Companiile care vând astfel de poliţe au oprit vânzările majorității produselor din portofoliu pentru că nu mai reușesc să plaseze banii încasați de la clienți în așa fel încât să obțină un minim de randament.
Mai grav este că afectate de scăderea randamentelor sunt și fondurile de pensii private, inclusiv cele obligatorii, acolo unde cotizează în jur de 6 milioane de români.
Majoritatea societăților specializate în asigurări de viață au oprit activitatea de subscriere pe liniile care presupun reinvestirea banilor obținuți din prima de asigurare, au arătat, pentru „România liberă”, surse din piață. Concret, asigurarea de viață simplă, dar și polițele cu acumulare și cu componentă investițională nu mai pot fi vândute deoarece firmele de asigurare nu mai reușesc să garanteze un minim de randament care să permită măcar acoperirea comisioanelor. „În acest moment, dobânda tehnică, adică, mai simplu spus, randamentul minim pe care firmele de asigurare reușesc să îl obțină din plasamente în diverse instrumente financiare, a scăzut sub 3% pe an.
Aceasta înseamnă că ele nu mai pot subscrie până când randamentele nu reîncep să crească“, au declarat sursele citate.
Este o veste proastă nu doar pentru cei care intenționează să își facă o asigurare de viață, ci, mai ales, pentru persoanele care dețin deja un astfel de produs. Cei mai afectați sunt cei care au optat pentru asigurări cu componentă investițională.
sursa: https://www.realitatea.net/asigurarile-de-via-a-puse-la-pamant-urmeaza-pensiile_2006616.html