LECTURÃ… Profesorul vasluian Teodor Epure si-a lansat de curând o nouã carte. Este vorba despre “Geografia pentru toti”, o carte dedicatã atât elevilor care vor sã afle lucruri noi despre frumusetea locurilor din România, dar si pentru tinerii profesori, nou-intrati în învãtãmânt, care au nevoie de materiale ajutãtoare. O ineditã a cãrtii o reprezintã ultimul capitol, cel cu careuri geografice, foarte util si distractiv pentru elevi. “Geografia pentru toti” a fost lansatã zilele trecute la Casa Corpului Didactic si face parte dintr-o trilogie, urmând ca în viitorul foarte apropiat sã fie publicate si celelalte.
“Nu stiu dacã titlul ales nu este cumva o tautologie sau poate un pleonasm. Oare nu este geografia cea mai cosmopolitã dintre stiinte? Nu are, oare, geografia cea mai mare apetentã spre toate schimbãrile din societate sau mediu, în general? Si de ce oare un studiu realizat printre elevii americani aratã cã vreo 80% dintre acestia ar plasa geografia pe primul loc între preferintele lor de studiu? Dincolo de aceste amãnunte, mai mult sau mai putin convingãtoare, mi-am propus ca în aceastã lucrare sã fac o pledoarie pentru aplecarea atentã asupra acestei discipline si asupra largilor sale modalitãti de exprimare. În paginile sale vom regãsi teste, jocuri geografice, eseuri, aplicatii practice, idei de activitãti de tip geografic si un element inedit, careurile tematice. Lucrarea va fi conceputã în douã pãrti, una axatã, prioritar, pe elemente din geografia României, cealaltã pe elemente din geografia mondialã”, scrie profesorul Teodor Epure în introducerea cãrtii.
Partea a II-a: geografie aplicatã
“Poate nu existã disciplinã mai deschisã spre cunoastere si progres asa cum este geografia. Pe lângã latura teoreticã, geografia are si o parte practicã, de o utilitate evidentã. Pornind de la aceste ne-am propus, în cele ce urmeazã, sã parcurgem câtiva pasi în universul, deosebit de complex, al geografiei aplicate. Astfel, vom vedea câteva modalitãti simple de a lucra în mod eficient cu harta, de a calcula distante, de a stabili ora pe glob cu ajutorul cunostintelor geografice. Ne vom îndrepta apoi spre domeniul climatic, pentru a întelege cel putin la nivel minimal, unele evolutii, încã previzibile ale vremii. În ceea ce priveste reteau hidrograficã, nu vom studia distributia în teritoriu, ci anumite aspecte particulare, practice si utile. La fel, vom prezenta relieful, elementele biogeografice si solurile. În privinta sociogeografiei, vom avea în vedere elemente de calcul ale evolutiei populatiei, componentele unei asezãri umane si previziuni cu privire la evolutiile în domeniu. O ineditã precupare va fi legatã de domeniul organizãrii si utilitãtii taberelor, excursiilor, aplicatiilor practice si vizitelor de studiu cu elevi, studenti si profesori, domeniu care acum îmi este inaccesibil, potrivit unei decizii verbale, dar si din cauze variate legate de evolutiile din societate”, scrie autorul în introducerea celei de-a doua pãrti.
Partea a III-a: elementele inedite care definesc geografia Globului
“Dacã în primele douã pãrti am cãutat sã fac referiri la aspectele care definesc Geografia României, dar si la instrumentele teoretice si practice de care se foloseste geografia ca stiintã, alãturi de elemente de divertisment geografic, în aceastã lucrare vom pãtrunde în lumea elementelor de inedit, care definesc geografia Globului. Astfel, vom descrie pe scurt fiecare continent, vom evidentia elementele definitorii sau particulare si vom localiza cât mai precis aceste mari întinderi de uscat. Pentru fiecare continent vom prezenta lista actualizatã a statelor si teritoriilor cu câteva elemente de recunoastere cât mai precise. Nu vom încheia prezentarea unui continent fãrã a scoate în evidentã câteva elemente de inedit, topuri si clasamente. Ca si în cazul celorlalte douã lucrãri precedente, vom încheia cu câteva careuri tematice, sugestive, pentru a face lucrarea cât mai atractivã. Un plus de atractivitate îl va reprezenta partea graficã si imagisticã de care ne vom folosi”, a mai scris profesorul Teodor Epure în introducerea cãrtii.