CONTRADICTII…Ziua Nationalã vine cu vesti bune pentru angajatii statului care vor beneficia de 3 zile libere sau mai bine spus, cu tot cu weekend-ul, o minivacantã de cinci zile, mai mult decât la Crãciun. O binemeritatã pauzã dacã stãm sã ne gândim la volumul de muncã pe care-l au, de a muta hârtiile de pe un birou pe altul. De partea cealaltã, în sistemul privat se munceste de zor. Aici nimeni nu-si permite luxul de a sta acasã. “Nu este corect! Se creeazã o discrepantã si nu este urmã de egalitate între cetãtenii tãrii”, sunt cuvinte des auzite din partea celor care vor lucra în aceastã sãptãmânã. De minivacantã se bucurã doar functionarii cu salarii mari, cei care muncesc pe bani putini nu sunt asa de încântati de aceste zile libere. Ei vor merge, la tarã, la muncã.
Functionarii vasluieni se bucurã în aceastã sãptãmânã de un weekend prelungit gratie hotãrârilor guvernului de a declara ziua de Sf. Andrei liberã, urmatã de Ziua Nationalã a României si de încã una liberã, fiindcã suntem în plin sezon electoral. Cu toate cã aceastã pauzã este bine meritatã, multi functionari nu o vãd ca pe un motiv sã plece de acasã. Cei care lucreazã la Serviciul Public Comunitar de Evidentã a Persoanelor al Judetului Vaslui nu vor pleca nicãieri, vor sta acasã în sânul familiei. “Sãptãmâna asta voi merge cu familia în centru de 1 Decembrie, pe urmã vom merge la pãrintii mei de la tarã”, ne spune o functionarã de 50 ani. “Majoritatea dintre noi vom sta acasã, cu familia. Eu una voi face curãtenie pentru sãrbãtori”, ne povesteste colega ei.” “Din pãcate, stãm acasã. Nu avem cum sã plecãm nicãieri cu banii pe care ni-i dã statul. Cu cheltuieli si copii în facultate nu ne mai rãmâne nimic sã avem grijã si de noi”, ne spune, supãratã, o alta. Chiar si directorul SPCEPJV, Iulian Vieru, va sta acasã cu familia: “Eu voi sta acasã si mã voi bucura de timpul cu familia”. Aceleasi rãspunsuri le gãsim si la sediul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Vaslui. Dintre cei intervievati, nici unul nu a pomenit cã va pleca din oras. Cei mai multi vor pune la punct problemele amânate, vor face cumpãrãturile de Crãciun sau pur si simplu se vor odihni în aceastã minivacantã. La spectrul opus se aflã functionarii de la serviciul postal al orasului. “Abia astept sã terminãm treabã si sã merg la tarã. Am multã treabã si pe deoparte merg sã mã relaxez, e mai putin stres acolo”, ne spune dirigintele postasilor pe urban, Valericã Lucanu. Acelasi lucru îl va face si un subaltern, care ne-a spus: “Eu voi merge la tarã. Nu mã voi odihni. Sunt multe de fãcut si tot am amânat din cauza serviciului”. “Eu una as prefera sã muncim. Si asa când ne întoarcem trebuie sã recuperãm toatã munca pe zilele libere”, ne spune o functionarã de la ghiseu. În rest, aceleasi planuri, curãtenie, acasã cu familia, odihnã sau cumpãrãturi.
Dezaprobãri din partea celor care lucreazã pentru patroni
De cealaltã parte a spectrului economic al orasului se aflã cei care lucreazã la patroni. Acestia sunt, evident, nemultumiti cã doar colegii lor bugetari vor fi liberi în aceastã sãptãmânã si se întreabã de ce Guvernul nu se gândeste si la ei când iau astfel de decizii. “Nu e corect! Se creeazã o discrepantã si nu este urmã de egalitate între cetãtenii tãrii”, ne spune o gestionarã de la o alimentarã. Aceastã pãrere este des întâlnitã între cei care vor lucra în aceastã sãptãmânã. “Patronii nostri de ce nu sunt obligati de stat sã ne ofere si nouã liber? Noi muncim si de Sf. Andrei si de Ziua Nationalã. Cum poti spune cã e egalitate si democratie în tara asta?”, ne spune, evident deranjatã, o florãreasã. Dar si unii patroni sunt alãturi de angajatii lor. “Mi se pare o prostie. Înteleg cã nu toti care lucreazã sunt liberi, dar nu mi se pare corect ca oamenii care lucreazã la patroni sã nu se bucure de grija statului. Totusi, problema nu vine nici de la stat, iar functionarii chiar meritã zilele astea libere. Problema, din punctul meu de vedere, este faptul cã nu este un sindicat al celor care lucreazã la patroni. Un sistem asemãnãtor este în Italia. E nevoie de o organizatie care sã apere drepturile acestor oameni, dar din nu stiu ce motive nu se doreste crearea unei astfel de organizatii”, ne-a spus Cristi, proprietarul unui magazin din centrul orasului. (Andrei Manolachi)