spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

CAUCIUCURI DE IARNĂ. Cât costă echiparea maşinii cu anvelope de iarnă. Varianta ieftină şi varianta mai scumpă

- Advertisement -

Iarna începe să se instaleze uşor-uşor în România, iar meteorologii au anunţat ninsori în toată ţara pentru următoarele zile. Chiar dacă nu sunt premise pentru un strat gros de zăpadă, din informaţiile existente până acum, şoferii ar trebui să aibă grijă să-şi monteze cauciucurile de iarnă. Mai ales că amenzile pentru circularea pe drumuri de iarnă cu anvelope neadecvate atrage amenzi mari. În funcţie de dimensiune, producător şi marcă, ne putem echipa maşina cu cauciucuri de iarnă cu circa 1.000 de lei

Deşi legea cauciucurilor de iarnă a intrat în vigoare de 5 ani, montarea anvelopelor de iarnă încă mai naşte discuţii contradictorii între şoferi. Unii susţin că există o dată anume de la care acestea trebuiesc montate pe maşină. Total neadevărat. Cauciucurile de iarnă sunt necesare, potrivit legii, doar atunci când drumul este acoperit cu zăpadă sau polei, indiferent de data calendaristică.

Citeşte şi Recomandările poliţiei pentru şoferi în această perioadă: Folosiţi anvelopele de iarnă! Ce rişti dacă esti depistat fără ele

Cauciucurile de iarnă pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Distanţa de frânare este mai mică pe un drum de iarnă dacă autoturismul este dotat cu cauciucuri de iarnă şi nu cu cele de vară.

La o temperatura de sub 7 grade Celsius daca va deplasati cu 80 km/ora pe carosabilul ud si sunteti nevoi sa franati pentru a va opri, cu anvelope de iarna va este necesara o distanta de 34 de metri, in timp ce cu anvelope de vara distanta de franare este de 40 de metri. O diferenţă foarte, foarte mare dacă este vorba de a evita un obstacol.

La temperaturi scazute amestecul de cauciuc special al unor anvelope de iarna nu se va intari, ci ramane moale si suplu. Numarul mare de lamele ce se regasesc pe profilul unui anvelope de iarna, precum si modul in care sunt pozitionate pe calea de rulare permit cresterea aderentei pe o suprafata alunecoasa, implicit o eficienta ridicata. In plus, anvelope de iarna nu se uzeaza mai repede decat cauciucurile de vara, pentru ca profilul canalelor de evacuare a apei de pe banda de rulare este mult mai adanc.

Conform Codului Rutier, aşa cum este denumită OG 5/2011, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, conducătorii auto trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru.

Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei. Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/cauciucuri-de-iarna-cat-costa-echiparea-masinii-cu-anvelope-de-iarna-varianta-ieftina-si-varianta-mai-scumpa_327704.html#ixzz4RCwfkkNq

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.