate cu fonduri europene (PNDR), având o axã de finantare dedicatã (axa LEADER). În perioada de programare 2007-2013 s-au constituit 163 GAL-uri, care au acoperit 67% din populatia ruralã si a oraselor sub 20.000 locuitori. GAL-urile scriu strategii locale de dezvoltare si primesc alocare financiarã în functie de date reale – populatie, suprafatã, nivel de dezvoltare. Din aceste motive, resursele nu sunt deturnate politic. Proiectele sunt negociate la nivel local, un rol important avându-l primarii (un GAL poate cuprinde de la 3 pânã la 22 de localitãti, atâta timp cât sectorul privat detine majoritatea). Sunt favorizati tinerii fermieri si exploatatiile agricole de mici dimensiuni. Axa LEADER a avut o alocare de 370 milioane de euro si o ratã de absorbtie de 96% în perioada 2007 – 2013. Aceastã axã din PNDR a reusit sã dezvolte singurul contact coerent între statul român si comunitãtile rurale. Pânã în 2020, aceste forme de agregare localã ar trebui sã preia si functii social-educationale. Cu toate acestea, GAL-urile sunt ignorate de clasa politicã. USR doreste cã aceste Grupuri de actiune localã sã devinã un instrument strategic al statului român pentru ridicarea clasei de mijloc în mediul rural, fãrã de care dezvoltarea generalã a tãrii nu poate fi posibilã”, explicã Mihai Botez, candidatul USR la Camera Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.