spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

MODIFICĂRI în Codul Muncii: Angajatorii vor avea liber să crească orele suplimentare ale angajaţilor

- Advertisement -

Activitățile medicale, cele de pază, producție și distribuție de gaze, apă și electricitate, precum și agricultura, transportul feroviar și cel aerian, mass-media sunt o parte din domeniile pentru care perioada luată în calcul în Codul Muncii la depășirea orelor suplimentare, stabilită la 4 luni, va putea fi extinsă.

Domeniile au fost deja convenite de sindicate și patronate pentru modificarea Codului Muncii, potrivit profit.ro, confirmate de ambele părți. În prezent, Codul Muncii stabilește că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Această durată poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.

Pentru anumite activități sau profesii, Codul Muncii permite însă negocierea, prin contractul colectiv de muncă, a unor perioade de referință mai mari de 4 luni, care să nu depășească 6 luni, iar, în cazuri cu totul speciale, care să nu depășească un an.

Codul Muncii nu precizează însă care sunt domeniile pentru care media celor 48 de ore suplimentare poate fi extinsă la peste 4 luni. Aceste domenii de activitate vor fi stabilite distinct. Astfel, extinderea mediei orelor suplimentare va fi posibilă:

  • în cazul activităților în care locul de muncă al lucrătorului și domiciliul acestuia sunt la distanță unul de celălalt, cum ar fi activitățile off-shore, sau dacă locurile în care lucrătorul își desfășoară activitatea sunt la distanță unul față de celălalt
  • în cazul activităților de securitate și supraveghere care necesită prezența permanentă în scopul de a proteja bunuri și persoane, în special gardieni, paznici sau firme de pază și securitate
  • în cazul activităților care implică nevoia de continuitate a serviciilor sau producției
  • în cazul intensificării previzibile a activității
  • în cazul persoanelor care lucrează în sectorul transportului feroviar
  • în cazul activităților care implică perioade de lucru fracționate de-a lungul zilei, mai ales acelea ale personalului însărcinat cu activitățile de curățenie.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/modificari-in-codul-muncii-angajatorii-vor-avea-liber-sa-creasca-orele-suplimentare-ale-angajatilor_326767.html#ixzz4QjvcEd6a

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.